10 praktiske tips, der gør dig klar til vægttab

Vend dine usunde vaner og understøt vægttab med disse 10 praktiske tips. Særlig velegnet til dig, der er mor og ikke vil gå på slankekur.

En af grundene til, at det tit er meget svært at ændre på, hvad vi spiser, er fordi vi alle er vanemennesker. Vi udvikler vaner og rutiner og holder fast i dem, selv når de ikke gør noget godt for os.

Under graviditeten blev det måske en vane for dig at få for mange kalorier indenbords. Måske fordi du tænkte: “Pyt med om jeg spiser en ekstra Marsbar – jeg er alligevel tyk”. Den vanetænkning skal du hurtigst muligt bort fra igen.

Den gode nyhed er, at når de nye, gode vaner er indarbejdet, vil de falde dig lige så naturligt som de gamle, dårlige vaner. 

Her er 10 praktiske tips til, hvordan du stille og roligt får vendt dine vaner omkring kosten, så de understøtter et vægttab – helt uden at gå på en skrap slankekur!

TIP #1 Drik et glas vand, før hvert måltid

Det fylder maven og sikrer, at du ikke forveksler tørst med sult, hvilket hjernen meget ofte gør. 

TIP #2 Spis mere fiberrig mad

Fibre holder dig mæt og “følger” fedt ud af kroppen. Fibre får du især fra fuldkornsprodukter, frugt og grønt. 

TIP #3 Spis mere protein

Proteiner er musklernes byggesten, og kroppen bruger meget energi på at fordøje protein. Spis magert kød, som kylling, kalkun og fisk.

Og husk, at der er masser af protein i f.eks. bælgfruger (f.eks. bønner og ærter), æg, nødder, mælkeprodukter (men gå primært efter de magre typer). 

TIP #4 Skær 20 % ned på portionerne ved måltiderne

De fleste  af os vil uden problemer kunne skære 20 % ned på størrelsen af vores normale måltider uden, at vi føler det som et afsavn. Men ved 30 % vil vi sandsynligvis opdage den mindre portion. Så gør det til en vane at lægge lidt mindre på tallerknen.

Husk dog, at det ikke er grøntsagerne, du skærer ned på! De indeholder få kalorier, men meget vand og fibre, der holder os mætte længere. De 20 % reduktion af portionen bør især findes ved at skære ned på mængden af pasta, ris, kartofler, brød og sovs. 

Læs mere: Sådan bliver du mæt på mindre

TIP #5 Tilføj et stykke frugt til din morgenmad

Det er en nem måde at få flere næringsstoffer og fibre med frisk frugt. 

TIP #6 Tilføj (endnu) en grøntsag til din aftensmad

Lige som Tip # 5, så kan du ”snige” lidt mere grønt ind på menuen næsten uden, at du opdager det med dette simple tip. 

TIP #7 Undgå ikke al fedt i din kost

Hvis du gør det, vil din krop holde endnu mere på sit kropsfedt. Sørg for få de rigtige slags fedt fra f.eks. avokado, nødder, flydende olier og fed fisk. 

TIP #8 Lav sunde snacks klar på forhånd

Så er der større chance for, at du kan styre uden om usunde fristelser. Du kan f.eks. skære rå grøntsager eller frugt op i mundrette bidder, pakke dem i lufttætte poser og gemme dem i køleskabet – lige til at gå til, når sulten melder sig. 

Prøv selv: 5 sunde snacks, der smager så englene synger

TIP #9 Skovl ikke maden ned

En stille og rolig middag er ofte en by i Rusland i mange børnefamilier. Det fælles måltid kan være en stressende affære for mange mødre, når baby (og måske også de større børn) hyler eller laver ballade. Mange mødre har en tendens til at kyle maden ned, som var det sidste chance for mad i flere uger.

Prøv ikke at spise for hurtigt. Det tager hjernen og maven 20 minutter at opfatte, at den er mæt. Hvis du skovler et vognlæs pasta ned på 5 minutter, har din hjerne og mave ikke en chance for at nå at sige stop. 

TIP #10 Søvn er utrolig vigtigt, når du vil tabe dig

Jeg ved godt, at det ikke er let at få nok søvn med et spædbarn i huset.

Men hvis det på nogen måde kan lade sig gøre, så få en til at passe baby (din mor, svigermor eller veninde), mens du får nogle praktiske ting fra hånden. Så kan du gå tidligt til køjs om aftenen. 

Læs også: Tab dig trods søvnunderskud

Vend dine vaner lidt ad gangen

Tre-fire uger efter fødslen kan du begynde at indføre disse 10 tips i din hverdag lidt efter lidt.

Du kan f.eks. tage ét tip af gangen og arbejde på at gøre det til en ny, fast vane over nogle dage. Derefter går du videre til næste tip, og gør det til en vane.

Før du ved af det, er du rigtig godt kørende på din vej til en meget sundere og slankere livsstil! 

Klar til mere? Tjek mit maveprogram Flad Mave Online

Artiklen er markeret med følgende tags:

Vægttab Sund mad Sunde snacks Søvn Vægttab