3 dages challenge: Drik mere vand i sommervarmen

Drikker du nok vand taber dig nemmere, får mere energi og pænere hud og du forbedrer din fordøjelse. Læs her præcis hvor meget DU skal drikke ift. din vægt.

Drikker du nok vand, er der kæmpe gevinster at hente, hvis du gerne:

 • Vil tabe dig
 • Få mere energi
 • Forbedre din fordøjelse
 • Få pænere hud

Især her i sommervarmen vi brug for mere vand, for ikke at komme i væskeunderskud og blive dehydreret.

Ved et væskeunderskud i kroppen på så lidt som 5 %, forsinkes og hæmmes en række vigtige processer i kroppen.

Det forringer bl.a. nyrenes evne til at filtrere affaldsstoffer ud af kroppen, gør fordøjelsen træg, er skidt for blodomløbet og for forbrændingen nede på celleplan.

Derfor taber du dig ved at drikke mere vand

Når vi er i væskeunderskud, forveksler vi tit kroppens tørstsignaler med sultsignaler … og så kommer vi tit til at spise noget, selvom det kunne klares ved blot at drikke lidt vand.

Desuden er der adskillige processer i kroppen, især omkring fordøjelsen, der forgår lettere og mere effektivt, hvis vi har drukket nok vand.

Dette har også stor betydning for, hvor mange babykilo, der sidder fast på sidebenene.

Udfordring: 3 dage med mere vand

Jeg er en simpel udfordring til dig: Du skal drikke (meget) mere vand over de næste 3 dage.

Chancen for, at du klarer denne udfordring er stor. Så foruden de umiddelbare sunde effekter af udfordringen, vil denne succesoplevelse – altså at kunne klare dette, som du sætter dig for – måske endda have sneboldseffekt, der spreder sig til din lyst til at gøre andre sunde tiltag såsom at bevæge dig lidt mere. F.eks. med praktisk hjemmetræning i Bootcamp’en eller Flad Mave Online.

Først skal vi regne ud, hvor meget du minimum skal drikke dagligt.

Så meget skal du drikke

Du skal dagligt drikke 1/3 af din kropsvægt i deciliter. Du skal altså dividere din vægt med 3. Sæt et komma, så du får tallet i liter, ikke deciliter.

Vejer du 60 kg, skal du drikke 2 liter dagligt.

Vejer du 70 kg, skal du drikke 2,3 liter dagligt.

Vejer du 80 kg, skal du drikke 2,6 liter dagligt.

Vejer du 90 kg, skal du drikke 3 liter dagligt.

Sæt et realistisk mål

Hvis du normalt slet ikke får nok vand, vil du komme langt med en lille forbedring. Det vil måske også være svært at komme til op på de ovenstående mængder, hvis du indtil nu har drukket alt for lidt vand.

Derfor plejer jeg, at anbefale, at man som et absolut minimum stiler efter at drikke 1,5 liter vand dagligt. Så er man rigtig godt på vej!

Hvis du træner, er gravid eller det er ekstra varmt vejr, så prøv at få mere end det.

Pimp dit vand

Kun “rigtigt” vand tæller med i regnskabet: det vil sige postevand, kildevand, urtete og danskvand. Kaffe, sort te, juice, mælk, sodavand, saftevand, vin, øl eller drinks tæller ikke med!

Du kan med fordel pimpe dit vand, så det bliver knap så oplevelsen ikke bliver helt så ensformig.

Det kan du f.eks. gøre ved at tilføje:

 • Citron-, lime- eller appelsinskiver
 • Agurkeskiver
 • Blade af mynte, citronmelisse eller sød basilikum
 • Blåbær, jordbær eller hindbær

Eller tilføje is:

 • Isterninger
 • Knust is
 • Isterninger frosset med et bær, friske blade fra krydderurter eller spiselige blomster i hver.

Beholderen, du drikker af, kan også varieres:

 • Lav en stor kande, der står klar i køleskabet
 • Drik af fine cocktailglas
 • Brug drikkedunk, når du er på farten

Hold regnskab med, hvor meget du får indenbords

For at sikre, at du når dit dagsmål for vandindtag, skal du selvfølgelig holde regnskab med, hvor meget du drikker. Først skal du have decilitermålet frem og måle, hvor meget væske, der er i de glas/flasker, du typisk drikker af.

Noter dit vandregnskab sådan her:

 • På post it-sedler, hvor du sætter en streg for hvert glas (hvor du på forhånd har målt hvor mange deciliter, det indeholder)
 • I en lille notesbog, du har med dig i lommen
 • I en note i din telefon
Se også: Nul flad bagdel!

Fordel dit vandindtag over dagen

Kroppen kan ikke optage ret meget vand af gangen. Så lad være med at bælle en liter vand på én gang. Det tisser du bare ud igen med det samme, uden det når at gøre ret meget godt i din krop.

Kroppen kan optage 1-2 deciliter pr. 15-20. minut afhængigt af om det er en varm sommerdag, om du træner osv. Mere end det er ikke nødvendigt at drikke ad gangen.

Så fordel dit vandindtag over hele dagen – men trap lidt ned inden sengetid, så du ikke behøver ekstra ture til toilettet om natten.

Hvad der kommer ind, skal også ud

Når vi øger vores væskeindtag, øges produktionen og behovet for at udskille urin selvfølgelig også. Og i den forbindelse vil jeg lige huske dig på, at det ikke er smart at gå og holde sig i længere tid. Gå på toilettet, når du føler tissetrang.

Tag dig også tid, når du er på toilettet. Det er ikke godt for blæren eller miljøet i blæren at der står rest-urin tilbage – det er ren guf for bakterier og giver meget let blærebetændelse. Så sørg for at tisse ordentligt af, inden du suser ud fra toilettet igen.

Måske oplever du, at det kan være svært at kan holde dig, når du skal tisse rigtig meget – hvilket kaldes urge inkontinens. Eller du kommer til at lække en lille smule urin, når du nyser, griner eller hopper‚ det såkaldte stress inkontinens.

Oplever du problemer med din vandladning og din bækkenbund generelt, vil du have stor glæde af at arbejde med din bækkenbunds funktion. Det kan du gøre med Superfit Bækkenbund.

Læs også: 7 brølere nybagte mødre begår, når de vil i form