Stiv i kroppen? Derfor føler du dig som 90-årig, selvom du kun er 45

I overgangsalderen bliver vi kvinder mere stive og mindre stabile i kroppens led. Den forringede mobilitet kan føre til skader. God mobilitetstræning gør underværker.

Vi kan ikke træne effektivt uden god stabilitet i alle kroppens led – det gælder i særlig høj grad en stærk og stabil kerne.

Og hånd i hånd med god stabilitet går god mobilitet.

Sådan er det for alle mennesker i alle aldre. Men hos os kvinder over de 40 tager stabilitet og bevægelighed et ordentligt hak mod det værre – igen selvfølgelig pga. de “kære” hormoner, der tager på rutsjetur.

Når østrogen begynder at dale hos os kvinder, kan bindevævet i din krop nemlig blive løsere. Det kan ses på huden over hele kroppen og i ansigtet.

Og når den relative mængde af progesteron øges i perimenopausen, kan det faktisk gøre dine ligamenter og sener strammere. 

Det er en træls cocktail, der gør os mere stive og mindre stabile.*

Vent! Fortæl mig lige: Hvordan ved jeg, om jeg er i overgangsalderen?

Derfor skal vi lave mobilitetstræning efter 40

Mange kvinder oplever også, at deres led begynder at gøre ondt i perimenopausen.

Det kan være tå- og fingerled, der værker.

Måske begynder hofter, ryg eller knæ pludseligt at smerte on/off.

Det er den øgede systemiske inflammation mange kvinder oplever omkring menopausen, og som viser tænder med ubehag fra smertende led og mere stivhed i leddene generelt.

Dét sammenholdt med den mindskede styrke i muskler og sener, kan gøre os mere udsatte for skader i ligamenter og led, end vi tidligere har været.

Derfor skal vi være ekstra påpasselige med at pleje vores mobilitet og stabilitet.

Heldigvis kan det gøres smart, så vi ikke behøver bruge timevis på at få effekt af vores indsats.

Stabil og mobil: To sider af samme sag

Stabilitet og mobilitet går hånd i hånd: Med god stabilitet kan du bevæge dig hurtigt og adræt med mindre risiko for skader.

Med god mobilitet kan du bevæge din krop med lethed og uden at være begrænset af stivhed eller muskulære ubalancer.

Dette gør dig igen mere stabil, fordi du er bedre til at “gribe” dig selv, hvis du uforudset kommer ud af balance f.eks. hvis du træder forkert ned af en kantsten.

Og du også nemmere justere din krop ind, så du bedre kan klare hurtige, tungeeller på anden måde udfordrende træningsøvelser.

Prøv selv: 5 stræk låser dine hofter op før mavetræning

En anden super vigtig faktor i bevægelighedstræning er, at vi plejer vores proprioceptoriske sans.

Kort fortalt er det den proprioceptoriske sans, der fortæller din hjerne og nervesystem, hvor i rummet dine arme, ben og hele kroppen befinder sig irelation til hinanden og i verden generelt.

Det er mega vigtigt, at vi ikke via inaktivitet berøver vores hjerne disse proprioceptoriske input.

Inaktivitet og mangel på ”bevæge-input” fører faktisk til endnu mere stivhed, ømhed og endda smerte, fordi hjernen er “utryg” ved ikke at vide, hvor du har sat dens lemmer.

Denne utryghed giver hjernen signal om at “passe på dig” ved at sørge for at begrænse dine bevægelser endnu mere … og intet begrænser fri bevægelse som lidt smerte og stivhed, vel?

Vil du også i gang? Flad Mave 40+ er klar

Kilder: Chidi-Ogbolu et al (2018): Effect of Estrogen on Musculoskeletal Performance and Injury Risk