Nemt trick: Skån svage mavemuskler på WC

Har du delte mavemuskler eller svag bækkenbund, så pas på at belaste dem unødigt. Det gælder også på WC! Skån mavemuskler og bækkenbund med dette lille trick.

Mange kvinder med svage kernemuskler og/eller rectus diastase har også problemer med fordøjelsen. Det kan f.eks. være forstoppelse, hæmorider eller irritabel tyktarm.

Det er bl.a. fordi, at den tværgående mavemuskel ikke er stærk nok til at støtte om fordøjelseskanalen, men snarere lader bugindhold læne sig lidt frem og ned.

Og så sker det tit, at man bliver nødt til at kæmpe for det, når man skal på toilettet og lave nummer 2.

Læg ikke unødigt pres på dine mavemuskler

Har man svage kernemuskler og/eller rectus diastase er mantraet jo: “Put ikke unødigt pres ud mod dine mavemuskler!”

Indtil du har trænet kernen rigtigt op, så bliver problemet værre, hvis du lægger et stort pres udad på mavemusklerne mange gange om dagen. Så det er rigtig dårligt for vores kernemuskler at skulle presse, når vi er på wc.

Det samme er tilfældet for bækkenbundens muskler.

Er de svage f.eks. efter en graviditet og fødsel, er det rigtig skidt at lægge stort pres på dem, hver gang du er på toilettet. Især hvis du har hård mave, så afføringen skal presse ud.

Det kan nemt komme til at forværre evt. nedsynkningssymptomer i underlivet.

Læs også: Nyttig viden om delte mavemuskler

Lidt om vores fordøjelseskanal

Maden, vi har spist, bliver flyttet gennem tarmene med de såkaldte peristaltiske bevægelser.

Det er tarmen selv, der kontinuerligt klemmer maden/afføringen frem i systemet, ligesom man klemmer det sidste tandpasta ud af tuben.

Fordøjelseskanalen fungerer bedst med lidt pres på. Presset fra musklerne, der ligger ovenpå fordøjelseskanalen (især den tværgående mavemuskel), får fordøjelsen til at glide lettere igennem systemet. Så veltrænede kernemuskler hjælper peristaltikken.

Ofte vil bare dét, at vi laver maveøvelserne fra f.eks. Flad Mave Online betyde, at fordøjelsen bliver bedre. Det er pga. den øgede blodgennemstrømning i området og fordi musklerne ”vågner op”, så de støtter fordøjelseskanalen bedre.

Nogle vil endda opleve lidt løs mave eller diarre i starten af programmet. Det er kun midlertidigt, og blot et udtryk for, at der har været noget ophobet afføring som kroppen nu har mulighed for at rense ud i.

Undgå et “knæk på slangen” når du er på WC

Korrekt hoftevinkel mens du er på WC, hjælper med at komme af med afføringen, så mavemusklerne ikke behøver at presse. Det er som sagt godt for både mavemuskler og bækkenbund.

Vores kroppe er faktisk designet til at sidde på hug, når vi skal af med afføring.

Med en ca. 35° vinkel i hofteleddet, som når vi sidder på hug, afslappes der nemlig en bestemt muskel i vores underliv (den puborectale muskel), så det lille knæk der ellers er på vores tarm (og som gør, at vi kan holde på afføringen, indtil vi ankommer til toilettet) rettes ud.

Resultatet er, at det bliver meget lettere at komme af med afføringen uden af skulle holde vejret og presse for det.

En skammel er svaret

Men et moderne WC er lavet, så vi sidder lige som på en almindelig stol – med 90° i hoften. Derfor kan du prøve at efterligne hugsiddende ved at sætte fødderne på en skammel foran wc’et.

Hvor høj skammelen skal være afhænger lidt af, hvor høj du er.

Du kan sikkert snildt bruge den skammel, du alligevel har på badeværelset til dine børn. Generelt skal dine knæ være over hoftehøjde. Sid med ret ryg og læn måske lidt fremad. Men uden af falde sammen i overkroppen.

For det meste vil du slet ikke behøve at presse afføringen ud nu. Men har du alligevel brug for et lille tryk, så tag en først en dyb indånding med afslappede mavemuskler, og træk så navlen ind og lad den blive inde, mens du stadig trækker vejret.

Du kan også holde hænderne på maven imens.

Slip spændingen efter et halvt minuts tid og gentag om nødvendigt.

Det vil nok føles lidt anderledes de første par gange, du sidder på WC med fødderne på en skammel, men giv det en chance. Når du opdager, hvor stor en forskel dette lille trick gør, vil du aldrig gå tilbage. 😉

Sådan kommer du af med afføringen – og passer godt på mavemuskler og bækkenbund

  • Knæ højere end hofter
  • Sid med ret ryg
  • Læn evt. lidt frem, men hold ryggen ret
  • Træk maven ind (spil den ikke ud) under et evt. pres
  • Hold ikke vejret
Læs også: Delte mavemuskler? Sørg for at få nok C-vitamin