Topmave, men ikke gravid endnu

"Jeg har topmave trods masser af træning og ingen graviditet endnu. Er der noget jeg kan tage højde for på forhånd omkring delte mavemuskler?" – Stine

Hej Thora 

Jeg går og bekymrer mig om kroppens forfald efter graviditeten.

Jeg forsøger ikke at blive gravid endnu, men der går nok ikke længe, før vi begge er parate.

Jeg vil rigtig gerne prøve dit træningsprogram og se om det er noget for mig. Giver det mening, når jeg ikke har født? 

Er der noget jeg skal tage højde for omkring de delte mavemuskler?

Jeg har trænet i mange år, men det har ikke lykkedes mig at komme af med topmaven, og jeg er dagligt rigtig ked af det over mit udseende.

Med venlig hilsen,
Stine

Læs Thoras svar under billedet

Hej Stine,

Mange tak for dit rigtig gode spørgsmål. Jeg er helt med på, hvad du mener med de bekymringer omkring, hvordan graviditeten (og fødslen) kommer til at påvirke kroppen.

Jeg havde selv de præcis samme tanker inden min første graviditet; nok mest fordi det hele bare var fuldstændigt ukendt land – og “man hører jo så meget”.​

Lad dig ikke skræmme trods alt det uvisse

Mit allerførste råd er, at du skal lukke ørerne for alle dem, der fortæller dig, at “kroppen aldrig bliver den samme bagefter” og hvor skidt de selv har fået det med deres krop/vægtøgning/svage muskler efter, de har fået børn.

Mange har brug for en ventil til at komme af med disse frustrationer og ser en mulighed for at gøre dette til dig, der snart skal opleve din første graviditet. Det er ikke for at være onde eller skræmme dig (med vilje). Men somme tider føles det bare godt at dele ud af ens frustration.

Problemet med det for dig er, at når ALT er nyt og ukendt omkring, hvordan en graviditet vil påvirke DIG, så skaber det bare frygt og bekymring …. Ting, der ikke tjener nogen som helst godt!

Så luk ørerne og lad være med at læse rub og stub omkring kroppen, graviditet, undfangelse osv osv. Man kan også være “for” forberedt på visse ting :-)

Én dårlig og én (virkelig) god nyhed

Der sker en masse med kroppen under og efter graviditet. Derudover ændrer vores praktiske omstændigheder sig markant (nedsat søvnmængde, mindre energi, færre muligheder for bare at suse afsted til træning alene).

Det er alt sammen med til at skabe en helt ny og ofte uforudsigelig situation under og efter graviditeten. Det er den “dårlige” nyhed.

​Men den gode (virkelig gode!) nyhed er, at du sagtens kan få din krop tilbage og endda blive endnu stærkere bagefter!

Tingene går måske lidt langsommere og man bør have en lidt anden/ny tilgang til træning for at imødekomme alle forandringerne … men det KAN lade sig gøre! Stol på det. Så lad ingen andre (eller dit eget hoved!) fortælle dig noget andet!

Skrot bodyhate og præ-bekymringer

At gå og ha det skidt over ens udseende er bare noget l*rt … undskyld mit sprog. Det skal vi have skovlen under. Nogle kvinder får faktisk skovlen under det netop ved at blive gravide, fordi de ligesom “finder hjem” til deres krop ved graviditeten. 

Men mange bliver lidt forskrækkede over alle forandringerne og især over det uvisse. Hvis du i forvejen har det rimelig godt i din krop og ved, at der findes masser af løsninger på, hvilke som helst udfordringer, du måtte møde – så er det måske lidt lettere at slippe de her præ-bekymringer over kroppen efter graviditeten.

Vi kunne jo bare tage fat i det kropslige og sørge for, at du er i tiptop form her inden (og under og efter) graviditeten. Det fede ved dét er jo, at det giver en masse lækre sidegevinster, så som færre smerter/ømhed, mere effektive bevægelser, sundere krop i det hele taget.

Men det er min stærke overbevisning, at det meste af denne her utilfredshed med kroppen ofte bunder i noget, der ligger mellem ørerne … måske frygt for det uvisse, man er ved at gå ind til. Det kan jeg sagtens forstå – jeg var der selv 100 %. Og jeg er bange for, at jeg ikke rigtig kan sige noget til dig, der helt og aldeles tager denne eventuelle frygt væk, fordi det bare er noget, man selv bliver nødt til at “opleve sig ud af”.

Men jeg kan sige til dig, at vi er mange mange MANGE kvinder, der er kommet helskindet igennem graviditet og fødsel (trods udfordringer undervejs) – og sidder her bagefter med en krop, der er i bedre form end nogensinde – og en skudefuld af erfaringer rigere om både vores krop og sjæl.​

Forebyg delte mavemuskler (rectus diastase) under graviditeten

I princippet kan du træne dine mavemuskler som normalt, her før du bliver gravid, fordi det primært er graviditetshormonerne, der gør os udsatte for de delte mavemuskler (rectus diastase).

Men så snart du er gravid, bør du skippe traditionelle mavebøjninger (både lige og skrå) og du bør begynde at tænke over, hvor i din hverdag, at du laver “mavebøjningslignende bevægelser” (f.eks. på vej ind og ud af sengen) – og så ellers luge godt ud i disse bevægelser, da de forværrer delte mavemuskler betydeligt.

Det vil dog være en kæmpe fordel, hvis du allerede nu er vant til at bruge din kerne og din kropsholdning aktivt, fordi du så VED, hvordan den føles under normale omstændigheder – og herudfra bedre kan mærke og reagere på evt. forandringer, der støder til under graviditeten.

Mht. mine online træningsprogrammer: Jo, du kan snildt træne med dem nu. Jeg har flere kvinder, der ikke har børn, som kører både Bootcampen og maveprogrammet.

​Det kan man sagtens. Især maveprogrammet vil være rigtig god til at forberede din kerne og gøre den klar til at holde stabiliteten omkring ryg og bækken, når du bliver gravid.

At du er vant til at aktivere din kerne korrekt, INDEN du bliver gravid, er GULD værd ifh. at holde de delte mavemuskler på et minimum.

Når du så bliver gravid, anbefaler jeg, at du slår over i gravid-programmet typisk fra først/midt i 2. trimester (Dog kan det fint køres helt fra graviditetens start også, især hvis man har lidt vrøvl med bækken og/eller delte mavemuskler fra tidligere graviditeter).

​Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke med projekt baby, når I kommer så langt.

Mange hilsner,
Thora