Løber du af pligt eller glæde?

Jeg støder ofte på kvinder, der tror, at man "skal" kunne løbe 5 km for at være i god form. Dette er ikke tilfældet! Ikke alle mennesker er skabt til at kunne løbe langt.

Jeg støder ofte på kvinder, der tror, at man “skal” kunne løbe 5 km for at være i god form. Eller at løb er den eneste måde, man kan komme i form på.

Dette er ikke tilfældet! Ikke alle mennesker er skabt til at kunne løbe langt.

Hvilken lejr vi er i – om vi synes, det er legende let at løbe eller synes det er rædsomt og hader hvert sekund – har til en vis grad at gøre med, hvilken type muskelfibre vi hovedsageligt har – og det er genetisk bestemt.

Muskefibre afslører, hvad din krop er bedst til

Ved en muskelbiopsi (hvor en lille bid af fibrene fra en muskel tages ud for at blive analyseret) kan man fastslå om man har flest hurtige eller langsomme muskelfibre – eller om de fordeler sig nogenlunde 50/50.

De hurtige muskelfibre kan hurtigt generere en masse kraft, som når en sprinter skal løbe 100 meter løb eller en vægtløfter skal løfte 100 kg. De hurtige muskelfibre trættes dog hurtigt.

De langsomme muskelfibre kan til gengæld holde sig kørende meget længere, men ved lavere intensitet – som f.eks. ved langdistance løb.

Hos elitesportsfolk er fordelingen meget markant:

Hos inkarnerede maratonløbere vil man typisk finde 80 % flest langsomme muskelfibre og 20 % hurtige.

Hos sprintere eller vægtløftere finder man den modsatte fordeling 20/80. Hos de fleste motionister vil fordelingen typisk være halvt af hver.

Læs også: 12 gode tips, der gør træning til en vane

Lad træningsglæden indfinde sig – eller find en anden motionsform!

Naturligvis handler løbeglæde også om tilvænning og motivation at træne sig op til at løbe en 5 km. Men selv med det rette løbetræningsprogram, er det ikke alle, der vil kunne “lære at elske” at løbe.

Men hvis du ikke nyder – det meste af – din løbetur, så er mit råd til dig at finde en anden type motion, hvor du har det sjovt og ikke kun pligttræner!

Det har ikke noget at gøre med, om det er hårdt – det må gerne være hårdt, men du skal helst ikke hade hvert sekund, du bruger på at træne. Så bør du overveje at skifte træningsform.

Lige nu – mens du har små børn – kan det godt være, at du ikke kan bruge så meget tid på at shoppe rundt mellem træningsformer og prøve havfruesvømning (jeps, det er en rigtig træningsform, hvor man svømmer med store haler på!) eller træne med det lokale rugby team.

Men glem ikke at lægge mærke til, hvilken type motion du har lyst til at blive ved med. Hvad falder dig mest naturligt? (svaret her er ikke at ligge på sofaen, vel?). Og gå så efter denne type træning. Både så du kan holde fast i træningen og så du har det sjovt undervejs! Din tid er for dyrebar til pligttræning!

Så moralen må være: Drop pligt-løb og find den træning du brænder for og som din krop er som skabt til.

Løb efter fødslen

Kvinder, der lige har født, bør være lidt varsomme med at hoppe i løbeskoene, ikke mindst pga. bækkenbunden, bækkenet og delte mavemuskler. Ikke at man nødvendigvis behøver helt at droppe løbet.

I mine 1:1 sessioner arbejder jeg ofte med kvinder, der løber “som de altid har gjort” måske 15 – 20 km pr. uge – også efter de har født børn. Men nu er det med ømhed i balle, hofte, knæ, fødder eller ryg – you name it – under eller efter træning.

Tit kan vi løse dette ved blot at dele den laaaange løbetur op i mindre bidder afbrudt af enten puls- eller styrkeøvelser eller gå-intervaller.

På den måde bliver hele træningen faktisk langt mere effektivt og vi kommer smerterne til livs. Det er denne type træning, vi f.eks. har i TrilleToning, hvor vi mixer kortere løbe/speedwalk intervaller med stående styrkeøvelser.

Læs også: Må man løbe med delte mavemuskler?
Se mere: Nyttig viden om delte mavemuskler

Artiklen er markeret med følgende tags:

Træning Løb Løb Træning Efterfødselstræning