Bær din tumling, så det ikke skader DIN krop

Bær din 10-15 kilo tunge tumling, så det IKKE koster dig ømhed, overbelastning og smerte. God bærestilling kræver god kropsholdning – der også giver bonus i form af fladere mave og bedre fungerende bækkenbund.

Når du bærer rundt på din tumling, er det en langt større belastning for din krop end da junior stadig blot var et lille pus på 3-4 kilo.

Er vi ikke stærke eller stabile nok især omkring bækken og rygsøjle, vil kroppen automatisk ty til en hel række forskellige kompensationsstrategier, så vi kan klare at bære på en nu 10 – 15 kilo tung guldklump i længere tid.

Kommer din hofte først ind i rummet?

Én typisk måde kompensation for manglende styrke og stabilitet er at tippe bækkenet ind under sig selv. Som om man går man halen mellem benene.

Mange vil også skyde hoften længere frem (og måske endda sætte junior ud hoften). Samtidigt flyttes hele brystkassen lidt bagud, så nakken og hovedet tilsvarende må flyttes fremad for at holde en nødtørftig balance (Se venstre side af illustrationen).

Resultatet er et perfekt eksempel på en meget uheldig – og utrolig almindelig – kropsholdning hos mødre til små børn.

kropsholdning for en mor, der bærer baby

Den eftertragtede neutralstilling

Det meste af tiden bør kroppen være i neutralstilling, hvor man – set fra siden – kan slå en lodret streg fra:

  • Toppen af hovedet
  • Gennem øreflippen
  • Midt gennem skulderleddet
  • Gennem hofteleddet
  • Lige bag knæskallen
  • Lidt foran ankelleddet
    (Se højre side af illustrationen)

Tit er det bare ganske anstrengende at bære arvingen med en fornuftig kropsholdning, da det jo efterhånden er rigtig mange kilo, vi holder i armene (eller oftest faktisk kun på én arm!).

Det er ikke så sært, at kroppen må benytte sig af alternative strategier for, at junior ikke glider ud af vores arme og ned på gulvet.

Og hvis vi ikke er vant til en god kropsholdning, vil den i starten føles endnu vanskeligere end den dårlige! Bare rolig! Jo mere tid du tilbringer i din neutralstilling (eller i noget der nærmer sig neutralstilling), des nemmere og mere naturligt vil det føles.

Når din baby stadig kun er lillebitte, ser jeg oftest den kompensationsstrategi, som jeg kalder babypukkel.

Selvom baby ikke vejer ret mange kilo endnu, ender mange af os alligevel i nogle dumme bærestillinger, der kan låse muskler fast og giver ømhed og smerte.

Læs mere om, hvordan du undgår babypukkel

Læs også: Undgå babypukkel

Dårlig kropsholdning giver topmave og endda inkontinens

Problemet er selvfølgelig, at kompensationsstrategierne for det meste ikke er er langtidsholdbare. På lidt længere sigt vil de give os endnu større fysiske problemer end blot lidt syre i armene.

Udover de åbenlyse lænde-, midtryg-, skulder- og nakkesmerter, kan en dårlig bærestilling som den til venstre på illustrationen også føre til, at delte mavemuskler aldrig rigtig samler sig og man forgæves kæmper med at komme af med mor-topmaven.

Det kan også føre til funktionsproblemer i bækkenbunden såsom, at man lækker urin, når man nyser, hoster, hopper eller løber.

Alt sammen fordi vores indre kerne ikke er kørt ordentligt i stilling i en god kropsholdning, så kernemusklerne og samspillet mellem dem kan fungere optimalt.

Sådan optimerer du din kropsholdning

Det er vigtigt, at du forsøger at stile efter at have din brystkasse direkte ovenpå dit bækken – så er du godt på vej til en bedre kropsholdning, også når du bærer junior.

Prøv at stille dig med siden til et spejl og læg mærke til, hvor din brystkasse og dit bækken er i forhold til hinanden.

Du kan også tage en selfie, hvor man kan se hele din krop fra siden eller få en anden til at tage et snapshot af din kropsholdning.

Er dit bækken vippet ind under dig selv? Er din brystkasse gemt godt væk mellem dine skuldre?

Det kræver lidt øvelse at få øje på disse ting, da de ikke altid er vildt tydelige – heldigvis kan man måske sige!

Men selv et lille bitte tip af dit bækken, kan have store konsekvenser for din krop, hvis du går rundt med det hovedparten af din dag.

Så det kan rigtig godt betale sig, at arbejde på en bedre kropsholdning – ikke mindst i forhold til smerter og ømhed.

Video: Derfor skal din brystkasse “bo” lige ovenpå dit bækken

Der er en del flere faktorer i en god kropsholdning, f.eks. skuldrenes, nakkens og føddernes placering.

Men det er et rigtig godt udgangspunkt at starte med bækkenet og brystkassen i forhold til hinanden.

Ikke mindst fordi det er i disse to “knogle-kasser”, at de ultravigtige kernemuskler, åndedrætsmusklen og bækkenbundsmusklerne, er placeret.

Og hele kernens funktion er dybt afhængig af, at disse to muskelgrupper kan kommunikere optimalt – og det gør de bedst, når de står direkte ovenpå hinanden.

Læs også: Sådan sidder du aktivt for at fremme flad mave