Løb under graviditet? Er det smart?
Er løb under graviditet bandlyst? Hvordan kan løb holdes skånsomt, så du ikke behøver sætte dit løb på pause, mens du er gravid?
Om løb er okay for den gravide krop, er meget individuelt. For nogle gravide er løb under graviditeten fint alle 9 måneder, mens det for andre ikke nogen god dé.
Hvis vi vil fortsætte med løb under graviditet, er det vigtigt, at vi holder nøje øje med vores symptomer – og lytter til dem og reagerer på dem – præcis som vi bør gøre, når vi ikke er gravide.
Der kan også være enorm forskel på, hvordan den enkelte kvindes krop reagerer på løb under hendes første graviditet kontra anden, tredje eller fjerde graviditet.
Selvom din krop godt kunne tolerere løbetræning, mens du var gravid med dit første barn, er det langtfra sikkert, at det går lige sådan under næste graviditet.
Start ikke først med løb under graviditeten
Jeg anbefaler ikke, at man først begynder med løbetræning under graviditeten, hvis man aldrig har løbet, før man blev gravid.
Og selv hvis man er vant til at løbetræne, er man nødt til at ændre lidt (bevidst eller ubevidst) på måden, man løber på, når man er gravid.
Studier har desuden vist, at det sidelæns vip i bækkenet (som har konsekvenser for kroppens stabilisering), der kan påvises hos gravide løbere, der løbetræner under hele graviditeten, forbliver uændret seks måneder efter fødslen (Blyholder et al, 2017. Se kildereference nederst).
Vi kan altså ikke regne med, at de ændrede bevægemønstre, vi er nødt til at tillægge os under graviditeten, fordi kroppen ændrer sig i takt med at baby i maven vokser, alle sammen forsvinder igen, uden vi behøver arbejde specifikt med det.
Hvorfor er løb hårdt for en gravid krop?
Der er flere årsager til, at løb kan være hård kost for en gravid krop.
Dels vil dine flere kilo skabe et tungere nedslag, som din krop vil være lidt dårligere til at håndtere pga. den hormonelle påvirkning af kroppen, der har indflydelse på dine vævs elasticitet.
Dels vil dit tyngdepunkt flytte sig, efterhånden som maven vokser. Det har stor indflydelse på, om du kan løbe med en god nok løbeteknik til at holde symptomer som tyngde, inkontinens, ømhed, smerte og skader fra døren.
Modificér dit løb, når du er halvvejs i graviditeten
Senest omkring halvvejs gennem graviditeten vil det for de fleste gravide løbere være tid til at begynde at modificere løbetræningen.
Modifikation kan f.eks. betyde:
- Kortere ture
- Langsommere tempo
- Kombiløb (løb med indlagte gå-intervaller)
Det kan også betyde, at man skal lægge løbetræningen helt på hylden resten af graviditeten.
Til gengæld vil de fleste gravide stadig kunne få pulsen på ved at lave speedwalk eller gang op ad bakke (f.eks. på et løbebånd) og anden træning uden impact resten af graviditeten.
Jeg anbefaler, at man som kvinde med udfordrede mavemuskler, bækkenbund og bækken altid løber med kernevenlig løbeteknik – også under graviditeten.
Men kroppens ændrede tyngdepunkt under graviditet, kan gøre det vanskeligere at implementere den fulde palette af kernevenlige teknikjusteringer, når den gravide mave er stor.
Derfor er det ofte en god idé, stadig at bruge de kernevenlige principper, men primært ifm. Gåmotion, Speedwalk eller blot en rask gåtur.
Kilder: Blyholder, L., Chumanov, E., Carr, K., Heiderscheit, B. (2017). Exercise Behaviors and Health Conditions of Runners After Childbirth.
Ovenstående er et uddrag fra bogen Løb igen – Lær at løbe uden symptomer fra morkroppen af Thora Bjørn (Muusmann forlag, 2023).
Kunne du lide denne artikel? Del den!