Amning giver ustabile led

Hormonpåvirkningen fra amning gør dine led ustabile og øger risikoen for skader. Amning kan også betyde, at bækkenproblemer hænger ved efter fødslen.

Hormonpåvirkningen på grund af amning har faktisk en ret stor betydning for leddenes stabilitet og dermed risikoen for at få skader i f.eks. ankler eller knæ. Amningen kan også betyde, at problemer med bækkenet hænger ved i månederne efter fødslen.

Mens vi er gravide, er det hormonet relaxin, der gør vores bindevæv mere fleksiblet og eftergivende – og det gør leddene mere ustabile og mere udsatte for skader.

Kroppen holder op med at producere relaxin, så snart moderkagen fødes. Men det tager ret lang tid, før kroppen har gendannet nyt bindevæv, så vi er ude over de ændringer som relaxinet har forårsaget. Nogle forskningsresultater viser, at leddene stadig er ustabile helt op til 6 måneder efter fødslen!

Amme-hormonerne står bag

Men amningen udløser så en række andre hormoner, der for mange ammende kvinder betyder, at de ustabile led hænger ved helt indtil amningen stopper.

Det er fordi, hormonet prolaktin (der fremmer mælkeproduktionen) undertrykker hormonet østrogen. Og lave østrogenniveuaer er med til at reducere styrken og støtten fra musklerne, og derfor fortsætter ustabiliteten i leddene også efter, graviditeten er overstået.

Så det er ikke unormalt, at ammende kvinder føler sig “svagere” i længere tid efter fødslen. Ledstabiliteten vil rette sig ca. 3 md efter, amningen er stoppet.

Hvordan skåner jeg mine led, når jeg træner?

Det er derfor meget vigtigt, hvordan man træner, mens man ammer – så man ikke pådrager sig nogle dumme skader, der hænger ved endnu længere.

For mange ammende kan det være smart at træne lidt ligesom, hvis de var gravide: Altså for det første være meget opmærksomme på de signaler, kroppen sender.

Er der noget, der gør ondt i leddene, så stop med det samme. For det andet så prøv at være så parallel i kroppen som muligt, mens du træner– det kan f.eks. betyde, at du bør holde dig til squats fremfor lunges.

Mange vil også have glæde af fortsat at sove med en pude mellem knæene, så hofterne ligger mere lige/parallelt og ikke trækker skævt bækkenleddene. Vær desuden meget opmærksom på ikke at hænge i hoften, når du f.eks. bærer baby. Hav så god og velafbalanceret kropsholdning som muligt.

Hvis du har ømme led, som du måske endda kan mærke er løsere end normalt, så vær varsom med hårde, gentagne belastninger som f.eks. løb. Måske er det ikke noget problem, at starte med løb, mens du ammer.

Men det er en god idé at være opmærksom på, at der ikke er normale tilstande I dine led før et godt stykke tid efter, at du stopper med amningen.

Spiller du fodbold, håndbold eller lignende sportsgrene, så vær opmærksom på, at finter, screeninger og hurtige retningsskift kan være hård kost for løse ankel- og knæled og let føre til forstuvninger eller overrevne ledbånd.

Stærke knogler – også når du ammer

For at bibeholde vores knoglers sundhed under amningen er det en supergod ide at lave vægtbærende træning, dvs. gang eller måske interval-gang-løb (hvis benene og bækkenbunden vil være med til det) eller “springen omkring” (i mangel af et bedre ord) samt styrketræning. Begge dele er også guf for din ledstabilitet og det er f.eks. denne type træning Superfit Mor’s Online Bootcamp er spækket med.

En anden ting, der er supervigtigt i forbindelse med amningen er jo at få nok calcium (ca. 1000 mg pr dag). Det er for at modvirke det hurtige og relativt store tab af knoglemineralindhold, som de lave østrogenniveauer også er årsag til.

Især hvis man ikke spiser/drikker nogle mælkeprodukter indenbords, skal man være meget obs på at få nok calcium ad anden vej. Det er primært inden for de første tre måneders amning, at calciumtabet er stort.

Det er også vigtigt at få nok D-vitamin, mens vi ammer, fordi D-vitamin fremmer optagelsen af calcium. Du kan få din daglige dosis D-vitamin en rask gåtur med barnevognen, da sollys en en naturlig kilde til D-vitamin.

Læs også: Amning gør det sværere at samle delte mavemuskler