Lortebækkenbund? Nej, du skal ikke bare “leve med det”

Mange har problemer med sin bækkenbund efter baby. Men de fleste lider i stilhed og begrænser hellere sit liv, fordi de er flove eller tror, det er normalt.

Kalder alle kvinder, der tisser en lille smule i bukserne, når de nyser eller griner!

Kalder alle kvinder, der føler underlivet er ved at falde ud, hvis de hopper i trampolin!

Kalder alle kvinder, der helst undgår sex, fordi det føles ubehageligt, efter de har født børn!

… Hvem melder sig? … Ingen? … Slet ingen?? …

Jeg ved ellers, at I er der.

Statistisk set er problemer med bækkenbunden nemlig lige så udbredte, som rygproblemer er.

Vent, hvad???

Jep, den er god nok.

Op til 80 % af en befolkning har på et tidspunkt i deres liv oplevet problemer med bækkenbunden – det inkluderer både mænd, børn og kvinder, der ikke har født.

For os, der har sat børn i verden via vores egne kroppe, er tallene endnu højere.

Stadig tabu at bækkenbunden driller

Selvom du som mor til små børn sandsynligvis har oplevet, hvordan det føles, når bækkenbunden ikke fungerer optimalt – så er det desværre også meget sandsynligt, at du aldrig har fortalt nogen om det.

Som i aldrig nogensinde.

For mange med bækkenbundsproblemer lider nemlig i stilhed, lader stå til og gemmer sine problemer væk i skam, fordi bækkenbunden – og alt, hvad dertil hører – stadig er tabubelagt.

Det gælder endda også mig!

Jeg sendte filmcrewet ud på bagtrappen, fordi jeg var for blufærdig overfor (de mandlige) fotografer og lydfolk, da jeg skulle snakke om bækkenbunden!

Da jeg var i filmstudiet for at optage videoerne til mit træningsprogram, Superfit Bækkenbund, sendte jeg crewet udenfor døren under selve optagelserne! De satte lys, kamera og mikrofon og så blev de ellers sat ud på bagtrappen, så jeg kunne tale frit.

Til trods for, at problemer med bækkenbunden er ekstremt udbredte, er det langt fra alle, der søger hjælp. Og det er synd.

For i hovedparten af tilfældene kan problemer med bækkenbunden sagtens bedres betydeligt og ofte helt løses.

Kvinder holder hænder over sin bækkenbund

Bækkenbunden: Kernens oversete superhelt

Bækkenbunden er ellers en superhelt af en muskelgruppe, der evner helt utrolige ting, som ingen andre muskler i kroppen kan.

Ved en vaginal fødsel kan bækkenbundens muskler strække sig op til 350 %! Andre muskler vil blive revet over, hvis strækkes over 150 %.

Bækkenbunden spiller en central rolle for, at vi kan fungere normalt på helt grundlæggende områder af vores liv: At holde på (og komme af med) urin og afføring og for, at vi kan have et godt sexliv.

Bækkenbunden er en superhelt, hvis superkræfter vi desværre sjældent taler højt om – og slet ikke, når de ikke fungerer, som de skal!

Så bækkenbundens vigtigste kompetenceområder ligger altså indenfor de emner, som vi i forvejen ikke taler højest om ved et middagsselskab. Altså vores toilet- og sexualfunktioner.

Når vi så oplever problemer på disse områder … ja så klapper de fleste af os helt i. Mange af os er simpelthen for flove over f.eks. ikke at kunne holde på sin urin eller afføring til fortælle andre om det – ikke engang vores egen læge.

Hele 90 % af alle kvinder, der føder vaginalt, oplever en eller anden grad af bristning eller andre fødselsskader. Det er faktisk de færreste nybagte mødre, der kan gå ud af fødestuen helt uden en skramme.

Efter fødslen er fokus typisk hovedsageligt på baby og en optimal heling og genoptræning af bækkenbunden nedprioriteres kraftigt, negligeres eller overses endda helt.

Glipper bækkenbundens skjulte opgaver videresendes problemet

Men vores bækkenbund har også en finger med i spiller for, at hele vores kerne fungerer, som den skal. Bækkenbunden hænger nemlig tættere sammen med resten af vores kroppe end, man måske skulle tro.

Bækkenbundens muskler, fascia og bindevæv udgør bunden i vores kerne. Den holder ikke blot vores underlivsorganer på plads, men gør vores bækken til et anker, hvorudfra vores bevægelser kan have et stabilt afsæt. Bækkenbunden holder så at sige sammen på det hele.

Hvis dette ”anker” ikke står solidt nok, kan det skabe problemer lokalt i bækkenbunden; men lige så ofte bliver denne ustabilitet sendt videre ud i kroppen til f.eks. skuldre, nakke, knæ og fødder.

Så har du rygproblemer, er det faktisk også overvejende sandsynligt, at din bækkenbund er en del af problemet … og bækkenbunden er stensikkert også en del af en holdbar løsning på dine rygproblemer!

Disse følgeproblemer symptombehandles desværre tit lokalt f.eks. som en overbelastet, smertende ryg … selvom den egentlige årsag (og det der vil løses problemet én gang for alle) stammer fra en dysfunktionalitet centralt i kroppens kerne.

Læs også: Ny mor? Her er de bedste råd til din bækkenbund

Almindeligt er ikke det samme som normalt

Selvom bækkenbundsproblemer er ekstremt udbredte og almindelige hos kvinder, der har født, kan det ikke anses som normalt.

Selvom hele 1 ud af 3 kvinder lækker urin – altså går og tisser i bukserne enten, når de hoster, nyser eller hopper eller de har svært ved at holde sig, indtil de når frem til et toilet – så er det ikke normalt og ikke bare noget, man skal leve med.

Selvom rigtig mange kvinder føler tyngde- eller åbenhedsfornemmelse ved skeden, har voldsomme menstruationssmerter eller har daglige smerter i underlivet, så er det ikke normalt – heller ikke efter man har fået børn!

Selvom en tredjedel af kvnder oplever at lække urin, så det måske nok almindeligt, men det er ikke normalt. Det er ikke noget, man bare skal leve med.

At leve med disse funktionelle problemer i bækkenbunden er måske ikke direkte livstruende her og nu. Men det påvirker i allerhøjeste grad ens liv, så man langsomt trækker sig fra sociale aktiviteter, fra motion og fra sex.

Selvom graviditet og fødsel er skelsættende begivenheder for en kvindes bækkenbund, er de ikke de eneste tidspunkter, hvor bækkenbunden kan stå for skud.

Tunge løft, kronisk hoste, overvægt, dårlig kropsholdning, stress – selv hvordan du går på toilettet – har også betydning for, hvor godt din bækkenbund fungerer.

Hvis du kan mærke, at din bækkenbund er udfordret, efter du er blevet mor, er det derfor ekstra vigtigt, at du får styr på, hvordan du giver din bækkenbund de bedste arbejdsbetingelser i det daglige.

Som med hvilken som helst anden alvorlig skade, er der dog gode chancer for at kroppen – med den rette hjælp – kan komme sig helt.

Problemet er, at mange nybagte mødre tit ikke ved, at det de oplever ikke er normalt, forventeligt eller ”bare noget, de bare må leve med”.

Hvis du nu tænker: ”Okay, jeg må bare i gang med knibeøvelserne”, så vent lige et øjeblik. Selvom knibeøvelser er løsningen på nogle kvinders bækkenbundsproblemer, er det langt fra alle.

Traditionelle knibeøvelser er ikke en one size fits all-løsning. De fleste vil have større udbytte af at se bækkenbunden som én del af kernen og tænke sin bækkenbundstræning sammen med træning af hele kernen.

Traditionelle knibeøvelser er ikke one size fits all. Bedre og holdbare resultater kommer, når vi ser bækkenbunden som én del af hele kernen.

Det vil sige, at – udover at arbejde med blot at knibe sammen i bækkenbunden – vil det give pote at først og fremmest arbejde med at øge den neuromuskulære kontakt til bækkenbunden.

Dernæst at medtage kropsholdning, vejrtræning og træning af resten af kernemusklerne for at opnå optimalt funktion i bækkenbunden. Også vores toiletvaner og hvad vi spiser og drikker har betydning.

Der er mange dele af puslespillet. Udelukkende at bruge knibeøvelser for at få en velfungerende bækkenbund vil for de fleste ikke være nok.

Viden er magt

Jeg er her for at fortælle dig, at du ikke behøver at se det som dit lod i livet, at leve med en bækkenbund, der begrænser dig.

Der er hjælp at hente. Du er ikke alene. Men det første skridt skal tages af dig.

Lad være med at gemme dit problem væk i skam. Der er så mange fordele ved at have en velfungerende bækkenbund.

Lid ikke i stilhed. Du er ikke alene. Der er hjælp at hente. Du får glæde af en velfungerende bækkenbund på mange forskellige planer!

Søg hjælp. Søg viden. Det kan være hos din egen læge, en gynækolog eller en fysioterapeut med speciale i bækken og bækkenbund (en såkaldt gynfys).

Jeg har lavet et online træningsprogram, der hedder Superfit Bækkenbund. I programmet lærer du alt om, hvordan du får din bækkenbund tilbage på sporet, efter du er blevet mor.

Det er en meget omfattende program, der har hjulpet mange kvinder – mig selv inklusiv –af med frustrerende og ”pinlige” bækkenbundsproblemer.

Du er velkommen til at se mere om Superfit Bækkenbund her.

Læs også: 2 gyldne regler, der får din bækkenbund i mål