Dehydrering øger graviditetskvalme

Udryd graviditetskvalme ved at drikke nok vand! Dehydrering øger kvalmen betydeligt, og fordi gravide har højere væskebehov, kommer man let i underskud.

Alle kroppens funktioner har brug for nok væske for at fungere optimalt, og det gælder også et fosters udvikling. Når man er gravid, stiger ens behov for vand markant.

Vand er essentielt, når celler skal dele sig (så fosteret kan vokse optimalt), og når moderens blodvolumen stiger i løbet af graviditeten, skal en del af det ekstra blod dannes ud fra væske/vand.

Kroppen har også brug for nok væske til at komme effektivt af med affaldsstoffer gennem udåndingsluft, sved og især urinen.

I USA går 75-85 % af alle voksne rundt og er permanent dehydrerede. Jeg har ikke set sådanne tal for Danmark, men der er uden tvivl også rigtig mange danskere, der heller ikke får nok vand.

Lad vandglasset være din faste makker

Nyere forskning peger på, at graviditetskvalme er tæt forbundet med dehydrering. Faktisk er kvalme et tidligt tegn på, at mor og foster er dehydrerede. 

Et  lille trick mod graviditetskvalme er at sutte på isterninger. For mange letter det kvalmen, og så er det med til at øge dit væskeindtag lidt.

Men prøv at se om ikke nogle ekstra glas vand hver dag, vil hjælpe på kvalmen. Det har det i hvert fald gjort for mig.

Her er nogle af de vigtige grunde til at få nok vand som gravid:

  • Fosterets udvikling optimeres.
  • Fostervandets gendannelse optimeres.
  • Graviditetskvalme afhjælpes markant.
  • Hovedpine lettes.
  • Træthed dæmpes.
  • Den gravides led “smøres”

Kvalme er et tidligt tegn på dehydrering

Det er lidt paradoksalt, men hævede fødder, ben og/eller fingre, hævede øjenomgivelser er faktisk også tegn på dehydrering. 

Det er nødvendigt, at give kroppen nok væske, for at lære den, at det er også ok for den at give slip på væsken igen. Ellers holder kroppen krampagtigt fast på de knappe væskereserver, der måtte være.

Hævede ben kan også være et tegn på, at blod er “strandet” i nederst i kroppen, fordi venepumpen ikke fungerer optimalt, fordi man har siddet eller stået stille i lang tid og fordi gravide ganske enkelt har mere blod i kroppen end normalt (omkring 50 % mere).

Desværre er tørst en upålidelig indikator på, hvornår vi bør drikke. For langt de flestes vedkommende er tørstfornemmelsen simpelthen ikke stærk nok, bliver ofte forvekslet med sult.

Og når vi endelig føler tørst, tyr vi gerne til koffeinholdige (så som kaffe eller te), der faktisk fratager kroppen mere væske end de giver den. Desuden er kroppen allerede i væskeunderskud, når først vi føler tørst.

Hvor vand meget er nok?

Som et absolut minimum skal en gravid kvinde have 2 liter vand om dagen, og mere hvis hun motionerer. Du kan nemt tjekke, om du får nok væske: Er din urin klar, så får du nok.

For at sikre, at væsken optages bedst muligt i cellerne, er det en god idé at opløse en anelse salt til vandet. Kun så lidt, at du ikke kan smage det. Brug ubehandlet havsalt (gerne den type, der føles lidt ”våd”). Det vil også hjælpe på de hævede fingre og fødder. Husk at det kun er rent vand og dansk vand, der tæller i væskeregnskabet.

Læs også: 3 dages challenge: Drik mere vand

Artiklen er markeret med følgende tags:

Graviditetskvalme Kvalme Gravid Sund graviditet