Hvad kan jeg gøre for at reducere min rectus diastase, mens jeg er gravid?

"Hvad kan jeg gøre for at reducere mine delte mavemuskler, mens jeg er gravid?" – Laura

Hej Thora,

Jeg er gravid i 18. uge. Det er mit andet barn og jeg fik ikke samlet mine delte mavemuskler efter første graviditet for 2 år siden.

Er der noget jeg kan gøre her under graviditeten for at reducere min rectus diastase? Eller skal jeg bare vente til efter fødslen med at gøre noget ved det?

Venlig hilsen,
Laura

Læs Thoras svar under billedet

Hej Laura,

Mange tak for dit spørgsmål og tillykke med maven.

Hvis du først har fået delte mavemuskler og ikke har fået dem samlet via genoptræning, før du bliver gravid igen, vil det være vanskeligt at samle dem under graviditeten.

Men du vil kunne gøre en masse også UNDER graviditeten for, at rectus diastasen ikke bliver større end højst nødvendigt. Dette vil også give dig endnu bedre kort på hånden ift. at genoptræne kernen efter fødslen.

For det første kan du arbejde på din kropsholdning og på at bruge din kerne aktivt, så godt som muligt gennem hele graviditeten. 

Dernæst er det vigtigt at undgå at bruge Valsalva-manøvren under gravidteten.

Valsalva-manøvren er kort fortalt, når du holder vejret under en belastning og presser ud mod bugvæggen og ned mod bækkenbunden.

Dette er altid skidt for dine mavemuskler og bækkenbund både når du er gravid og efter fødslen.

Undgå f.eks. at bruge valsalva-manøvren når du er på toilettet. Hvis du holder vejret og presser hårdt for at komme af med afføring lægges der en masse pres på bl.a. din bindevæv i linea alba, der kan forværre delte mavemuskler.

Hvis du gør dette én gang om dagen, er det hård kost for en iøvrigt presset kerne/bindevæv. 

Undgå også at bruge valsalva-manøvren i pressefasen under selve fødslen. Dette kan gøre delte mavemuskler betydeligt værre end de måske ellers havde behøvet at blive som følge af graviditeten.

Læs mere om Valsalva-manøvren her

Mange hilsner,
Thora