Overnight Oats: 5 lækre og sunde variationer

Overnight Oats er super sund, kold grød lavet uden brug af komfur. Lav dem sukkerfri, glutenfri eller vagansk og top lækker topping.

Overnight Oats – også kaldet køleskabsgrød – er nem, kold grød lavet uden brug af komfur og proppet med sundhed.

Jeg er generelt ret vild med al slags grød. De mætter godt og kan varieres i det uendelige med forskellige gryn og frø.

Men de klassiske, varme grødversioner, kan godt blive lidt bastante i sommerhalvåret, synes jeg. Derfor er Overnight Oats perfekte lige nu!

Alt efter hvad man mixer den med og hvilken topping, man bruger, kan den også fint gå som en eftermiddagssnack eller endda dessert!

Én anden fed ting ved Overnight Oats er, at man nemt kan justere op eller ned på sødmen i selve grøden.

Lav Overnight Oats vegansk: Brug plantebaseret mælk som mandel-, ris- eller soyamælk.

Lav Overnight Oats glutenfri: Brug glutenfri havregryn.

Lav Overnight Oats sukkerfri: Brug en halv moset banan i grødbasen eller et skævt Stevia.

Du kan også lave dine Overnight Oats helt uden om ekstra sødme. Det er også superfint. Især hvis du husker en knivspids salt i grødbasen eller andre krydderier som f.eks. kanel eller kardemomme, så smagen ikke bliver helt flad.

Jeg overraskes gang på gang over, hvor lækkert og NEMT det er med Overnight Oats.

Så what’s not to like?!?

Før du får 5 af mine yndlingsvariationer af Overnight Oats, kommer der lige en kort gennemgang af fremgangsmåden – det kunne næsten ikke være nemmere!

Sådan laver du dine Overnight Oats

Du blander ingredienserne sammen i en skål om aftenen, dækker skålen til og stiller den i køleskabet i ca. 6 timer.

Du kan evt. lige røre i den en gang mere, inden du går i seng for at være sikker på, at grøden ikke klumper.

Især chiafrø suger meget væske, så laver du en af versionerne, hvor vi har mange chiafrø i, så skal der måske en lille smule ekstra vand/mælk ved.

Hvis jeg kun skal lave én portion til mig selv, blander jeg den typisk i en almindelig morgenmadsskål (altså den skål jeg skal spise den af = mindre opvask), som jeg dækker til med en omvendt tallerken.

Jeg er faktisk ikke 100 % sikker på, at det er “godt nok” ift. at holde på fugten, når grøden står i køleskabet, men jeg prøver at bevæge mig lidt væk fra at bruge så meget husholdningsfilm og sølvpapir, som jeg ellers ville bruge til det – og det fungerer okay, synes jeg.

Laver jeg flere portioner, bruger jeg en lidt større glasbøtte med tætsluttende låg.

I nogle af variationerne røres der en ekstra ingrediens i, før man spiser grøden om morgenen, men oftest er det en “one pot porridge”-situation. Det sparer tid og det er seriøst en topkvalitet ved en opskrift, hvis du spørger mig!

Overnight Oats med havreklid og yoghurt (herover)

Opskrift til 2 personer.

  • 1 dl havregryn.
  • 1,5 dl havremælk.
  • 1 spsk. havreklid.
  • 2 tsk. kokosmel.
  • 1 spsk. chiafrø.
  • Ca. 1-2 spsk. yoghurt naturel.
  • 1 tsk. vanillesukker (kan undværes).
  • Topping: Mangostykker, brombær og ristede pinjekerner.

Det hele pånær yoghurt og topping røres godt sammen om aftenen, overdækkes og stilles i køleskab natten over.

Om morgenen røres yoghurten i, så konsistensen bliver perfekt. Toppes med de lækre sager: mangotern, ristede pinjekerner og hele brombær.

Overnight Oats med banan og kokos (herover)

Opskrift til 1 person.

  •  1,5 dl havregryn
  • 1,5-2 dl skummetmælk
  • 1 moset banan
  • 1 spsk. kokosmel
  • 1 tsk. chiafrø
  • Et nip salt
  • 1 spsk skyr
  • Topping: Hindbær, blåbær, kirsebær (udstenede) og kokosmel.

Aftenen før røres det hele pånær skyr og topping grundigt sammen og stilles overdækket i købeskabet.

Om morgenen røres skyren i og toppingen puttes på. Mums!!! En kølig, mættende og lækker morgenmad!

Her har jeg brugt almindelig skummetmælk, men man kan fint bruge f.eks. ris-, mandel- eller havremælk.

Jeg holdt også lidt igen med skyren om morgenen, da jeg ikke lige var i stødet til det syrlige. Men det kan man jo variere, som man vil.

Overnight Oats mixet med hytteost (herover)

Opskrift til 2 personer.

  •  1,5 dl. havregryn.
  • 0,5 dl. speltflager.
  • 0,75 dl. chiafrø.
  • Ca. 2 dl vand.
  • Ca. 0,5 dl. skummetmælk (eller den mælk du foretrækker).
  • Et par dråber stevia.
  • Et nip salt.

Alt røres godt sammen aftenen før og stilles tildækket i køleskabet natten over. Rør evt. lige i det efter 10 minutters tid for at sikre det ikke klumper. Næste morgen omrøres grøden og serveres kold fra køleskabet. Der er nok til 2-3 portioner i ovenstående.

Her har jeg lagt grøden lagvis i et glas med hytteost, melon og jordbær.

Der er RIGTIG meget gods i de her Overnight Oats!! Sådan en portion som denne holder mig max mæt indtil frokost.

Den er proppet med protein fra chia og hytteost og masser af fibre og vitaminer fra grynene og frugten. Fantastisk til dig, der gerne vil tabe dig og/eller træner!

Læs også: Stevis versus sukker – Superfit Mor’s steviaguide

Power Overnight Oats (herover)

Opskrift til 3 personer.

  •  0,5 dl. havregryn.
  •  0,5 dl. speltgryn.
  • 0,5 dl. chiafrø.
  • 1,5 dl. vand.
  • 0,5 dl. rismælk.
  • Et lille skvæt flydende Stevia.
  • Topping: Vandmelon og grønne druer.

Alle ingredienser røres sammen om aftenen.

Om morgenen rører du lige grødbasen igennem, før du lægger den i et glas, skiftevis med lag af vandmelontern og grønne vindruer.

Sund Mango-Chia dessert (herover)

Jeg indrømmer blankt, at jeg netop har indhaleret denne fantastisk lækre dessert til morgenmad! Men den smager simpelthen så godt, at jeg måtte kalde den “dessert”!

Opskrift til 1 person.

  • 1 dl havremælk
  • 2 spsk chiafrø
  • 1/2 tsk vanillesukker
  • 1 moden mango
  • 1 banan
  • Topping: Granatæblekerner og blåbær.

Aftenen før røres havremælk, chiafrø og vanillesukker grundigt sammen, overdækkes og stilles i køleskab til næste morgen. Om morgenen blendes banan og mango. Chiablanding og mango/bananblanding hældes skiftevis i et glas. Topping på og TADAAAA … Du har verdens lækreste morgenmad forklædt som dessert (eller omvendt?!).

Chiafrø er proppet med bl.a protein, der mætter godt og er super godt til dig, der træner!

Læs også: Rødbedeparty: Juice, muffins, boller og dessert med rødbede

 

Artiklen er markeret med følgende tags:

Sund mad Opskrifter Opskrifter Sund kost