Sådan sidder du aktivt for at fremme flad mave

Du får hurtigere en fladere mave, hvis du sidder med god kropsholdning. Du undgår også ømme muskler. Lær her hvordan du sidder aktivt med god kropsholdning.

Mærk lige efter, hvordan du sidder lige nu, mens du læser dette … Runder du i ryggen? Er din bagdel trukket ind under dig selv? Er dit hoved skudt frem og kigger du ned?

Det er ret sandsynligt, at du sidder i en aller anden variation af tegningen til venstre – Det er der nemlig rigtig mange af os der gør.

Og det er ikke super godt. Specielt ikke, hvis du sidder dér og hænger det meste af tiden!

Hæng ikke i stolen – det fremmer topmaven!

Sidder du med en skidt holdning som kvinden på tegningen til venstre, kan det give dig øm nakke og skuldre. Og det kan give problemer i din lænd. Men ikke nok med det!

Du gør det også sværere for dig selv at genvinde en fladere mave og mere velfungerende kerne generelt.

Og hvorfor så det?

Jo, det er fordi vores kernemuskler simpelthen arbejder bedst, når vi er i en god kropsholdning – og den gode kropsholdning gælder ikke kun, når vi står op.

Vi bør helst også være i en fornuftig stillig med kroppen, når vi sidder ned. Det er det, jeg kalder aktiv siddestilling (til højre på billedet).

Ret dig op – og giv kernen optimale arbejdsvilkår

Når du sidder i aktiv siddestilling som kvinden på tegningen til højre, er din rygsøjle, skuldre, nakke og bækken i fin balance.

Her kan dine kernemuskler stabilisere optimalt, mens dine store bevægemuskler (stort set) kan tage sig en slapper, indtil du bevæger dig.

Sådan sidder du i aktiv siddestilling:

  • Sid med dine to kropsskåle direkte ovenpå hinanden dvs. neutralstilling i brystkassen og bækkenet. (VIDEO: Lær mere om neutralstilling og de to kropsskåle her).
  • Ret ryggen.
  • Læg gerne noget i lænden, så du lettere kan holde dit naturlige lændesvaj.
  • Hold nakken nogenlunde i forlængelse af rygsøjlen, dvs. løft din bog/mobil/laptop lidt op, så du ikke skal kigge så meget nedad.
Læs også: 12 tips, der gør træning til en vane

Øvelse gør mester – også ifh. god kropsholdning

Kroppen bliver god til det, vi gør mest. Så øv dig i aktiv siddestilling så ofte og så længe du kan – og tag så en slapper nede i din “dårlige” holdning igen.

Eller endnu bedre: Læg dig helt ned, udstrakt på gulvet, så alle dine muskler kan slappe rigtigt af, inden du tager endnu en omgang i aktiv siddestilling (Bare rolig, dine omgivelser vænner sig hurtigt til, at du holder pause på langs på gulvet).

Så får du lektier for!

Prøv at lægge mærke til din kropsholdning, næste gang du sidder på:

  • En spisestuestol
  • En kontorstol
  • I sofaen
  • I bilen
  • I biografen
  • På gulvet

Generelt alle de siddestillinger, hvor du typisk er længere tid af gangen.

Kan du rette lidt ind, så din siddestilling bliver mere aktiv?

Husk en lille forbedring er (langt) bedre end at blive hængende i en dårlig kropsholdning for altid!

SidddestillingLOGOjpg
Se også: Quick Workout for puls, ben og kerne