Gør et kejsersnit det sværere at få maven flad igen?

Flere faktorer spiller ind, når mavemuskler skal fungerer optimalt efter kejsersnit. Læs her, hvordan du får dine mavemuskler vækket efter kejsersnit.

Det kan have en betydning for mavemusklernes funktion, hvis man har fået kejsersnit – men ikke altid. Det varierer utrolig meget; ikke mindst efter hvor godt ens krop heler, hvor “godt” kejsersnittet blev udført og hvor god man var på at passe på sin kerne i den første tid. Mange faktorer spiller ind.

Der er tre ting, jeg ofte hører, kejsersnit-mødre er generede af:

  1. Den såkaldte kejsersnithylde eller kejsersnitdelle, der tit opstår lige over arret.
  2. Ringere muskulær kontakt til området omkring arret.
  3. Nedsat følelse i huden omkring arret.

Kejsersnithylden opstår pga. beskadiget fedtvæv og/eller “sammenklistringer” af de forskellige lag, når arret vokser sammen. Så kan det sidde og “trække” og danne den her hyldelignende bule.

Det kan være en genstridig sag sådan en kejsersnit-hylde, men kan KLART gøres meget pænere. Mere om det længere nede under afsnittet “Et pænt ar efter kejsersnit”.

Alle disse tre ting (hylden, nedsat muskulær kontakt og nedsat følelse) kan have stor betydning for, hvor godt ens mavetræning virker.

Det har også kæmpe betydning for, hvordan arret ser ud, for hvor godt ens fordøjelse fungerer og har ofte også stor indflydelse på vores kropsholdning.

Se også: Stort galleri med ægte kejsersnit-ar

Løsningen – Sådan får du flad mave efter kejsersnit

Alt det, vi arbejder med i mit mavetræningsprogram, Flad Mave Online, giver også kæmpe bonus ifh. kontakten til musklerne + øget blodgennemstrømning – der alt sammen er essentielt for, at mavemusklerne kommer tilbage i topform efter et kejsersnit.

Desuden er det vigtigt, at man som kejsersnit-mor tænker på sin gode kropsholdning hele dagen i alle stillinger og situationer.

Mange er nemlig lidt “beskyttende” overfor arret og går derfor lidt foroverbøjede, fordi det føles ubehageligt eller forkert at strække i det.

Intet må gøre ondt, men det er meget vigtigt, at man ikke er i en forkert kropsholdning gennem længere tid, da det vil give en masse andre problemer – foruden at det sætter en effektiv stopper for, at maven bliver fladere igen.

mave med ar fra kejsersnit

Et pænt ar efter kejsersnit

Derudover er det en rigtig god ide at lave blid armassage/arberøring for at vække nerverne omkring arret. Disse berøringer fortæller hjernen, at der stadig er liv hernede og nerveforbindelsen skal genoptages.

Vi taler både om at stryge blidt over arret udenpå og inden under tøj, med/uden bodylotion eller olie, i badet, med en blød børste, en blød klud eller lignende.

Dernæst kan man begynde at gå lidt mere kraftfuldt til værks for at bryde nogle af de sammenklistringer op, som der kan være kommet i arret.

Det kan gøres ved at “nulre” arret mellem to fingre, hive let i det, stryge to fingre over det i hver sin retning (blidt!). Det her må IKKE gøre ondt, så start stille og roligt.

Arret skal lige være helet, før du starter på denne her del af massagen.

Den mere generelle mavemassage/maveberøring er også en god ide for alle ex-gravide, ikke kun kejsersnit-mødre. Det er fordi, det er med til at øge kontakten til vores kernemuskler, hvilket er mega vigtigt, især hvis man har svært ved at aktivere korrekt/mærke, om man får ordentligt fat.

I den genrelle mavemassage kan hele maveregionen masseres med bløde, glidende strøg, f.eks. rundt i urets retning (for at understøtte retningen i fordøjelseskanalen).

Pånær det med arret, så gælder alle disse ting faktisk også for mødre, der har født vaginalt.

Ringere kontakt til mavemusklerne kan også opstå som følge af den store udvidelse af mavemusklerne under graviditeten.

Især hvis man har brugt sine kernemuskler mindre end normalt under graviditeten. Så kan det være sværere at “finde” dem igen efter fødslen og der må en fokuseret indsats til for at vække mavemusklerne igen.

Læs også: Sådan får du et pænt ar efter kejsersnit

Delte mavemuskler og kejsersnit

Så tilgangen til at samle delte mavemuskler er den samme for kejsersnitmødre og ikke-kejsernsnit mødre.

Prøv i første omgang lige at tage en status på dine mavemuskler med denne test, hvis du ikke allerede har gjort det. Så får du en bedre ide om, hvorvidt dine mavemuskler er delte og har det til sammenligning fremadrettet.

Der er rigtig mange kejsersnit-mødre, der træner med mit mavetræningsprogram, Flad Mave Online – og med stor success.

Hvis du har brug for at høre andre kejsersnit-mødre input og erfaringer, så har vi maveprogrammets lukkede facebookside, hvor der altid er hjælpe og inspiration at hente fra mig og de andre mavekæmpere.

Læs også: Forbered dine mavemuskler på planlagt kejsersnit
Læs også: Hvad er delte mavemuskler?

Artiklen er markeret med følgende tags:

Kejsersnit Kejsersnit