Kan det betale sig at træne mellem graviditeterne?

"Ender man med et pænere resultat på mavemuskler og maveskind, hvis man træner mellem graviditeterne, end hvis man blot træner efter ens allersidste graviditet?" – Gry

Hej Thora

Man hører tit, hvordan maven bliver gradvist slappere for hver graviditet en kvinde gennemgår – både hvad angår hud og muskler.

Men hvad nu hvis man når at træne maven helt flad og kompakt, og​ giver huden den nødvendige tid at trække sig sammen mellem graviditeterne … Har man så bedre chancer for at modvirke denne tendens? 

Med andre ord: Tror du, man ender med et pænere resultat, hvis man træner mellem graviditeterne, end hvis man blot træner efter ens aller sidste graviditet?

Bedste hilsner, Gry

Læs Thoras svar under billedet

Hej Gry,

Mange tak for dit gode spørgsmål. Jeg er sikker på, at der er mange mødre, der har spekuleret over det samme.

Hvis du har fulgt med her i brevkassen, på Superfit Mor-bloggen eller på facebook, så er jeg sikker på, at det ikke kommer som en kæmpe overraskelse, at mit svar er et højlydt “JA – det KAN betale sig!”. :-)

Jeg er nemlig ikke helt enig i, at maveskind og mavemuskler ​uomtvisteligt bliver slappere og slappere for hver graviditet. Og slet ikke hvis man lærer at bruge sin krop optimalt både før, under, i mellem og efter graviditeterne. 

Her er hvorfor.

Se på kvinderne i din familie

Allerførst så må jeg lige understrege, at der er store individuelle forskelle på, hvordan ens maveskind og mavemuskler klarer 1, 2, 3 eller flere graviditeter. En del af disse forskelle beror sandsynligvis på genetik og er altså arveligt betinget. Til en vis grad! 

Så hvis din mor har mange strækmærker og bulemave, så kan det være et udtryk for, hvad der venter dig. Men ikke nødvendigvis! 

Når du ser på kvinderne i din familie for at få en ide om, hvad fremtiden vil byde dit maveskind – så husk også lige at kigge på, hvordan din mor, mormor eller søster har brugt sine kroppe, efter de fik børn? Har de ikke bevæget sig ret meget? Har de båret små og større børn i årevis? Har de en hængende kropsholdning? 

Alle disse ting er lige så vigtige – hvis ikke endnu vigtigere – ifh. hvordan maven klarer graviditeter – funktionelt og æstetisk. 

“Bule-maver” forværres af inaktivitet og forkert træning

En bulemave  – en mave, hvor man f.eks. ser gravid ud, selvom man ikke er det – er i de fleste tilfælde et udtryk for manglende eller forkert træning af kernemusklerne. 

Hos mange kvinder starter denne bulemave lige efter fødslen og bliver hængende, forværret og begynder at skabe mange problemer f.eks. ifh. rygsmerter, bækkenbundsproblemer og skidt kropsholdning, hvis man ikke tager hånd om den ved at genoptræne kernen og lære at bruge den korrekt.

Kernen er i undtagelsestilstand lige efter fødslen

Sagen er jo, at vi lige efter graviditeten typisk er meget ​svagere end normalt i vores muskelkorset. Vores mave- og bækkenbundsmuskler er også blevet længere under graviditeten og vi er derfor er langt mere ustabile omkring kernen end vi var før graviditeten. 

Blot dette præmis gør, at vi er nødt til at gå til genoptræningen af maven/kernen på en lidt anden måde end, hvis vi “bare” var ude af træning.

Det er der jo rigtig mange kvinder, der ikke gør (og sikkert ikke en gang er klar over!).

Moderskabets start kan være benhård for din fysik

Derudover præsenterer vores nye liv som mødre os med oceaner af akavede og/eller låste stillinger, når vi ammer/giver flaske, bærer, luller i søvn, vipper baby ind og ud af bilen osv. osv. 

Disse stillinger og bevægelser er utrolig uhensigtsmæssige for en stærk kerne – netop fordi kroppen ikke er stærk nok til at arbejde mest optimalt (med den bedste kropsholdning i neutralstilling) – og derfor må ty til alle mulige kompenseringer. 

Disse kompenseringer redder os her og nu, så vi godt kan holde fast om en grædende baby i timevis nat efter nat – selvom vi selv er segnefærdige af træthed. Men de er med til at få den uheldige kropsholdning til at gro endnu bedre fast. Og de er med til at gøre en svag, inaktiv kerne endnu svagere. 

Så man kan sige, at grunden for en livslang “bule-mave” med dertilhørende rygsmerter bliver lagt i barselstiden – hvis man ikke lærer at bruge sin krop på den mest hensigtsmæssige måde.

Giv ikke graviditeterne skylden alene

​Så udefra ser det ud som om, at flere på hinanden følgende graviditeter, har gjort maven slappere … Men i virkeligheden er det den manglende genoptræning, der er problemet.

De fleste af os ændrer også vores livsstil en smule (okay, rigtig meget!), når vi får børn. Mange af os begynder at transportere os mere i bil. Vi sidder måske mere ned. 

Det føles sikkert, som om du er i gang hele dagen (eller døgnet!). Men der er ikke nødvendigvis ret meget af den gode, opbyggende bevæg​else, men mest af den hårde, udmarvende “væren på benene”, der ikke opbygger en bedre form, men snarere tærer på dig og underbygger dine muskelkompensationer endnu mere.

I min optik kan tesen “Alle kvinder bliver tykkere med alderen” til en stor del også tilskrives dette:

Altså at vi lige så stille og uden rigtigt at lægge mærke til det, ændrer måden vi lever vores liv på, så der kommer mere “hygge” (kager og sovs) på programmet og mindre motion og bevægelse. Og så bliver vi meget overraskede, når badevægten pludselig – efter 2 børn, villa og Volvo – har sneget sig 5 – 10 kilo opad. Men det er en anden snak. 

Maveskindet følger ofte de underliggende strukturer

Mht. slapt maveskind, så vil vores hud på maven altid se pænere ud, når den ligger over muskler der er veltrænede, har en vis volumen og har god blodgennemstrømning. 

For mere viden om løst maveskind efter graviditet, kan du læse mit svar til Maja her i brevkassen (længere nede på siden).​ Her kan du blive lidt klogere på, hvordan huden og de underliggende strukturer påvirkes af graviditet – og hvordan vi giver kroppen de bedste betingelser for at trække sig sammen efter graviditeten.

Vent ikke til den sidste arving er født

Humlen er, at hvis du træner mellem graviditeterne (og allerhelst også under dem) – og ikke venter til den sidste arving er født – ​så vil du have glæde af en mere velfungerende kerne, flottere holdning, mere kompakte mavemuskler og – i de fleste tilfælde – også et pænere maveskind i alle årene!

​Skulle man tage den “dovne” vej og lade stå til indtil efter sidste graviditet, ville der være stor risiko for at diverse mere eller mindre seriøse skavanker eller tilstande støder til … Så genoptræningen bliver endnu sværere/langvarig end den behøver at være, hvis du tager det løbende, lidt ad gangen.

Rettidig omhu er allerbedst

Til sidst vil jeg nævne, at der er store fordele at hente ved at være i rimelig form under en graviditet – det fastslå adskillige undersøgelser.

Disse fordele gælder baby i maven – f.eks. viser det sig, at baby faktisk får en målbart højere IQ, hvis du har motioneret under graviditeten! Vildt nok, ikke? Det gælder også mor ifh. selve graviditeten, der typisk vil byde på færre skavanker og “almindelige graviditetsgener”, som man desværre kalder det. Og det gælder selve fødslen som mor og baby klarer langt bedre, når mor har dyrket motion under graviditeten.

Læs mere om fordelene ved motion under graviditen her.

Og eftersom det kan være lidt opad bakke først at starte med projekt “Kom i god form”, når man lige har opdaget, at der er en kage i ovnen og 1.trimester-kvalmen raser – ja, så er det smartere at ​holde en rimelig form – også ifh mavemusklerne – gennem hele livet, så man ikke skal starte fra scratch.

Mange hilsner,
Thora​