12 tips: Sådan gør du træning til en vane

Svært ved at gøre træning til en uundværlig del af din hverdag? Her er 12 tips, der gør træning til en vane.

Hjælp! Hvordan gør man træning til en naturlig del af en travl og uforudsigelig hverdag som mor til småbørn?

Nogenlunde sådan lød indlægget fra én af deltagerne på Flad Mave Online for nyligt. Efter kort tid var der kommet adskillige tilkendegivelser fra andre mavekæmpere derinde på den lukkede facebookgruppe: Mange oplever det samme!

De flotte planer om, at NU skal der gang i træningen, løber ud i sandet efter en uges tid og det bliver aldrig den uundværlige vane, som vi så gerne vil have den til at være.

Hvordan knækkes den nød? Vi mødre er jo ikke så “priviligerede” som “almindelige” mennesker, der “kun” har deres egne motivationsproblemer og øjeblikke af ladhed at kæmpe i mod, når de vil i form.

Småbørnsmødre har også et helt andet fysisk udgangspunkt efter fødslen, et energiniveau der er udfordret bl.a. pga. for lidt søvn og så den evigt uforudsigelige babyfaktor.

Så allerførst er det rigtig vigtigt for mig at understrege, at vi altså ER hårdt spændt for og det kan besværliggøre enhver målsætning om at ændre vaner i hverdagen. Det er IKKE fordi vi er slappe, dovne eller har rygrad som regnorme! 

Men det nytter jo desværre heller ikke noget at kaste håndklædet i ringen af den grund. Vi får så meget igen på velvære- og energikontoen ved at være i rimelig form, så det er ikke et projekt, vi kan eller bør skrinlægge indtil ungerne flytter hjemme fra.

12 tips til at få succes med at gøre træning til en vane

  1. Vær realistisk i din planlægning! Jo, det ville da være fantastisk, hvis vi havde tid til 5 fulde træningspas om ugen, men mindre kan (og skal kunne) gøre det!
  2. Få så meget som muligt ud af tiden, vi sætter af – så træn intenst og koncentreret. Ikke noget med en halvhjertet indsats.
  3. Det er vigtigt ikke at sætte barren for højt for dig selv. Især ikke i starten. Du SKAL have en positiv oplevelse ud af at starte på et træningsprogram. Ellers forbinder din hjerne det at træne med noget dårligt. Så sørg for, at du KAN nå de mål, du sætter dig. Det kan du f.eks. helt praktisk gøre ved at plotte 2-3 x 20 minutters træning ind i kalenderen pr. uge i 2 uger. At nå det, er dit succeskriterie for disse to uger. Ikke at tabe 20 kg! Glem det lige nu! Og så skal der ellers klappes igennem på din egen skulder, når du når dét mål! :-) Ros ros ros dig selv. Du klarede det du satte dig for! Yeah! Skab en overpositiv stemning i dit hoved, dit hjerte og din krop over din flotte vedholdenhed. De næste 14 dages mål er måske de samme. Eller måske vurderer du, at der er plads til at gøre ét af træningspassene til et 40 minutters pas. Og så klarer du også det!
  4. Lad være med at slå dig selv oven i hovedet, hvis du ikke skulle misse en træning. Bare sig pyt, og skynd dig at plotte et nyt træningspas ind i kalenderen – og så gennemfører du bare det i stedet.
  5. Stop overanalyseringen. Vi er meget gode til konstant at vurdere vores egen indsats. Vi er ofte ekstremt kritiske overfor os selv – meget mere end vi ville være overfor f.eks. vores bedste veninde. Brug lidt tid på – realistisk – at planlægge f.eks. 14 dages træning. Og så gør du det bare! Uden at sætte spørgsmålstegn ved om det er det værd, om du er for træt, om der er husarbejde der burde af vejen først, om du burde bruge tiden sammen med manden/børnene/veninderne i stedet. Husk Nikes gamle motto: JUST DO IT! Og heldigvis udelukker det ene sjældent det andet, når vi træner i så relativt små bidder som vi gør med f.eks. videotræningen på maveprogrammet.
  6. Lær at sige “Pyt”. DIN træning er noget af det vigtigste på din prioriteringsliste. Eller den bør være det i hvert fald. Ok, dine børns ve og vel kommer først. Men du kan ikke være noget fornuftigt for dine omgivelser, hvis du ikke passer på dig selv! Så din træning er helt oppe ved siden af at gøre hjemmet rent og bage kage til mødregruppens besøg i morgen. Det er helt ok at sige: “Jeg nåede ikke at rydde så meget op, før I kom, fordi jeg ville nå min træning”.
  7. Mærk efter hvor godt det føles i krop og sjæl, når du har gennemført den træning, som du har sat dig det for. Og husk den følelse, når du overvejer, om du gider trække i træningstøjet.
    Kniber det med energien, så start evt. træningen med den indstilling, at du har “tilladelse” til at stoppe igen efter 5-10 minutter. I langt de fleste tilfælde, vil du har lyst til at fortsætte og få resten af træningspasset med nu, hvor du er kommet i gang.
  8. Få et overblik over, hvad du bruger din “frie tid” til. Altså den tid du har, når børnene er puttet og hvor mange af os typisk kollapser på sofaen foran fjernsynet. Hvad får du egentlig ud af det? Ville den tid kunne bruges bedre? På at læse en bog, snakke med kæreste/manden, lave en madplan for resten af ugen, køre et hurtigt træningspas på stuegulvet? Selvfølgelig har vi alle brug for at slappe af og stene tv ind i mellem. Men prøv at kigge på, hvor mange timers hovedløs zapning, det bliver til. Måske er det her, du kan finde lidt tid uden, at du går glip af noget?

    De sidste 4 fif fra nogle af Flad Mave Onlines brugere:

  9. Aftal med kæresten/manden, at han laver mad/putter x antal gange om ugen, så du kan få trænet. – Inge Lise
  10. Tænk hele tiden på målet og at det er en investering i dig selv. Gør det evt til en rutine og stå lidt tidligere op om morgen og få en god start på morgen ved at træne også er du klar til dagen udfordringer derefter. – Louise
  11. Læg det i kalender på mobilen hver 2.dag, så du husker det. – Anja
  12. Bare gør det! Lad være at tænk over det, bare gør det! – Louise
Læs også: Brug for et motivationskick?