Mutation gjorde os til sukkergrise

Vi ved det godt. For meget sukker gør os fede, laver rod i vores hormoner og dræner os for energi. Men hvorfor higer vi overhovedet sådan efter sukker?

Du har hørt det før: For meget sukker er gift for kroppen. Ikke nok med at vi bliver fede af det. For mange kulørte sukkeræg og påskeharer i chokolade laver rod i vores hormoner, gør os syge og dræner os for energi.

Men har du nogensinde tænkt over, hvorfor vores ellers så intelligente kroppe overhovedet higer sådan efter sukker?

Ifølge eksperter er sukker en af de væsentligste årsager til, at næsten halvdelen af alle danskere er overvægtige, og mindst 10 % er svært overvægtige.

Sukker laver rod i vores system

Men det handler ikke kun om de mange kalorier, som sukkeret indeholder. Der er flere grunde til, at sukker kan lave grundigt rod i din krop. Nyrespecialist Richard Johnson ved University of Colorado i Denver, USA, forklarer det sådan her:

“Sucrose eller strøsukker er sammensat af lige dele glukose og fruktose, hvor sidstnævnte er den type sukker, der findes naturligt i frugt. Det er også det, der giver strøsukker den lækre sødme.

Mens glukose forbrændes af celler overalt i kroppen, nedbrydes fruktose primært i leveren. Indtager man for meget af det, f.eks. i form af hurtigt omsættelige kulhydrater i sodavand og slik, nedbryder leveren fruktosen og producerer fedtstoffer kaldet triglycerider. 

Nogle af disse fedtstoffer bliver i leveren, som efter langvarig påvirkning kan ophobe fedt og få nedsat funktion. Men en masse af triglyceriderne presses også ud i blodet. Med tiden stiger blodtrykket, og vævet bliver stadig mere resistent over for insulin.

Sukker er vanedannende som heroin

I et forsøg på at rette op på tingene producerer bugspytkirtlen mere insulin. Til sidst opstår en tilstand kaldet metabolisk syndrom, der er karakteriseret ved fedme, især omkring taljen, for højt blodtryk og andre stofskifteforandringer, der, hvis de ikke holdes i skak, kan føre til type 2-diabetes med øget risiko for hjerteanfald.”*

Sukker stimulerer nydelsescentre i hjernen ligesom heroin og kokain gør, og er vanedannende på samme måde. Set på den måde er det let nok at forstå, hvorfor vi kan hunger efter en sukkerrus.

Men hvorfor har hjernen udviklet sig til at reagere med nydelse på noget, der potentielt er meget giftigt for den?

For at finde grunden til denne noget ulogiske hang til sødt, skal vi tilbage til de afrikanske regnskove for 22 millioner år siden.

Dengang levede vores abe-forfædre af en overflod af søde frugter. Menneskeaberne havde ingen problemer med at skaffe føde, fordi det perfekte klima uden årstider betød, at der altid var modne frugter i trætoppene.

Det var et naturligt overflødighedshorn af naturligt frugtsukker. På et tidspunkt – ca. 5 millioner år senere – ændrede klimaet sig. Der blev rykket rundt på havene, så Afrika blev landfast med Eurasien – det urkontinent, der senere er blevet til Europa – hvortil nogle menneskeaber udvandrede.

Ny lagerfunktion i kroppen reddede os fra sult

Men i Eurasias skove blev der stadig køligere og især i vintermånederne, var det svært at skaffe føde.

“På et tidspunkt opstod der en mutation hos en af disse aber,” forklarer Richard Johnson. “Mutationen gjorde aben vanvittig effektiv til at udnytte fruktose. Selv små mængder blev lagret som fedt.”

Denne mutation, der var med til at redde vores forfædre fra hungersnød, har levet videre helt op til os moderne mennesker.

I Vesten oplever heldigvis ikke længere hungersnød, så det er de færreste af os, der faktisk behøver det muterede gen længere.

Vores kroppe er smarte, men de er ikke ret hurtige til at udvikle deres smarte features. Måske vil en ny mutation i vores celler, gør vores kroppes håndtering af sukker mere tidssvarende. Men hvis det skulle ske, ville udviklingen af mutationen tage mange mange årtusinder.

Men når nu vi er klar over vores svaghed overfor sukker, og hvorfor det hænger sammen sådan – ja, hvorfor så ikke gøre sit bedste for at støtte sin egen krop og ikke overbelaste den med en masse sukker?

*Kilde: National Geographic, nr. 13/2013

Læs også: Sukker versus Stevia

Artiklen er markeret med følgende tags:

Sukker Vægttab Sund kost