Løft baby korrekt op fra gulvet

Du kender det sikkert: Du løfter baby fra gulvet med rund ryg og får et pludseligt jag af smerte i lænden. Skidt for ryggen, men også for helingen af delte mavemuskler at løfte sådan. Her...

Du har sikkert prøvet det: Baby skal hurtigt snuppes op fra gulvet og uden at tænke over det, løfter du ham op med en rundet ryg og strakte ben.

Du er sikkert udemærket klar over, at det ikke er så smart for din krop. Men vidste du, at det også kan forsinke helingen af delte mavemuskler (rectus diastase), hvis du løfter junior op på den måde?

Forkerte løft er (også) skidt for din flade mave

Din lænd er meget udsat, når du løfter med rund ryg og med bækkenet vippet ind under dig selv (som på billedet til venstre).

Måske har du endda også prøvet at få et pludseligt jag eller en snigende smerter af denne type “forkerte” løft. Og jo større belastning (jo tungere baby) og jo flere gentagelser, des større risiko har du for at få akutte skader af disse “forkerte” løft.

Men at løfte sådan her, kan også forsinke helingen af delte mavemuskler.

Det er, fordi denne type løft forstærker den uheldige kropsholdning, der i forvejen er skidt for delte mavemuskler.

Samtidigt lægger denne forkerte type løft yderligere belastning på bindevævsstrøget i midtlinjen af dine mavemuskler, Linea alba, der er meget skrøbeligt, hvis man har delte mavemuskler.

Sådan løfter du baby op fra gulvet korrekt:

  • Hold ryggen så ret, du kan.
  • Gå ned i knæ i en squat eller med ét ben i gulvet (som på billedet).
  • Undgå at vippe bækkenet ind under dig selv (Kør ikke halen mellem benene).
  • Hold byrden (i dette tilfælde guldet), så tæt på dig som muligt – ikke ud i strakte arme.
  • Sørg for ikke at holde vejret. Hverken på vej ned eller op!

Korrekt løfteteknik er ikke altid nemt – men værd at øve sig på!

Løsningen er relativt enkel: Gå ned i knæ (som på billedet til højre), så din ryg holdes ret og brug dine baller og benmuskler til at komme op igen – Det, man kan kalde, korrekt løfteteknik.

Men det er ikke altid lige let bare at skifte til korrekt løfteteknik. Dels fordi det er en vanesag. Men endnu mere, fordi din krop af sig selv søger hen til den bevægelse, den har lettes ved at lave lige nu – ikke nødvendigvis den bevægelse, som kroppen har bedst af på lidt længere sigt.

Læs også: Bær din tumling korrekt

Din (uheldige) graviditetsholdning forstærkes af forkerte løft

Men den bevægelse kroppen bedst kan lave lige nu, er sandsynligvis ikke fri og mobil, men hæmmet – dels fordi en uheldig kropsholdning (der kan stamme fra graviditeten, men ofte er opstået endnu før) har gjort visse muskler korte og stive og andre lange og inaktive. Og dels pga. en generelt svag kerne efter graviditeten.

Det kan også være, at det føles som om dine ben ikke kan klare at få dig op fra gulvet igen. Tro mig, de store, stærke balle- og lårmuskler kan generere masser af kraft og higer efter at blive brugt! Se på det som en gratis workout for bagdelen, hver gang du løfter junior korrekt op fra gulvet.

Begynd nu: Flad Mave efter baby
Læs også: Sådan sidder du bedre ved din laptop