Derfor hader (mange) kvinder løb: 3 fysiologiske grunde
Løb kan være hård kost for kvindekroppen – især efter man har fået børn. Smerter i knæ og inkontinens er blot nogle af de udfordringer, der stopper mange kvinder fra at løbe.
Vidste du, at kvinder har hele to gange større risiko for at få løbeskader i knæene, end mænd har.*
Det har vi sandsynligvis, fordi vi ikke har så god kontrol over vores hofteled, hvilket kan være på grund af nedsat funktion i bækkenbunden.
Der er nemlig en direkte muskulær forbindelse mellem bækkenbunden og hofteleddet, som er med til at stabilisere hoften.
Og hvis bækkenbunden af den ene eller anden grund ikke fungerer optimalt, er der simpelthen mindre kontrol over landing ved løb og hop – og det slider på kroppen.
Op og ned fremfor fuld kraft fremad!
Kvinder har desuden også større vertikal forskydning under løb, end mænd har.**
Vi ‘hopper’ simpelthen mere op og ned som en hoppebold, når vi løber.
Det betyder, at kvindekroppen er under meget større fysisk belastning ved løb, fordi vi skal lande hvert løbetrin fra en større højde, når vi løber med for stor vertikal forskydning.
Når inkontinens stopper løbeglæden
Mange – rigtig mange – kvinder oplever, at de er ‘utætte’, når de løber. Helt op til 40 % af kvindelige løbere oplever, at de kommer til at tisse i buk- serne ved løb og anden high impact sport.***
Det er altså ikke kun utrænede kvinder, men også aktive idrætsudøvere, der plages af at være utætte, mens de dyrker deres sport.
Inkontinens under løb bør ikke ignoreres. Det er et hint fra kroppen om, at noget ikke fungerer optimalt.
Gener ved løb er røde flag fra kroppen
Men at tisse i bukserne ved løb og hop er langtfra det eneste tegn på, at vi har et problem med bækkenbunden.
Symptomer som smerter i hofte, knæ, ryg eller bækken, tyngde i underlivet eller en ufri, tung følelse, når vi løber, kan alt sammen være ydre manifestationer af et problem, der udspringer i bækkenbunden.
Nyere forskning peger på, at bækkenbunden funktionelt hænger uløseligt sammen med mavemuskler, lændemuskler og åndedrætsmuskel – altså det, vi kalder kernen.
Det ser vi nærmere på i min bog, Løb igen (Muusmann forlag, 2023).
Kilder:
*Taunton et al. (2002). A retrospective case-control analysis of 2002 running injuries. I: British Journal of Sports Medicine
**Heiderscheit et al (2011). Effects of step rate manipulation on joint mechanics during running. I: Medicine and Science in Sports and Exercise
***Poświata, A., Socha, T., Opara, J. (2014). Prevalence of stress urinary incontinence in elite female endurance athletes
Kunne du lide denne artikel? Del den!