Bækkenbunden: Din kernes vigtige gulv
Vidste du, at din bækkenbund har indflydelse på, om du får flad mave efter fødsel? Med den rette tilgang til genoptræning efter fødslen kan du BÅDE få en stærk bækkenbund og en flad mave...
Du kender det sikkert fra dit eget job: Gode kollegaer kan gøre en svær opgave meget lettere. Måske har du ikke tænkt over det før, men din bækkenbund har faktisk også nære kollegaer, som den arbejder tæt sammen med.
Bækkenbunden er én del af vores kropskerne. Kernen består af fire muskelgrupper, hvis fornemmeste opgave er at stabilisere din kropskerne dybest inde om rygsøjle og bækken.
Jeg kalder også de fire kernemuskelgrupper for de fantastisk fire, fordi de udfører et fantastisk stykke arbejde i kroppen – når de ellers fungerer, som de skal.
De fire kernemuskler danner tilsammen en støttende cylinder, der passer på, at din ryg ikke får skader; sørger for, at dine bevægelser er så effektive som muligt og holder organerne i bughulen og underlivet på plads.
Kæden er kun så stærk som det svageste led
Hvis din bækkenbund er svag og utrænet, vil det smitte af på de andre kernemuskler – og f.eks. føre til, at den flade mave udebliver til trods for vægttab og massevis af mavetræning.
Så det rigtig smarte er jo, at bækkenbund- og mavetræning fint kan kobles sammen, når vi bare gør det på den rigtige måde. Det er guld værd for motivationen og for resultatet!
Mød bækkenbundens fantastiske kollegaer
- Den dybe, tværgående mavemuskel
- De dybe rygmuskler
- Åndedrætsmusklen
- Bækkenbundsmusklerne
Når kernemusklerne fungerer som de skal, spændes de automatisk (til ca. 25 % af deres maksimum) umiddelbart før en bevægelse eller belastning.
De fire muskelgrupper påvirker hinanden og samarbejder reflektorisk, så dine bevægelser og din kropsholdning støttes optimalt. Kernemusklerne er vævet ind i hinanden via bindevæv. Toppen og bunden af vores kerne, dvs. åndedrætsmusklen og bækkenbunden påvirker hinanden hele tiden.
Det vil faktisk sige, at bare ved at tage nogle dybe vejrtrækninger (og derved aktivere åndedrætsmusklen), kan du samtidig stimulere din bækkenbund. Det er da smart, ikke? Hør meget mere om det i instruktionsvideoerne i Superfit Bækkenbund.
Din kernes vigtige gulv
I de allerførste dage efter fødslen var ømhed og smerter fra evt. klip eller bristninger ikke lige frem noget, der fremme lysten til at starte på knibeøvelserne. (fortsættes under billedet)
Har du aldrig før lavet bækkenbundsøvelser, kan tiden lige efter fødslen være et svært tidspunkt at starte på, da det kan være vanskeligt at mærke, om man aktiverer bækkenbundsmusklerne, når de er så strakte og slappe.
Derfor er det en rigtig god ide at starte med at træne bækkenbundens muskler og kontakten til dem allerede under graviditeten. Lige efter fødslen vil man typisk være meget opmærksom på sin bækkenbund, og dermed mere motiveret til at få den trænet op.
Men faktisk skal bækkenbunden trænes og aktiveres dagligt resten af livet.
Liv i din bækkenbund
Det er nemlig vigtigt, at bækkenbunden bliver brugt aktivt – for lige som alle kroppens andre muskler – bliver den svag og doven af ikke at blive brugt.
Din bækkenbund er jo sandsynligvis blevet brugt helt korrekt dagligt, ihvertfald indtil du blev gravid. Men det er typisk sket uden, at du har tænkt over det – netop fordi den er så fint integreret i resten af kernens arbejde, når systemet ellers fungerer.
Graviditet og fødsel er dog tit hårdt for bækkenbunden og den har næsten altid brug for ekstra opmærksomhed for at komme tilbage i topform efter, man er blevet mor.
Mange glemmer dog at fokusere på kernens bund; måske fordi f.eks. maven fylder meget mere – både i landskabet og i bevidstheden.
Men bare fordi man ikke kan se bækkenbunden, skal den ikke ignoreres! Der er så mange fordele ved en veltrænet bækkenbund.
Artiklen er markeret med følgende tags:
Bækkenbund Kerne Bækkenbund Kernemuskler EfterfødselstræningKunne du lide denne artikel? Del den!