Gravid eller ammende? Pas på dit haleben!

Sidder du op i sengen og læser eller ammer? Så vær påpasselig med, hvordan du sidder. Dit haleben er ekstra udsat for tryk – og det gør afsindigt ondt. Lær her, hvordan du passer...

Sidder du op i sengen og læser, før du skal sove? Eller ammer du din baby siddende mellem dynerne? Så pas rigtig godt på, hvordan du sidder. Hormonerne i din krop gør nemlig halebenet mere bevægeligt end normalt og dermed mere udsat på at blive trykket – og det kan gøre afsindigt ondt i lang tid fremover!

Når halebenet først er blevet trykket, findes der desværre ikke et quick fix, som kan få smerterne til at gå væk. Oftest må man bare vente på, at kroppen selv heler tilstanden.

Et ømt haleben kan være meget svært at aflaste, fordi det jo sidder for enden af korsbenet midt i bækkenet. Derfor kan man ikke lægge det i gips, hvis man er så uheldig, at det er brækket og ikke kun trykket.

Og eftersom en del muskler og ledbånd hæfter på det lille haleben, kan man heller ikke undgå, at ens hverdagsbevægelser hiver lidt i det ømme haleben og fremprovokerer smerte, f.eks. når man rejser sig op eller bøjer sig frem.

Derfor er det ultra vigtigt at sørge for at forebygge et trykket haleben, så vidt man kan.

Kvinde sidder i seng og læse eller ammer med god og dårlig kropsholdning der har betydning for hendes mavemuskler

Hormoner gør led blødere – også halebenet

Når man er gravid, drøner der spandevis af hormoner rundt i kroppen. Nogle af de hormoner gør os blødere i leddene, så bækkenet kan give sig en lillebitte smule, så baby kan komme ud af den trange fødselskanal.

Også overgangen mellem haleben og korsben påvirkes også af disse hormoner. Det gør, at halebenet lettere bliver trykket, hvis du f.eks. sidder forkert på det gennem længere tid.

Når man ammer, er det en anden hormon-cocktail, der suser rundt i kroppen end da man var gravid. Men nogle af de hormoner, der gør os i stand til at producere mælk, gør os også blødere i kroppens bindevæv og altså også i de væv, der “holder sammen” på bl.a. vores led. Det vil sige, at så længe du ammer din baby, er dit haleben også ekstra udsat.

Praktisk kan det have stor betydning, fordi man jo sidder i mange timer hver dag og ammer.

Så er det ualmindeligt vigtigt, at du formår at sidde korrekt – både for halebenets skyld, men også for din ryg, mavemuskler, vejrtrækning og bækkenbund dvs. hele kernen.

Sid ikke med halen mellem benene

Det er ikke altid, at man mærker, når selve trykket af halebenet sker. Hvis du f.eks. har siddet for længe på dit haleben, vil du typisk først mærke ømheden, når du rejser dig op. Og så er det for sent! Så sørg for det første for at sidde rigtigt, men sid heller ikke for længe i samme stilling.

Sådan sidder du rigtigt

  • Undgå at tippe dit bækken ind under dig selv. Så glider du nemlig ned og sidder direkte på halebenet – og så har vi problemerne.
  • Kom op og sid på dine sædeknuder – de to store knoglefremspring nederst på bækkenet.
  • Ret dig op.
  • Sæt en stor pude i ryggen, men lad den fylde mest i lænden. Så støtter du nemlig det naturlige lændesvaj og er med til at undgå at du glider ned på halebenet.

Når du sidder mere rank, er det vigtigt at det, du kigger på (en bog, ipad eller mobil) ikke ligger nede på dine lår. For så skal du bøje nakken alt for meget, hvilket kan føre til spændingshovedpine og øm nakke/skuldre.

Løft derfor bogen op enten ved at lægge den på puder på dit skød eller ved at bøje dine knæ og lægge den på dem. Obs: Pas stadig på at du ikke glider ned på halebenet, når du sidder med bøjede ben!

Læs også: Sid aktivt for at fremme flad mave

Elevationssenge kan også give et trykket haleben

En elevationsseng kan være guld værd, f.eks. når man ammer om natten. Men er du indehaver af sådan en fætter, skal du alligevel lige være opmærksom på, hvordan dit bækken er positioneret, når du sidder/ligger med vægt på bagdelen gennem længere tid. Man kan nemlig godt komme til at glide ned, vippe bækkenet ind under og ligge direkte på halebenet.

Igen er det en lille pude i lænden, der er redningen. Lidt ekstra støtte i lænden vil nemlig kunne hjælpe med at holde bækkenet i neutralstilling og beskytte halebenet. Typisk er det ikke noget ret stort, der skal til: Et sammenfoldet viskestykke i lænden kan tit gøre det.

Halebenet kan også beskades under fødslen

Udover at man kan sidde forkert på halebenet, kan ømme, brækkede eller forstuvede haleben opstå ved fald eller lignende.

Men halebenet også blive beskadiget, når baby kommer til verden. Det er jo super ærgerligt, for man vil have “glæde” af den lille souvenir fra fødslen længe efter i form af et smertefuldt haleben.

Oplever du smerter i halebenet efter fødslen, så dig det til din jordemoder eller læge.

Selvom der ikke findes et quick fix, der vil få smerterne til at gå væk, er det vigtigt, at du kommer i behandling f.eks. hos en fysioterapeut med speciale i bækken og underliv (en såkaldt gynobs-fys). Smerterne kan nemlig forhindre dig i at bruge din bækkenbund korrekt … og så har vi et helt nyt sæt af udfordringer.

Se også: 5 gode stræk til dig, der sidder meget ned

Artiklen er markeret med følgende tags:

Haleben Bækken Gravid Sund graviditet