Motion mod hedeture i overgangsalderen
Hjælp din krop med temperaturregulering i overgangsalderen med regelmæssig træning. Læs her hvorfor og hvordan.

Hedeture kan føles som at blive overfaldet af en indre varmebølge ud af det blå – og det er pænt irriterende! Men vidste du, at motion kan være en af dine bedste allierede i kampen mod hedeture?
Motion lægger låg på hedeturene
Forskning peger på, at regelmæssig konditionstræning kan reducere hyppigheden og intensiteten af hedeture.
En undersøgelse viste, at kvinder, der deltog i aerob træning (konditionstræning) i 16 uger, oplevede en signifikant reduktion i antallet af hedeture sammenlignet med kontrolgruppen.
Denne effekt skyldes sandsynligvis, at motion forbedrer kroppens evne til at regulere sin temperatur.
Hvorfor får vi hedeture?
Kroppen vil gerne holde en stabil kernetemperatur og opfanger og reagerer på, når vores kropskerne er for varm eller for kold.
Østrogen hjælper hjernen med at regulere temperaturen ved at øge blodgennemstrømningen til huden især i hoved, ansigt og overkroppen, så vi kan komme af med varme via fordampning af sved.
Når Østradiol-koncentrationen (ét bestemt østrogen, vi har i kroppen) begynder at blive ustabil i perimenopausen, kan også temperaturreguleringen blive ustabil.
Hjernen overreagerer og ‘svarer’, som om den er i gang med at overophede, selv når temperaturen er helt normal – og sådan opstår det klassiske perimenopause symptom: Hedestigning/hedetur.
Bedre kondition = Færre hedeture
Træning kan føre til tidligere aktivering af svedproduktion og bedre tilpasning af blodkarrene, hvilket hjælper med at stabilisere kropstemperaturen og dermed reducere hedeture.
Det er dog vigtigt at bemærke, at ikke alle studier har fundet en markant effekt, og meget afhænger af træningsintensiteten.
Forbedring af konditionen (VO₂max) ser ud til at være en nøglefaktor – kvinder, der opnår bedre kondital, oplever typisk færre hedeture.
Desuden tyder det på, at overvægt giver flere/mere intense hedeture – endnu en grund til at træne og spise korrekt i overgangsalderen.
En lille note: Meget intens træning kan midlertidigt udløse en hedetur umiddelbart efter, simpelthen fordi kroppen bliver varm.
På den lange bane ser det dog ud til, at nettoeffekten er positiv – så lad ikke et par svedige minutter efter træning skræmme dig væk!
Hormoner på recept hjælper mange
Er man meget plaget af hedestigninger, kan hormonterapi – altså hormoner du får på recept fra egen læge eller gynækolog – for mange gøre en forskel og effektivt reducere hyppigheden og intensiteten af hedeture i overgangsalderen.
Studier har vist, at hormoner på recept kan give 75% færre hedeture ifh. placebo.
Men også træning og kost kan som sagt også være super gode til at reducerer hedeturene – og så følger der jo uendelig mange andre fordele med, når vi spiser og træner ‘meno-venligt’.
Kilder:
Bailey et al (2016): Exercise training reduces the frequency of menopausal hot flushes by improving thermoregulatory control
Bansal et al (2016): Menopausal Hot Flashes: A Concise Review
Charkoudian et al (2016): Sex hormone effects on autonomic mechanisms of thermoregulation in humans
Kunne du lide denne artikel? Del den!