Delte mavemuskler: Får du C-vitamin nok?

Sørg for, at du får nok C-vitamin, hvis du gerne vil samle delte mavemuskler. C-vitamin er nemlig vigtigt for, at kroppen kan danne bindevæv – og det er altafgørende for, at vi kan hele delte...

Sørg for, at du får nok C-vitamin, hvis du gerne vil samle delte mavemuskler. C-vitamin er nemlig vigtigt for, at kroppen kan danne bindevæv – og det er altafgørende for, at vi kan hele delte mavemuskler.

C-vitamins betydning for delte mavemuskler

Går det langsomt med at få dine mavemuskler tilbage til normalen, efter du er blevet mor? Én af årsagerne kan være, at du er i underskud af C-vitamin.

Der er selvsagt mange faktorer, der spiller ind, når man gerne vil samle sine delte mavemuskler, der også kaldes rectus diastase.

Træningsøvelser, kropsholdning, optimeret vejrtrækning og stresshåndtering inkl. søvn er ikke til at komme udenom, hvis man vil have langvarig succes med at samle delte mavemuskler.

Men i disse år dukker der mere og mere forskning op, der understreger, hvordan dén kost, vi indtager – vores mad og drikke – har en direkte indvirkning på delte mavemuskler.

Det er gode nyheder, hvis du vil forbygge delte mavemuskler under din graviditet eller hvis du er midt i et genoptræningsforløb, der skal samle dine delte mavemuskler.

Dit indtag af bl.a. C-vitamin kan uden tvivl være ét sted, hvor du kan påvirke processen og hurtigere få en stærk kerne igen.

Hvorfor er C-vitamin så vigtigt?

Du får lige lidt baggrund for, hvorfor netop C-vitamin er så vigtigt for dannelsen af nyt, sundt bindevæv.

Din krop består af 20 % protein og 30 % af dette udgøres af proteinet kollagen … så vi har ret meget af det gode stads rundt om i kroppen.

Vi har kollagen i hud, sener, knogler og – supervigtigt i denne forbindelser – i bindevævet. Kollagen er bl.a. med til at gøre bindevævet i linea alba (altså der hvor delte mavemuskler “sidder”) fast, spændstig og i stand til at modstå pres og overføre load.

Kollagenets byggesten er aminosyrer. C-vitamin er med i dannelsen af aminosyrerne lysin, glycin og prolin, der alle er centrale for kollagen.

Undersøgelser* har vist, at kroppen er dårligere til at danne disse aminosyrer, hvis den ikke får nok C-vitamin. Antallet af fibroblasts (der er med til at danne kollagen) og krydsstrukturer (der er med til at gøre kollagen stærkt og solidt) hæmmes i bindevævet, hvis man er nede på C-vitamin.

C-vitaminer har betydning for delte mavemuskler

Spis dig til fastere bindevæv

Når man har delte mavemuskler, vil bindevævet i linea alba være tyndere og ikke ret elastisk længere. Som en tyk køkkenelastik, der er blevet trukket ud over sit maksimum for mange gange.

Men det storslåede ved kroppen er, at den er i stand til at regenerere skadet bindevæv ved at danne nye, bindevævsstrukturer … hvis den vel at mærke får de rette arbejdsbetingelser for det! Og én hæmmende faktor for, at kroppen kan danne nyt bindevæv er som nævnt, hvis den ikke får tilført nok C-vitamin.

C-vitamin skal spises hver dag

Menneskekroppen kan ikke selv danne C-vitamin. Derfor skal vi have tilført C-vitamin gennem kosten. C-vitamin lagres heller ikke i kroppen.

Det betyder, at det skal tilføres regelmæssigt, fordi vi simpelthen tisser det overskydende C-vitamin ud, som kroppen ikke skal bruge her og nu. Af samme grund skal man heldigvis op på meget høje doser C-vitamin, før kroppen får for meget.

Hvis man spiser en C-vitaminrig kost, viser undersøgelser, at man forstærker immunforsvaret. Man nedsætter også risikoen for at få kræft og hjerte-kar-sygdomme. C-vitamin har ligeledes betydning for sund hud, tænder og tandkød.

Får man ikke nok C-vitamin, kan man bl.a. opleve træthed, tilbagevendende infektioner og altså at ens bindevæv heler langsommere.

De bedste C-vitaminkilder er frugt og grøntsager. Kød-, korn og mælkeprodukter indeholder ikke ret meget C-vitamin, så det gælder om at få sat tænderne i frisk frugt, bær, kål eller kartofler, der alle er eminente kilder til C-vitamin.

Man anbefaler 75 mg C-vitamin dagligt til voksne mænd og kvinder. Gravide skal have 85 mg og ammende 100 mg dagligt.

Læs også: Rødbedeparty med rødbedejuice og -pulp

Stress æder dine C-vitaminer

Som nybagt mor med delte mavemuskler er det værd at bide mærke i, at stress virkelig er med til at sluge de C-vitaminer, du har i kroppen.

Ved kronisk stress, hvor du har forhøjede niveauer i kroppen af bl.a. stresshormonet kortisol i en længere periode, kører binyrerne på højtryk og dette opbruger simpelthen C-vitaminerne med rekordfart.

Kortisol er forhøjet hos gravide og under fødslen danner kroppen også et ordentligt skud kortisol. Så allerede her kan det være smart at kigge på, hvor meget C-vitamin, vi får indenbords.

I efterfødselsperioden spiller søvnmangel ind på kroppens stressniveau. Det samme gør generel mental og følelsesmæssig stress over den nye livssituation med et lille spædbarn.

Får man ikke nok C-vitamin kan det være sværere rent fysiologisk at bryde den onde cirkel af “dårlig” stress – og det kan altså tilmed være med til at forhale samlingen af delte mavemuskler.

*Roles of Vitamin C in Skin Health af Pullar et al.

12 fantastiske kilder til C-vitamin

De bedste kilder til C-vitamin er frugt og grøntsager. Her er 12 typer frugt og grønt, der alle stod forrest i køen, da der blev delt C-vitaminer ud.

 1. Rød peber – 191 mg C-vitamin pr. 100 g
 2. Solbær – 181 mg C-vitamin pr. 100 g
 3. Grønkål – 169 mg C-vitamin pr. 100 g
 4. Broccoli (rå) – 121 mg C-vitamin pr. 100 g
 5. Kiwi – 93 mg C-vitamin pr. 100 g
 6. Appelsin – 61 mg C-vitamin pr. 100 g
 7. Havtorn – 60 mg C-vitamin pr. 100 g
 8. Spinat – 54 mg C-vitamin pr. 100 g
 9. Passionsfrugt – 30 mg C-vitamin pr. 100 g
 10. Kartoffel (rå) – 26 mg C-vitamin pr. 100 g
 11. Tranebær – 13 mg C-vitamin pr. 100 g
 12. Gulerod – 6 mg C-vitamin pr. 100
Læs også: Nyttig viden om delte mavemuskler