Hvor hurtigt kan jeg samle delte mavemuskler?

"Hvor hurtigt kan jeg samle mine delte mavemuskler?" – Christina (mor til 2)

Hej Thora,

Hvor lang tid skal jeg bruge på at samle mine delte mavemuskler?

Mvh,
Christina (mor til 2)

Læs Thoras svar under billedet

Hej Christina,

Tak for dit spørgsmål.

Hvis de delte mavemuskler ‘kun’ er et spørgsmål om, at der er kuk i den motoriske kontrol af musklerne i den indre kerne, går det ofte relativt hurtigt med at samle en Rectus Diastase (RD).

Måske helt ned til 4-6 uger.*

Efter en graviditet ser vi ofte, at musklerne i den indre kerne ikke fungerer optimalt. Det gælder især den dybeste mavemuskel, bækkenbund og åndedrætsmusklen, men også til dels de to sæt af skrå mavemuskler.

F.eks. ser vi ofte, at den reflektoriske forbindelse mellem bækkenbunden og den dybe, tværgående mavemuskler ikke længere virker, hverken ift. timing (om disse muskler fyrer op på det rette tidspunkt) og grad (om disse muskler fyrer nok op). Som følge heraf kan visse af disse muskler også blive hhv. svage eller overaktive.

De af mine deltagere, der ‘kun’ eller primært har brugt sin kerne forkert – fordi der er kuk i måden kroppen reflektorisk bruger kernen på – oplever en hurtig, målbar og mærkbar fremgang i RD’en og mavens udseende generelt.

I disse tilfælde skal vi ‘blot’ have styr på den korrekte kerneaktivering, åndedræt og kropsholdning og så er vi good to go.

Efter vi har fået godt gang i den neuromuskulære forbindelse mellem hjernen og kernen vha. de rette øvelser, har vi nemlig fået banet vejen så at sige, så øvelserne kan begynde også at opbygge styrke, udholdenhed og (endnu bedre) automatik.

De kvinder, der har brug for at genopbygge mere/bedre bindevæv i linea alba i mavens midterlinje, vil det typisk tage mellem 1 -1,5 år af kontinuerlig genoptræning for at samle delte mavemuskler og få en stærk, velfungerende kerne igen.

Hvis man ammer, vil denne periode ofte trækkes lidt længere ud. Ca. 4 måneder efter fuldt ammestop oplever de fleste et positivt ryk fremad ift. styrke og integritet i bindevævet.

Oftest ser jeg en kombination af de to behov hos de kvinder, jeg arbejder med 1:1: Typisk er der brug for at forbedre den motoriske kontrol såvel som at opbygge stærkere bindevæv. 

Når vi arbejder på begge parametre, altså ved både at forbedre måden kernen bruges på under øvelser og i hverdagen + giver bindevævet de bedste forudsætninger for at danne nye strukturer, vil vi opnå de hurtigste og mest varige resultater med delte mavemuskler.

Det er det, vi gør på Flad Mave Online.

Mange hilsner,
Thora

*Diane Lee, Diastasis Recti Abdominis (2017)