6 årsager: Derfor smider du ikke de sidste babykilo

På tide at sige farvel til dine sidste babykilo? Her er 6 faktorer, der bremser dit vægttab – og 6 tricks til at få skovlen under dem.

Er det på tide at sige farvel til de sidste genstridige babykilo? Det er mest langtidsholdbart at smide babyfedtet stødt og roligt og ikke på skrappe slankekure.

Undersøgelser viser, at det typisk tager 9 måneder for en ny mor at genfinde sin før-graviditetsvægt. Men tit går vægttabet alligevel i slowmotion.

Lad os kigge på 6 faktorer, der måske bremser dit vægttab – og på hvordan du får skovlen under dem.

6 grunde til, at du ikke smider babyfedtet

Tyk kvinde med babykilo råber i megafon

#1   For meget af det gode

Selvom det er vigtigt med en sund kost – ikke mindst når man ammer – så husk på, at sund mad ikke er ”gratis” på kaloriekontoen bare, fordi den er sund.

Fuldkornsprodukter, nødder, avokado og proteinrige mælkeprodukter såsom skyr eller ost er gode eksempler på madvarer, der er proppet med gode næringsstoffer for en nybagt mor.

Men indtager man flere kalorier end man bruger – også hvis kalorierne kommer fra sunde madvarer, der uden tvivl gør en masse godt for vores sundhed – sætter kalorierne sig som fedt.

Få skovlen under problemet: Vær bevidst om dine portionsstørrelser, læs varedeklarationen og hvis du især spiser meget, når du er i dine følelsers vold (f.eks. når du er trist, keder dig eller ensom), så søg hjælp til at løse problemet. 

# 2   Sabotage i omgangskredsen

Identificer situationer, personer eller typer af mad, der modarbejder det, du egentlig gerne vil opnå.

Ender du med at gå ombord i kagefadet hver gang, der er mødregruppe trods dine gode intentioner om at lade det være?

Lokker din familie dig altid med kalorietung mad og vin, selvom de ved, at du prøver at leve sundere?

Er det umuligt for dig at sige nej tak, hvis der kommer stegt flæsk med persillesovs på bordet?

Din omgangskreds har ikke ansvar for, hvad du putter i munden eller ej. Det har kun du selv.

Men hvis du ved, at du har let ved at falde i, når du er sammen med bestemte personer eller i bestemte situationer, så forbered dig mentalt på at blive fristet. Det kan gøre det lettere at holde fast i dit nej tak.

Få skovlen under problemet: Find din achilleshæl ifbm. din kost. Du kan f.eks. føre kostdagbog i 3-4 dage, så du bl.a. kan finde ud af, hvor og hvornår du har størst risiko for at blive fristet over evne.

Andre læser: Lær din hjerne at blive slank [Læs eller Lyt]

# 3   Forkert efterfødselstræning

Har du overskud og tid til at tænke på motion i de første uger og måneder, er det selvfølgelig bare med at komme i gang.

Din træningsindsats vil komme tifold igen, fordi du faktisk får mere energi af at bruge energi.

Det er dog slet ikke lige meget, hvordan du kommer i gang.

Din krop er nemlig ikke ”sig selv” i den første tid efter fødslen.

Der er stadig efterdønninger fra graviditet og fødsel som, der må tages hensyn til i et træningsprogram.

At træne for meget og forkert kan føre til alskens komplikationer og f.eks. gøre en rectus diastase (delte mavemuskler) værre, belaste bækkenbunden eller holde bækkenproblemer ”ved lige”.

I de første ca. 6 uger efter fødslen er vores kortisolniveau (stresshormonet) desuden naturligt forhøjet (sikkert for at vi overhovedet kan klare at tage os af det lille spædbarn, hvilket jo er en enorm fysisk og mental præstation i sig selv).

Men når stressniveauet i forvejen er forhøjet, er det vigtigt ikke at fylde mere kortisol på, f.eks. i form af for hård træning (hård træning udløser kortisol, hvilket kroppen normalt sagtens kan klare og faktisk reagerer positivt på) eller følelsesmæssigt stress.

Det kan nemlig føre til efterfødselsdepression og andre mentale og fysiske efterfødselsreaktioner.

Få skovlen under problemet: Søg den rette vejledning, når du skal i gang med efterfødselstræning. Så du er godt rustet, når du skal finde ud af, hvilke typer træning og øvelser, der egner sig for nye mødre og hvilke man bør styre uden om.

# 4   For lidt zzzz

Søvn er vitalt for menneskers helbred. Alle forældre til spædbørn oplever at være i søvnunderskud i længere eller (forhåbentligt) kortere perioder.

Et massivt søvnunderskud går ud over humøret og immunforsvaret.

Oven i hatten bliver det sværere at tabe sig, når man ikke får nok søvn, fordi kroppen opfatter søvnmangel som en form for stress og udskiller mere af stresshormonet kortisol, der bl.a. øger appetitten og laver rod i energiomsætningen.

Få skovlen under problemet: For at holde kortisolniveauet nede, skal du sørge for at undgå de andre kilder i din hverdag, der fører til forhøjet kortisol, f.eks. koffein, stress og for hård træning inden for de første par måneder efter fødslen.

Prioritér din søvn og få så meget søvn, som du overhovedet kan.

Hvis du kan tage en lur, mens baby gør det samme, er det fantastisk.

Men mange har svært ved at give slip og overgive sig til søvnen, da de er i slags “alarmberedskab”, når de er alene med babyen.

Hvis du ikke kan falde rigtigt i søvn, så prøv at blot at hvile dig eller lyt til en afspænding/meditation f.eks. på din mobil.

Både krop og sind har utrolig godt af det hvil, et afspændingsprogram giver, også selvom du ikke når helt ind i søvnen.

# 5   Amning

Nogle nybagte mødre oplever, at kiloene bare rasler af, når de ammer. Men ikke alle.

Faktisk er det ofte sådan, at kroppen har tendens til at holde fast på de sidste babykilo som en slags ammereserve. Det gælder primært for relativt slanke kvinder og især de sidste genstridige ekstra kilo.

Få skovlen under problemet: Prøv ikke at stresse for meget over et par ekstra ammekilo. Hvis du vælger at amme dig barn, så spis så sundt som muligt – og vid, at når du stopper amningen, vil kroppen igen vende tilbage til normale tilstande.

# 6 Tålmodighed

Tålmodighed er en vigtig komponent på din vej tilbage til fin form. Du har rigeligt at se til med en lille baby, så du har bestemt ikke brug for oveni købet også at være på nakken af dig selv over, at babykiloene ikke er væk på 14 dage.

Det er vigtigt for din sundhed, at du ikke smider kiloene for hurtigt. Visse studier viser, at et vægttab på max 0,5-1 kilo om ugen er passende for travle, nye mødre.

Få skovlen under problemet: Sørg for, at dine tanker arbejder for dig og ikke i mod dig, når du gerne vil af med babykiloene.

Tag en dyb indånding, slap af og fokusér på, hvad du kan gøre lige nu for at nærme dig dit mål og forbedre din sundhed: Gå en tur? Lav nogle øvelser på stuegulvet? Skræl en gulerod og spise den?

Sæt realistiske mål som f.eks. at komme ud og gå med barnevognen i 30 minutter hver dag. Og husk at rose dig selv, når du gør noget godt for din sundhed.

Se også: Quick Workout: Puls, ben og kerne