Bækkenproblemer efter fødslen?

Mange gravide har problemer med smerter i bækkenet. Hos de fleste bliver det heldigvis meget bedre, når baby først er kommet til verden. Men en del nye mødre oplever stadig jag eller ømhed fortil...

Mange gravide har problemer med smerter i bækkenet. Hos de fleste bliver det heldigvis meget bedre, når baby først er kommet til verden.

Men en del nye mødre oplever stadig jag eller ømhed fortil ved symfysen og/eller bagtil ved bækkenets to SI-led i uger eller endda måneder efter fødslen. Smerterne kan også sidde omkring hofter og inderlår.

Ofte gør det mest ondt, når man går eller står på et ben – og især hvis man går på trapper, skal vende sig i sengen eller ind og ud af bilen.

Desuden oplever mange, at det gør ondt omkring bækkenet, når de løfter, skubber eller laver almindelige dagligdagsbevægelser som at støvsuge eller tømme opvaskemaskine.

Bækkensmerter kommer i mange grader. Er man hårdt ramt, er tilstanden stærkt invaliderende, da der jo ikke er mange bevægelser tilbage på repertoiret, som er fuldstændig smertefrie.

Komplekst problem

Traditionelt er hormonet relaxin blevet set som den primære grund til bækkenproblemerne. Men amerikansk forskning helt tilbage fra 2003 har peget på, at der ikke er nogen sammenhæng mellem hormonniveau og de løse led.

Ifølge de amerikanske forskere fra afdelingen for obstetrik og gynækologi ved Mayo Clinic i Minnesota, USA har bækkensmerter snarere at gøre med, hvordan kroppen håndterer ændringer i bindevævet.

Stabilitet gennem stivhed er ikke sagen

Canadisk forskning fra 2009 peger – måske ikke så overraskende – på, at bækkensmerter kan hænge sammen med den ændrede muskelstabilitet omkring bækken og ryg.

Under graviditeten sættes de lokale, stabilerende muskler omkring bækken og nedre ryg ud af spil (især den tværgående mavemuskel, men også i nogen grad bækkenbunden).

Så må større, globale muskler tage over for at bibeholde stabiliteten omkring de skrøbelige bækkenled. Det er især ballemusklerne, hoftebøjere, muskler i inderlår, de lange rygstrækkere og hasemusklerne.

Men disse store muskler er skabt til dynamiske bevægelser, og kan godt være med til at stabilisere ved store belastninger – ikke til konstant at være spændte.

Hvis disse store muskler bliver den primære måde at stabilisere omkring bækkenet, vil de på lidt længere sigt blive kortere og strammere. Det vil føre til et skævt træk og forkert kropsholdning, der “slukker” for de mindre, lokale muskler, som ellers burde stå for stabiliseringen omkring bækken og nedre ryg.

Det kan også føre til problemer med balancen, effektiv og korrekt vejrtrækning samt inkontinens.

Læs også: Stabilt bækken, tak!

Hvad kan du selv gøre?

Sandheden er nok, at bækkensmerter er en kompleks størrelse, og derfor er årsagen til dem for det meste også sammensat af flere grunde.

Det vigtigste for dig, der oplever store bækkenproblemer længe efter fødslen er at få din læge med på råd. Hun vil kunne henvise dig til en fysioterapeut med speciale i netop bækkenet.

Det er nemlig meget vigtigt at komme i gang med et genoptræningsprogram specifikt lavet til dig. Så længe du har meget ondt, bør du ikke gå i gang med almindelig træning, før tilstanden er forbedret betydeligt.

Har du mindre problemer med bækkenet, kan du godt starte med motion, men vær meget opmærksom på smerter. Er der en øvelse, der gør ondt, så stop den med det samme. I hverdagen er det også vigtigt:

  • ikke at hænge i hoften, men stå og sidde så ret som muligt.
  • ikke at sidde med benene over kors.
  • ikke at lave dagligdagsbevægelser for hurtigt (f.eks. tømme opvaskemaskine, løfte baby osv). Sæt i stedet tempoet ned.

Generelt er det rigtig godt at træne stabiliteten omkring bækken og i kernemuskler for at genoprette balancen og kontrollen i alle muskler – både små og store, dybe og overfladiske.

Men det er også vigtigt ikke at hælde mere “spændthed” oveni allerede meget stramme muskler. Derfor er det tit en god idé også at bruge lidt tid på blide stræk af musklerne omkring bækkenet – især baller, hoftebøjere, inderlår og bækkenbund.

Så det gælder om at være meget lydhør for din krops signaler.

Har du problemer med bækkenet efter fødslen, kan det godt være, at det vil tage dig lidt længere tid, før du kan motionerer på samme niveau som før din graviditet. Men du vinder intet ved at forhaste dig.

Så tag det stille og roligt. Find øvelser/motionsformer, der fungerer for dig. Tag din læge/fysioterapeut med på råd. Og husk at glæde dig over enhver lille fremgang, du oplever!

Artiklen er markeret med følgende tags:

Bækkenløsning Efterfødselstræning Bækken