Sådan får du optimal kropsholdning som gravid

Når du er gravid har din kropsholdning enorm betydning for dit velvære – og for hvor nemt du får dine mavemuskler på plads efter fødslen.

Når du er gravid bliver din kropsholdning stadig mere påvirket, efterhånden som maven vokser.

De fleste gravide begynder at få et (alt for) stort lændesvaj, og mange oplever ubehag og smerter i lændeområdet – men det er langt fra alle.

Andre gravide kommer til at “køre halen mellem benene”, altså vippe bækkenet lidt bagud. Det afsløres bl.a. ved en mere flad lænd og overaktive ballemuskler – hvilket kan have stor betydning for bl.a. bækken- og iskiassmerter.

Kropsholdning har enorm betydning for velvære som gravid

Vær obs på din kropsholdning, når du er gravid – både under træning og i din hverdag. Disse tips kan løse op for den øgede spænding i din lænd:

  • Ret ryggen
  • Hold bækkenet i neutralstilling, dvs. strit hverken med numsen eller kør halen mellem benene.
  • Sænk skuldrene
  • Spænd ikke for meget i ballerne
  • Træk din mave ind og op

For at kunne opretholde denne optimale kropsholdning, er det nødvendigt at dine kernemuskler, især den dybe, tværgående mavemuskel, forbliver stærke og aktive – også selvom de bliver udvidet meget til sidst af graviditeten.

Skån mavemusklerne, når du er gravid

For at skåne mavemusklerne skal du vænne dig til altid at rulle om på siden, når du rejser dig op fra liggende. Det gør vi for at undgå at lægge et stort pres ud mod dine mavemuskler.

Derved minimerer vi risikoen for delte mavemuskler (rectus diastase). Du skal fortsætte med dette resten af graviditeten og i den første tid efter fødslen.

Undgå alle mavebøjninger (både lige og skrå). Planker er okay for nogle gravide, ikke for alle. Vær opmærksom på at aktivere din tværgående mavemuskel (trække navlen ind mod din baby), når du laver planker.

Tjek om din mave danner en spids, når du spænder den – f.eks. når du laver en mavebøjning. Det er dét fænomen, vi kalder Tobleronemave, men som tydeligst gør sig gældende efter graviditeten.

Har du denen spidse mave, er det fordi dine mavemuskler har delt sig. Så gælder det om at være flittig med den specialicerede mavetræning som den i  Superfit Gravid og fokusere på at træne dine kernemuskler, især bækkenbund og den dybe, tværgående mavemuskel.

Det er også utrolig vigtigt at være meget påpasselig med ikke at lægge for stort pres på mavemusklerne. Her er din kropsholdning altafgørende – ikke mindst mens du er gravid.

gravid-kropsholdning-med-logo
Læs også: Kan det betale sig at træne mellem graviditeter?