Støt dit underliv med et kube støttepessar, når du løber
Du bruger en sports-bh til at støtte din barm, når løber en tur. Men vidste du, at du med et kube støttepessar også kan støtte dit underliv, mens du træner?
Et kube støttepessar kan være en game changer for dig, der bøvler med nedsynkning i underlivet ved løb og anden træning. Her er alt, du har brug for at vide, om kube støttepessar …
Kube støttepessaret er et sikkert, effektivt og billigt redskab til self management af symptomer fra underlivsprolaps. Det har et stort studie fra 2023 slået fast med syvtommersøm. Mere om det længere nede i artiklen, for det er virkelig opløftende læsning (bogstaveligt talt!).
Men først the facts …
Et kube støttepessar har du på indvendigt i skeden og er designet til at give støtte, hvis du har nedsynkning/prolaps i underlivet.
Tænk på det som en sports-bh for dit underliv.
Hvad er et støttepessar overhovedet?
Støttepessarer er typisk lavet af blød silikone og findes i mange udformninger alt efter, hvilket væv/organ de primært skal yde støtte til.
Hvis du googler støttepessar, kan du derfor se, at de kommer i mange spøjse former som bl.a. en donut, en tyk ring, en ufo med huller eller en sut uden ‘håndtag’ (det såkaldte Gellhorn støttepessar).
Der findes også særligt udformede vaginalpropper og inkontinenstamponer, der specifikt afhjælper inkontinens. Det vil jeg skrive mere om i en senere artikel.
Lige nu skal det handle om kube støttepessaret.
Hvad gør et kube støttepessar?
Et kube støttepessar afhjælper symptomerne fra en genitial prolaps, som er samletermen for de forskellige typer nedsynkning, der kan opstå i underlivet. (Se faktaboks allernederst).
Ganske kort vil det sige, at hvis du oplever tyngde i underlivet eller har samme fornemmelse som, hvis en tampon er på vej ud, vil kuben sandsynligvis kunne hjælpe dig med at lindre disse gener.
Som jeg skriver i kapitlet om støttepessarer i min bog Løb igen (Muusmann, 2023), så er et støttepessar nok ikke lige dét, de fleste kvinder drømmer om at skulle få brug for.
Men jeg synes, at vi bør se støttepessarerne som et nyttigt hjælpemiddel til kvinder, der måske ellers helt ville droppe at dyrke motion pga. en konstant generende nedsynkning – og dermed gå glip af alle de mange sundhedsmæssige fordele ved at leve et aktivt liv.
Kuben suger sig fast
Et kube støttepessar er formet som en blød terning, hvor siderne buer indad. Det betyder, at der på kubens seks sider kan opstå et vakuum, så støttepessaret suger sig fast på plads inde i skeden.
Dette er anderledes end de fleste andre typer støttepessarer, der skal vinkles ind og sættes i spænd bag kønsbenet.
Kubens vakuum har flere fordele:
- Et kube støttepessar, der passer i størrelsen, sidder rigtig godt.
- Undertrykket fra kubens sider stimulerer blodgennemstrømningen i skedevæggene og kan (måske) fremme heling i vævet og mindske åbenhedsfornemmelse. Mere herom længere nede.
Vent, er jeg så fri for at træne min bækkenbund??
Allerførst vil jeg lige slå fast: Et støttepessar kan ikke stå alene og må ikke blive en sovepude. Bækkenbundens muskulatur skal genoptrænes i kombination med brug af støttepessar for at opnå det bedste, mest funktionelle resultat.
Men! Genoptræning af bækkenbunden behøver jo langt fra kun at bestå af kedelige knibeøvelser.
Så snart den indledende neuromuskulære kontakt til bækkenbunden er (gen-)skabt, kan bækkenbundstræning sagtens ligne “rigtig” træning, men hvor vi blot har kernen ordentligt med såvel som kropsholdning, mavemuskler, vejrtrækning og bækkenbundens muskler.
Her er det jo lidt af en gulerod, at vi samtidigt nemmere får en fladere mave, når bækkenbunden er rigtigt med i vores mavetræning. Meget mere om det i bl.a. Superfit Bækkenbund og Flad Mave Online.
Tilbage til kuben …
Hvem kan bruge et kube støttepessar?
Både kvinder med større og mindre grader af nedsynkning kan have god effekt af et kube støttepessar.
Også kvinder, der er blevet opereret i underlivet mod prolaps, men ikke er blevet helt symptomfrie, kan have glæde af at bruge kuben.
Ligesom der findes mange forskellige typer støttepessarer, så kommer de også i forskellige størrelser. Her kan du se en størrelsesguide for kuben.
Det er en god idé at tage et smut forbi en gynobsfys og få tjekket om, du har prolaps i underlivet. Hun kan også tage mål til dit støttepessar. Her kan jeg bl.a. anbefale Anne Krabbe hos Charlottehøj Fysioterapi i Århus eller eller Tina Plank fra Bramnæs Fysioterapi ved Roskilde.
Som en lille sidebemærkning, så er der faktisk nye støttepessarer under udvikling, der vil blive speciallaves til den enkelte kvinde med i 3D printer. Lidt som individuelt udformede ortopædiske såler, der fremstilles ud fra scanninger af ens fod. De nye speciallavede støttepessarer er ikke i handelen endnu, men på vej indenfor de kommende år. Det er dælme smart!
Sådan bruges dit kube støttepessar
Et kube støttepessar i den korrekte størrelse og med korrekt placering, kan ikke mærkes. Du kan sidde på hug, hoppe, hoste, løbe osv. uden, at du kan mærke, at du har støttepessaret på.
Du kan også gå på toilettet, mens kuben er i.
Har du vanskeligt med at komme af med urin og afføring, mens du har kuben i, er den måske ikke placeret korrekt eller er muligvis ikke den rigtige størrelse.
Husk at løsne vakuum, når du fjerner kuben!
Når du skal tage kuben ud, er det vigtigt, at det undertryk, som kubens indadbuede sider har skabt mod skedevæggene, løsnes før du nænsomt kan trække støttepessaret ud.
Kuben har en lille silikonesnor, som man godt kan trække i. Men er vakuumet ikke løsnet først, risikerer man at trække snoren af eller komme til at beskadige skedens vægge (så skal du nok trække ret hårdt til, men alligevel).
Tricket er at liste en finger ind bag kanten af ‘terningen’ og lige løfte den lidt, så undertrykket slipper – derpå kan kuben trækkes eller rulles forsigtigt ud.
Læs altid brugsanvisningen nøje.
Har du brug for hjælp til at lære at sætte kube støttepessaret op, kan du finde en liste på Pearls and Props’ hjemmeside over gynobsfysioterapeuter, der arbejder med kuben.
Du kan købe kube støttepessaret hos Props and Pearls og tage det med til din gynfys, som kan hjælpe dig med at blive dus med kuben.
Slimhinden skal være velsmurt
En velsmurt slimhinde er en forudsætning for, at kube støttepessaret sidder fast. Det kan især være vigtigt, hvis du nærmer dig perimenopausen eller allerede er gået i overgangsalderen, hvor slimhinden tit ændrer sig.
Slimhinden kan boostes med og uden brug af hormoner. Det kan du tale med din læge om eller søge råd hos Props and Pearls.
Hvis du alene bruger kuben i forbindelse med træning og oplever, at dine slimhinder har brug for lidt hjælp, er det en god idé putte lidt glidecreme på kuben – gerne en der indeholder hyaluron – når du sætter den op.
Skal kuben sidde i hele tiden?
I modsætning til andre typer støttepessarer, der godt kan sidde i en længere periode uden at blive taget ud, skal et kube støttepessar ud hver aften.
Derfor skal du selv kunne sætte kuben op og tage det ud igen på daglig basis. Det kræver lidt øvelse, men giv ikke op.
Er du usikker, så opsøg hjælp hos en gynækolog eller gynobsfysioterapeut. Hun kan hjælpe dig med at finde den rette størrelse og vise dig, hvordan kuben tages ind og ud.
Når kuben er taget ud, vaskes den med parfumefri sæbe og lufttørres.
Brug altid støttepessar sammen med træning for din bækkenbund
Vi må ikke droppe vores træning af bækkenbunden/kernen, selvom vi begynder at bruge et støttepessar.
Mange kvinder med nedsynkning i underlivet oplever faktisk, at det bliver lettere at træne bækkenbundens muskler, når støttepessaret er sat i! Optur!
Der er forskellige grader af nedsynkning og bækkenbundens muskler kan blive påvirket, så nedsynkningen ligger “ovenpå” bækkenbundsmusklerne og tyngder dem ned. Og så er det svært at aktivere dem fra en allerede forlænget position.
Støttepessaret kan give en bedre udgangsstilling at aktivere dine bækkenbundsmuskler fra og dermed øge effekten af din bækkenbundstræning.
Ved en større nedsynkning kan vævet titte helt ud af skeden og simpelthen være i vejen for muskulaturen!
Forestil dig nedsynkningen som en kasse, der står i en elevatordør og forhindrer dørene i at lukke rigtigt.
Støttepessaret kan flytte denne imaginære “kasse af prolaps” længere op i retning af, hvor vævet sad tidligere og altså væk fra elevatordørerne, så bækkenbundens muskler igen kan aktiveres i deres fulde bevægeudslag.
Til sidst kan støttepessaret også være med til at “minde” nervesystemet om, hvordan det føles, når organerne sidder oppe, hvor de skal.
Dette kan tænde for de neuromuskulære forbindelser og sætte bunden af kernen i den rigtige position på landkortet i din hjerne igen og være med til at holde dem på plads der.
Mærk din bækkenbund for fuld kraft igen
Som nævnt kan et kube støttepessar løfte din nedsynkning, så du (endelig!) kan få fuld valuta for din indsats med bækkenbundstræning. På sigt kan det endda for nogle kvinder betyde, at de får mindre og mindre brug for støttepessaret (yeah!).
Men vær dog opmærksom på, at du ikke kommer til at træne din bækkenbund så meget, at den bliver hyper-spændt.
Afspændingen af bækkenbundens muskler er lidt så vigtig, som aktiveringen er – ikke mindst når vi arbejder med at øge bækkenbundens evne til at stødabsorbere f.eks. ifm løb i den kernevenlige løbeteknik®.
En konstant overspændt bækkenbund kan medføre adskillige trælse symptomer, som f.eks. lænde-, hofte- eller bækkensmerter eller smerter ved sex/indføring af tampon.
Det kan også bliver svært at få støttepessaret sat op og få det ud igen, hvis bækkenbundens muskler er overspændte.
“Smerter fra underlivet kan godt stamme fra stramme bækkenbundsmuskler, men også fra en super opspændt psoas [hoftebøjer]”, fortæller Annika Thaysen, der er sygeplejerske i speciallæge praksis i Hovedstadens kvindeklink og til dagligt bl.a. hjælper kvinder med opstart og tilpasning af støttepessarer.
Annika sender altid kvinden hjem med besked om at lave udspændingsøvelser for hoftebøjerne, hvis de oplever smerter f.eks. ved indføring af støttepessar, tampon eller ved sex.
“Vi ser mange kvinder i klinikken, der har stor glæde af at have et støttepessar, “ siger Annika Thaysen.
“Det kan tage lidt tid for kvinden at vænne sig til det og jeg hører somme tider bekymrede spørgsmål i starten f.eks. om, hvorvidt støttepessaret kan skubbe en spiral på afveje (det kan den ikke). Men overordnet set er det en simpel og effektiv måde at lindre nedsynkningsgener på.”
Kube støttepessar til kernevenligt løb
Mange kvinder mærker, at generne fra nedsynkningen aftager/tiltager hen over deres cyklus omkring ægløsning og/eller menstruation.
Derfor kan det være forskelligt, hvor meget man har brug for støttepessaret hen over måneden. Nogle dage vil det give en dejlig frihedsfølelse at træne med kuben i; andre dage kan det være lige meget.
Nogle kvinder bruger kun kuben ifm. træning, mens andre kvinder har den i hver eneste dag både under træning og ved dagens øvrige gøremål.
Er du generet af tyngdefornemmelse og/eller nedsynkning, når du løber, kan du med fordel bruge et kube støttepessar, mens du genoptræner med Superfit Mor’s kernevenlige løbeteknik®.
I den kernevenlige løbeteknik lærer du, hvordan du løber med mindre belastning på kroppen. Det er også en fordel, selv når du løber med støttepessaret, da det vil gøre dit løb mere nænsomt for din bækkenbund, mere effektivt og beskytte dig mod løbeskader.
Enorm tilfredshed med kuben
I det store studie, som jeg fortalte om i starten af artiklen (Kilde: Nemeth et al, 2023), var tilfredsheden med kube støttepessaret blandt forsøgskvinderne ikke til at tage fejl af:
Hele 88 % af 143 kvinderne i studiet rapporterer om “rigtig stor forbedring” eller “stor forbedring” af deres nedsynkningssymptomer – og alle havde brugt kuben i hele forsøgsperioden, der løb over 5 år!
Kun én af af de 143 kvinder havde ikke oplevet nogen forandring i sine symptomer ved at bruge kuben og blot én enkelt forsøgsperson havde oplevet en mindre forværring af sine symptomer over den 5 år lange periode.
Kuben kan gøre den vaginale åbning mindre
Overordnet set så helbreder et støttepessar ikke en nedsynkning. Et støttepessar er symptombehandling, men i min optik kan det være en mega værdifuld en af slagsen!
Både selvfølgelig pga. den markant øgede livskvalitet kvinderne rapporterer om, når de bruger støttepessaret.
Men også fordi et støttepessar i mange tilfælde muliggør effektiv træning af bækkenbundens muskler, som jeg fortalte om tidligere.
Men kube støttepessaret har ét ekstra es i ærmet, der tyder på, at det også kan have en mere langsigtet betydning for bedring af ens nedsynkningssymptomer.
Et studie har nemlig vist, at genital hiatus (dvs. længden fra undersiden af kønsbenet og til den indre kant ved mellemkødet) blev “betydeligt mindre” allerede efter to ugers brug af støttepessar. Denne ændring holdt ved efter 3 måneder. (Kilde: Jones, 2008).
Et andet studie viste, at 20 % af forsøgspersonerne skulle skiftes til et kube støttepessar i en mindre model indenfor det år, som studiet løb over. (Kilde: Nemeth, 2013).
Det tyder på, at størrelsen på selve vagina, var blevet mindre hos disse kvinder.
Forskernes hypotese var, at det skyldtes anatomiske forbedringer, der også kunne måles i en lavere grad af nedsynkning. (Hurra!)
Erfaringen fra Props and Pearls, der sælger støttepessarer, er også at mange kvinder, der går i gang med at bruge et kube støttepessar, går én kube-størrelse ned efter, at de har brugt kube støttepessar i en periode.
Rosemarie Wedell-Wedellsborg fra Props and Pearls giver billedet af en luftmadras, der over tid bliver pumpet op og dermed bliver mere fast og spændstig, når hun forklarer denne langsigtede fordel ved kube støttepessaret.
Vi ved endnu ikke nøjagtigt, hvorfor dette sker, men den øgede blodgennemstrømning fra kubens vakuum er ét bud på at prolapsgraden forbedres.
Q&A om kube støttepessar
- Kan kube støttepessaret gøre mine bækkenbundsmuskler “dovne”?
Svar: Nej, dine bækkenbundsmuskler bliver ikke dovne af et støttepessar. Men de bliver dovne/inaktive/svage, hvis du ikke træner dem! Vi skal ikke bare proppe et støttepessar op og så glemme alt om vores paraplyvejrtrækning, kropsholdning og kerneaktivering – for samarbejdet mellem disse komponenter i kernen skal stadig fremelskes og vedligeholdes. - Kan jeg bruge kube støttepessar, når jeg har overspændt bækkenbund?
Svar: Måske. Men det er vigtigt, at du kan slappe af i dine bækkenbundsmuskler, når du sætter kuben ind og tager den ud. Spørg din gynækolog, gynobsfys eller de dygtige damer i Props and Pearls til råds. - Kan jeg bruge kuben, når jeg har menstruation?
Svar: Det kan du godt, men det kan være sværere at få fat i kuben, fordi fingrene glider. Brug evt. en donut pessar under menstruationen. OBS: Blodet kan misfarve materialet, men har ikke anden betydning. - Kan min menstruationskop ikke gøre det samme som kuben?
Svar: Nej, menstruationskoppen er designet til at opsamle blod, ikke yde støtte. Den vil typisk heller ikke sidde på samme måde/samme sted som et støttepessar og kan derfor ikke sammelignes ift. hvordan de føles, når de er på plads eller hvilken størrelse, de skal være. - Hvor kan jeg få fat i et kube støttepessar?
Svar: Du kan købe kuben hos Props and Pearls e-shop, hvor du også kan se størrelseguide og en masse gode råd til bruge af støttepessar. Nogle kvinder har det bedst med at få en fagperson til at vise dem, hvordan man sætter kuben og og tager den ud. Det kan man få en af de dygtige gynobs fysioterapeuter til at hjælpe med.
Fakta om prolaps
Prolaps ses oftest ifm. fødsler, hvor bækkenbundens strukturer (muskler, muskelfascie, bindevæv, ligamenter) er blevet svækket eller beskadiget, så organernes “ophæng” i underlivet bliver mere løst.
Men også overgangsalderen med det lavere østrogenniveau kan have betydning for udviklingen af en prolaps, fordi vævene bliver mindre elastiske.
Langvarig hoste, forstoppelse eller tunge løft og meget træning med impact uden tilstrækkelig aktivering af bækkenbundens muskler, kan være med til at forværre en eksisterende nedsynkning.
Man kan have en nedsynkning af selve skedens vægge, blæreprolaps (cytocele), endetarmsprolaps (rectocele), livmoderprolaps (uterusprolaps) eller tyndtarmprolaps (enterocele). Man kan også have en kombination af de forskellige.
En prolaps/nedsynkning kategoriseres i grad 1 til 4, hvor 4 er den mest markante version, hvor underlivsorganer er sunket længst mod syd. I visse tilfælde kan f.eks. noget af livmoderen ses helt udenfor skedeåbningen.
Det er meget individuelt, hvor meget vi kvinder mærker til vores nedsynkning. Nogle er ikke syndeligt generet af en 3. grads nedsynkning, mens andre er konstant og stærkt generet af ‘blot’ en 1. grads nedsynkning.
Kilder
· Self-management of vaginal cube pessaries may be a game changer for pelvic organ prolapse treatment: a long-term follow-up study. (Nemeth, et al 2023)
· Effect of pessary use on genital hiatus measurements in women with pelvic organ prolapse. (Jones et al, 2008)
· The cube pessary: an under treatment option for pelvic Subjective 1-year outcomes. (Nemeth, et al 2013)
Kunne du lide denne artikel? Del den!