Løb og bækkenbund: Skal jeg knibe under hele min løbetur?

"Skal jeg holde et konstant knib, når jeg løber?" Nix. Kontinuerlig opspænding i bækkenbunden gør mere skade end gavn – både for din løbeteknik, stødabsorbering og din kernes funktion.

Ét af de spørgsmål jeg oftest får fra kvinder om løb er: Skal jeg hele tiden knibe sammen i min bækkenbund, mens jeg løber?

Umiddelbart kan det jo virke som en god idé at spænde op i bækkenbunden på løbeturen for at holde tæt og holde underlivet løftet.

Men det er ikke en god ide at knibe konstant, mens du løber!

Faktisk forhindrer en konstant spændt bækkenbund din krop i at arbejde optimalt – specifikt omrking stødabsorberingen i din kerne.

Kroppen – inkl. bækkenbunden – har brug for at kunne give sig dynamisk og “svare” på det stød (impact), hvert løbeskridt giver.

Når bækkenbunden “svipper” tilbage som en trampolin, bruger kroppen energien til at absorbere impact, i stedet for at lade dem ramme lige op i knogler og led.

Kniber du konstant, kan din kerne kan ikke stødabsorbere

Alle kroppens muskler skal gennemgå et dynamisk bevægeudslag, hvis de skal absorbere stødet fra jorden, når vi lander et løbeskridt eller et hop. Det gælder lårmuskler såvel som bækkenbundsmuskler.

Når bækkenbunden giver sig lidt, oplades vævene med energi, som bruges til elastisk at ‘svippe’ tilbage som en trampolin, når bækkenbundens muskler forkortes igen.

Dette kan ikke ske på optimal vis, hvis du holder knibet hele tiden, mens du løber.

Konstant knib hæmmer hoftens bevægelse

Det er ikke kun din kernes stødabsorbering, der hæmmes, hvis du kniber hele tiden.

Bækkenbunden har direkte muskulær forbindelse ud til hofteleddet. Hvis du spænder i din bækkenbund hele tiden, mens du løber, kan hofteekstensionen ikke ske ordentligt.

Hofteekstension er den bevægelse i dit hofteled, hvor dit ben bevæger sig bagud og du skubber til jorden bag dig i dit afsæt.

Hofteekstension er en meget vigtig del af dit løbeskridt, da det er med til at aktivere dine ballemuskler, der gerne skulle være motoren bag dit løb.

Holder du et knib på hele løbeturen, er det bogstavelig talt to hårde overflader, der rammer hinanden – og så er der stor risiko for at lække urin eller opleve andre symptomer.

Kunsten er at lære vores kerne at reagere på en mere funktionel måde – og ikke bare desperat spænde sig op, fordi det er den eneste strategi, den har i værktøjskassen lige nu.

Bækkenbund løb kvinder inkontinens træning øvelser knib

Symptomer? Du er måske ikke klar til at løbe – endnu

Hvis du stadig oplever inkontinens, nedsynkningsfornemmelser eller smerter i hofte, knæ og lænd trods justeringer i din løbeteknik, er det et klart tegn på, at kroppen ikke er helt klar.

Det betyder ikke, at du aldrig kommer til at løbe igen – men det kan være nødvendigt at træne kroppen op via alternative ruter: speedwalk, bakkegang og målrettet styrketræning med fokus på étbensøvelser og øvelser, der fremmer kernens evne til at stødabsorbere.

Overvej desuden brug af støttepessar, som kan give den nødvendige støtte, indtil bækkenbunden selv er stærk nok til at klare belastningen.

Pro Tip: En overspændt bækkenbund kan være lige så problematisk som en slap én. Lær at afspænde bevidst såvel som at aktivere din bækkenbund.

Artiklen er markeret med følgende tags:

Løb Bækkenbund