Sådan skal et knib føles
Hvordan skal et rigtigt knib egentlig føles i bækkenbunden? Læs svaret her.
I dette interview fortæller Superfit Mor’s egen bækkenbundsekspert, gynobs-fysioterapeut Anne Krabbe, hvordan du kniber helt rigtigt i bækkenbunden.
Hvordan skal et knib egentlig mærkes?
Anne svarer:
“Bækkenbunden er kun 1 cm tyk; som en læbe. Derfor er et knib ikke noget vildt og voldsomt. Det er nærmest som at lukke munden blot i den anden ende. Det svarer til, at du snører sammen om endetarmsåbningen, som når du holder tilbage på en prut.
Når du strammer sammen ved endetarmen, forplanter knibet sig frem i skeden og til urinrøret. Altså lukker du af for urinen ved at knibe sammen ved endetarmen. Det er omkring endetarmen, bækkenbunden er tykkest. Der er her, at det er lettest at mærke, at man kniber. Det er lige så vigtigt at kunne mærke, når du slipper knibet igen.”
Skal man bare klø på og knibe løs?
Anne svarer:
“Du skal ikke mærke knibet i maven eller balderne. Du skal kunne trække vejret almindeligt, mens du laver dine knibeøvelser. At knibe føles lige så blødt som at “lukke munden”, bare i den anden ende. Pauserne er vigtige. Det er her musklerne hviler sig og bliver klar igen.
Du skal kunne mærke, at du kniber, men også at du slipper knibet. Hos nogle kan knibet kun holdes i 2 sekunder i begyndelsen, hos andre 8-10 sekunder.”
Hvorfor er det vigtigt at træne bækkenbunden?
Anne svarer:
“Bækkenbunden er de muskler, der lukker bækkenet nedadtil formet ligesom en skål. Bækkenbunden er med til at holde underlivet (blære, livmoder, tarm) oppe på plads, og sikrer, at urinrør, skede og endetarmsåbning holder tæt.
Hvordan ved man, at bækkenbunden er stærk nok?
Anne svarer:
“Bækkenbunden er trænbar og målet med knibetræningen er at kunne holde et knib 8-10 sekunder, og at du kan gentage det 20 gange i træk. Bækkenbunden skal også være hurtig til at knibe, før du hoster, nyser, og mens du træner mm.
Man kan også tjekke, om man kniber ved at stoppe urinstrålen, når man sidder på toilettet tog tisser. Det skal man dog ikke bruge som træning og kappe strålen op til flere gange, da det kan forårsage blærebetændelse.”
Hvad hvis man er i tvivl om, man får rigtigt fat?
Anne svarer:
“Når du går i gang med din knibetræning, er det vigtigt, at du kniber rigtigt. Du skal til kontrol hos din læge ca. 8 uger efter fødsel, men det kan også være en god idé at tage kontakt til en gynobs-fysioterapeut – somme tider blot kaldet en gynfys.
En gynobs-fys tjekker omhyggeligt din evne til at koordinere et godt og funktionelt knib og kan vejlede dig i knibetræningen, da det at knibe forkert ikke er hensigtsmæssigt.
Derfor er mit råd til dig altid at få en gynobs fysioterapeut til at kontrollere om du kan knibe, og ikke blot dig selv eller din mand, da man selv ikke altid ved, hvordan det er meningen, det skal føles.
Mere om gynobs-fys Anne Krabbe:
Anne er uddannet fysioterapeut fra Aalborg Fysioterapeutskole i 2001 og arbejder i Århus-området.
Hun har speciale i urologisk, gynækologisk og obstetrisk fysioterapi.
Det vil sige, at hun har specialiseret sig i bækkenbundens opbygning, funktion og måden, hvorpå bækkenbunden bør trænes, bl.a. for at undgå lækage.
Anne er fagkonsulent her i Superfit Mor, bl.a. på Superfit Bækkenbund.
Kontakt Anne Krabbe på mobil 4083 1440.
Få en stærk og velfungerende bækkenbund med online programmet Superfit Bækkenbund
Kunne du lide denne artikel? Del den!