Delte mavemuskler: Hvorfor var der ingen, der fortalte mig om det?!

Delte mavemuskler er stadig en meget underdiagnosticeret tilstand hos gravide og nybagte mødre her i landet. Men der er håb forude! Nøglen er oplysning.

Delte mavemuskler er stadig en meget underdiagnosticeret tilstand hos gravide og nybagte mødre her i landet.

Dette er min klare opfattelse, som jeg baserer på den brede kontakt med netop gravide og kvinder, der har født, gennem mit arbejde som træner med speciale i delte mavemuskler.

“Hvorfor bliver man ikke informeret om risiko for delte mavemuskler hos lægen/jordmoder?

Hver dag får jeg mails fra adskillige kvinder med delte mavemuskler, der er ulykkelige over de mange fysiske og mentale symptomer tilstanden giver. De er tit desperate efter information og behandling.

“Hvorfor bliver man ikke informeret om risiko for delte mavemuskler hos lægen/jordmoder?  Så kunne man slippe for mange fysiologiske og psykiske problemer.”

Sådan skrev en mor til 2 til mig for nyligt. Hun havde haft markante bækkensmerter igennem hele sin 2. graviditet og var selv ret sikker på, at det var på grund af delte mavemuskler.

Men hverken hendes jordemoder eller egen læge havde hørt om delte mavemuskler og kunne derfor ikke vejlede hende.

En anden mor til en baby på 7 måneder skrev til mig, at hun havde store smerter i sin ryg og sin bækkenbund efter fødslen. 

Hun var blevet undersøgt på kryds og tværs af læger, gynækologer, reumatologer og fysioterapeuter, men ingen havde kunne hjælpe hende.

Det var først, da hun selv stødte på begrebet delte mavemuskler på nettet og selv testede sine mavemuskler, at det gik op for hende, at der var en opdeling på hele 10 cm. Det havde ingen af de fagpersoner, hun havde konsulteret, opdaget.

Ødelæggende konsekvenser ved delte mavemuskler

Disse er blot to af hundredevis af lignende historier, kvinder har delt med mig gennem de sidste år.

Jeg skriver ikke dette indlæg for at pege fingre af det etablerede sundhedssystem, som vi har til at tage sig af vores gravide og nybagte mødre. Jeg mener, at disse superdygtige fagpersoner generelt gør et godt stykke arbejde.

Men faktum er, at delte mavemuskler (også kaldet rectus diastase eller blot RD) er en utrolig udbredt tilstand. Undersøgelser har vist, at 100 % af alle gravide har delte mavemuskler i en eller anden grad, når de er i 3. trimester.

De fysiske gener burde “være nok” til at det kom på skoleskemaet hos samtlige fagfolk, der arbejder med gravide og nybagte mødre.

Delte mavemuskler kan have enorme, fysiologiske konsekvenser for den nybagte mor. I min optik burde alle de fysiske gener og symptomer ved delte mavemuskler burde “være nok” til at det kom på skoleskemaet hos samtlige fagfolk, der har med gravide og nybagte mødre at gøre.

Dertil kommer de ofte helt ødelæggende psykiske påvirkninger delte mavemuskler kan have. Mange nybagte mødre med delte mavemuskler fortæller, at de har lavt selvværd og flere udvikler en efterfødselsdepression.

Mavens udseende gør dem simpelthen så frustrerede, forlegne og kede af det. Det går ud over deres sociale relationer, parforholdet og lysten til at bruge kroppen aktivt.

På mig virker det meget uforståeligt, at der ikke informeres om delte mavemuskler på linje med den information man får om  f.eks. bækkenbunden fra det etablerede sundhedsvæsen.

Nøglen er oplysning

Tit kan man endda komme utrolig langt med ganske små justeringer i hverdagen f.eks. at undgå traditionelle mavebøjninger og rulle om på siden i stedet for at sætte sig lige op i sengen. Blot disse tiltag vil redde mange kvinder fra at gøre deres delte mavemuskler endnu værre.

Men særligt uheldigt er det, at der desværre gives decideret fejlinformation omkring, hvordan man bør genoptræne maven efter fødslen. F.eks. opfordres nybagte mødre til at træne maven med traditionelle mavebøjninger, hvilket er meget uhensigtsmæssigt og gør delte mavemuskler værre.

Særligt uheldigt er det, at der gives decideret fejlinformation omkring, hvordan man bør genoptræne maven efter fødslen.

Det er frustrerende at opdage, at man har ødelagt mere end man har gavnet sine mavemuskler blot ved at følge de råd i folderne, man får stukket i hånden, når man tager hjem fra sygehuset med sin lille, nyfødte baby.

Den manglende information er dyr

En velfungerende kerne er omdrejningspunktet for stabiliteten i kroppen. Når mavemusklerne er delte ryger stabiliteten sig en tur. Det skaber det store funktionelle problemer.

Derfor kan der trækkes en direkte linje fra rygproblemer, bækkensmerter, inkontinens, brok, smerter i underlivet og fordøjelsesproblemer til delte mavemuskler.

Selv hovedpine og fornemmelsen af nedsat styrke, energi og kraft i kroppen hos nybagte mødre kan have sin rod i en svag, dysfunktionel kerne og delte mavemuskler.

Det siger sig selv, at samfundet kan spare mange penge, hvis roden til disse gener – nemlig de delte mavemuskler – blev behandlet direkte. Men i stedet bruges der enorme resurser på dyr, langvarig symptombehandling, der sjældent rykker noget i længden.

Den mest langtidsholdbare – og billigste – behandling af delte mavemuskler består af oplysning.

De nybagte mødre skal lære, hvordan de rette træningsøvelser samt et øget fokus på bl.a. deres  kropsholdning, dels kan beskytte sine mavemuskler mod at tilstanden forværres og dels styrker og forbedrer kenrens funktion, så de delte mavemuskler får mulighed for at hele sig spontant.

Samfundet kunne spare mange penge, hvis roden til alle disse gener – nemlig de delte mavemuskler – blev behandlet direkte.

Hvis patienterne med delte mavemuskler blev informeret om, hvordan de selv kan hele forbedre tilstanden markant ville de blive sparet for en masse smerte – fysisk såvel som psykisk. Plus de ville have større overskud til at etablere en god kontakt til baby.

Nedprioriteret under påskud af forfængelighed?

At udbrede kendskabet til delte mavemuskler er mit hjertebarn og det er blevet lidt af et korstog for mig. For præcis denne problematik er netop en af de helt store grunde til, at jeg overhoved startede Superfit Mor i sin tid.

Jeg havde nemlig præcis samme oplevelse med delte mavemuskler ifm. min første graviditet – Ingen fagfolk, jeg konsulterede, kendte noget til delte mavemuskler. Det blev faktisk fejet væk og negligeret som forfængelighed fra min side.

Delte mavemuskler på INGEN måde kun er et æstetisk problem.

Måske er det derfor, at information om delte mavemuskler ikke anses som vigtig nok i det etablerede sundhedssystem? Fordi man tror, det bare er et spørgsmål om, hvordan maven ser ud efter fødslen. (Når man har delte mavemuskler, er en af de tydeligste tegn jo, at maven buler langt mere, der er en større topmave, så meget, at man næsten ligner en gravid).

Faktum er, at delte mavemuskler på INGEN måde kun er et æstetisk problem. Men for mange kvinder er det også et spørgsmål om, hvordan maven ser ud – og alene af dén grund burde det ikke negligeres. For det kan lynhurtigt sætte sig til noget mentalt, der dræner det i forvejen beskedne overskud, man har, når man lige er blevet mor.

Der er håb forude!

Dog skal det siges, at jeg trods alt oplever, at der er sket en ændring til det positive ifh. kendskabet til delte mavemuskler på de sidste 6-7 år.

Selvom jeg stadig hører flest historier fra mine online deltagere og 1:1 klienter om praktiskerende læger, special læger, fysioterapeuter og jordemødre, der ikke kender til delte mavemuskler, så er der efterhånden flere og flere, der kan berette om, at de har stødt på fagfolk, der rent faktisk HAR hørt om tilstanden og kan råde dem rigtig fint. Så der er håb forude!

Læs også: Nyttig viden om delte mavemuskler
Se også: Tjek om dine mavemuskler