Vægttab: Historien om det tilstoppede afløb

Undgå at dine tanker saboterer dit ønske om vægttab. Få skudsikker vægttabsmotivation med historien om det tilstoppede afløb.

At tabe sig kan være nemmere sagt end gjort. Det er nemlig sjældent bare et spørgsmål at tage beslutningen og så køre den hjem på ren viljestyrke.

For hvis du guffer chokolade hver aften, trods din hensigt om at lade være, kan det være, fordi chokoladespiseriet er forbundet med følelser i dig som for eksempel:

 • Vane – Den foregår næsten ubevidst og kan være utrolig svær at knække.
 • Tryghed – Forandringer kan virke skræmmende, også dem der på overfladen synes positive.
 • Frygt – “Hvad hvis det lykkes? Kan jeg overhovedet finde ud af at være slank??”
 • Trods – “Jeg skal sgu nok selv bestemme, hvad jeg spiser!”

Få dit hoved til at blive en medspiller ved bl.a. at være opmærksom på, hvordan og endda hvorfor, du reagerer, når der er fristelser i farvandet.

Vægttab er en dårlig motivationsfaktor

Motivation er det, der får dig til at handle på en bestemt måde for at opnå et givent mål. I denne sammenhæng er målet at indarbejde og holde fast i de nye, sunde vaner, som f.eks. i min Online Bootcamp til kost og motion. Så bliver resultatet en sund, stærk krop i balance.

De fleste vil nok gerne leve sundt. Men for mange mennesker er den største grund til dét faktisk, at de gerne vil tabe sig.

Man kan let tro, at et ønske om at tabe sig er en fantastisk motivationsfaktor til at begynde at leve sundere.

Men det er det faktisk slet ikke.

Faktisk er det netop ikke er denne slags motivation – uanset hvor stor den måtte være – der vil få dig til at lykkes med at leve sundere og til sidst tabe dig.

Det kan virke ulogisk, at fokus på overvægten ikke er den bedste motivationsfaktor for at tabe sig.

Lad mig forklare med denne lille historie, jeg har lånt af den britiske inspirator Gillian Riley:

Historien om det tilstoppede afløb

Forestil dig, at du kommer ud i dit køkken og opdager til din rædsel, at gulvet står under vand.😱

Panisk griber du spand og moppe for at prøve at tørre vandet op.

Du knokler på med moppen, men der står stadig 10 cm vand over hele køkkengulvet.

Pludselig kommer der en person ind, der påpeger, at vandhanen over køkkenvasken er tændt for fuld udblæsning, og afløbet i vasken er tilstoppet.

Du forstår, at det er derfor, vandet løber ud på gulvet.

Men vandhanen og vasken interesserer dig ikke så meget – du koncentrerer dig om alt det forfærdelige vand.

Hvis dog bare du kunne få det rædsomme vand væk!

Du bekymrer dig konstant over, hvad du dog skal gøre. Du er flov over, så vådt dit køkkengulv er og vil ikke have at andre ser det.

Du stiller en skærm op for at dække for vandhanen og vasken, så ingen kan se dem, men du er bange for, at andre vil væmmes ved alt vandet på gulvet.

Når du taler med dine venner om problemet, spørger de dig, hvor højt vandet nu står på køkkengulvet, og hvordan det går med at moppe det op.

Der går uger, måneder og år på denne måde. Vandet er der stadig og bliver dybere og dybere – og du bliver mere og mere bekymret.

Flyt fokus fra symptom til årsag

Historien om det tilstoppede afløb viser, hvad der sker, når man udelukkende fokuserer på et problems symptom (vandet på gulvet) i stedet for problemets årsag (den tændte vandhane og den tilstoppede vask).

Når man tænker over det, er det rimelig åbenlyst, at man bør skifte symptombehandlingen ud med årsagsbehandling, ikke sandt? Altså slukke for vandhanen (spise mindre og bedre), så vil vandet på gulvet (overvægten) på lidt længere sigt fordampe af sig selv.

Når du kun spiser, hvad du har brug for (og måske motionerer lidt mere), vil du ikke have et problem med overvægt længere.

Men for mange der prøver at tabe sig, er dette tilsyneladende enkle skift en kæmpemæssig og næsten uoverstigelig udfordring, der har grund i lavt selvværd.

Læs også: 3 overraskende ting, der gør løb lettere for en morkrop

Lavt selvværd spænder ben for vægttab

Et lavt selvværd betyder, at udseendet og det at være slank er det vigtigste. Sagt lidt firkantet kan en person med lavt selvværd tænke:

“Jeg er kun noget værd, hvis jeg ser bedre ud, end jeg gør nu”.

Det handler dybest set om at være bange for at blive bedømt eller afvist af andre mennesker. Det er en meget dårlig form for motivation, fordi den bygger på frygt (som igen forstærker lavt selvværd).

Det er helt fint, at du gerne vil tabe dig (hvis du vel at mærke har for mange kilo på sidebenene). Men hvis du vil lykkes med projektet, skal du forsøge at se bort fra netop det, at du vil tabe dig som bevæggrund for, hvad du gør.

Vægttab er en svag motivationsfaktor, fordi det fokuserer på symptomet (vandet på gulvet/fedtet på sidebenene), og ikke på årsagen (den tændte vandhane og tilstoppede vask/at du spiser for meget og bevæger dig for lidt).

Mere potent for vægttab end viljestyrke

Du må arbejde på bevidst at få et højere selvværd, fordi kun gennem et højere selvværd får du adgang til en mere potent viljestyrke.

Ingen andre mennesker kan give dig et højere selvværd – det kan kun du selv.

Prøv at flytte fokus fra dit udseende og mod dit helbred. Det løfter dit selvværd. Og en af de allerstærkeste måder at løfte dit selvværd på, er gennem dine valg i forhold til mad og motion.

Vælger du at spise mad, der øger dit fysiske og følelsesmæssige velbefindende, har du signaleret til dig selv, at du er værdifuld nok til at give din krop det, den har bedst af.

Læs også: Sådan bliver du mæt på mindre

Lad vægttab være en ekstra bonus

Du skal med andre ord rette op på motivationsbalancen, så vægttab går fra at betyde alt til blot at være én faktor eller en ekstra bonus.

Tænk på vægttab som en slags antimotivation, der spærrer for den ægte motivation.

Den ægte motivation er højt selvværd og sundhed – det er den slags motivation, som holder i længden.

Sådan finder du din ægte motivation

Prøv at gøre dig umage for at finde grunde til at leve sundere, der ikke har noget med vægttab at gøre. Du kan skrive dine grunde ned, så du kan gå tilbage til dem senere.

Det kunne f.eks. være, at du vil være den bedste og sundeste mor som et forbillede for dit barn eller at du ønsker mere energi til at bruge på din hobby eller familie.

Når du har holdt en sund livsstil i nogen tid, kan du bevist begynde at lægge mærke til (og evt. også skrive ned), hvordan du har det:

 • Mere energi?
 • Bedre søvn?
 • Bedre humør?
 • Færre forkølelser og hovedpiner?
 • Bedre selvfølelse?
 • Mere kontrol i forhold til mad?
 • Nemmere at “overtale” dig selv til at hoppe i træningstøjet?
 • … find selv på flere …

Formår du at motivere dig selv på denne måde, vil vægttabet følge helt af sig selv – og have langt større chance for at vare ved.

Parat til start? 4 stærke Bootcamp-uger starter i dag!

Artiklen er markeret med følgende tags:

Vægttab Motivation