Hvorfor ryster mine muskler, når jeg træner?

"Mine mavemuskler ryster/sitre lidt, når jeg laver træningsøvelsen med den halve planke i Flad Mave Online's Niveau 2. Hvorfor gør de det? Er det fordi, jeg gør noget forkert?" – Jeanett

Hej Thora.

Når jeg laver planken på knæet i Flad Mave Online’s Niveau 1, er det som om, at mine mavemuskler ryster/sitre lidt. 

Hvorfor gør de det? Er det fordi, jeg gør noget forkert?

Mvh, Jeanett​

Læs Thoras svar under billedet

Hej Jeanett,

Jeg elsker denne slags spørgsmål, fordi det er et godt eksempel på ét af de mange steder, hvor kroppen bare er for COOL skruet sammen!

Det er en helt normal reaktion, når musklerne ryster/sitrer under specielt anstrengende øvelser og vi skal finde den fysiologiske grund nede på celleplan i forholdet mellem nerveceller og muskelfibre.

Ganske kort fortalt, så fyres der hele tiden beskeder af mellem nerveceller og muskelfibre for at få musklen til at trække sig sammen, så kroppen kan bevæge sig (eller i dette tilfælde for at holde en stilling).

Sitren er et udtryk for udfald på linjen

Når kroppen er på hårdt arbejde, nedbrydes/udtømmes de kemiske budbringere, der afleverer disse signaler fra nerveceller til muskelfibrer.

Det betyder, at der kan opstå “udfald på linjen” så at sige … altså at musklen kortvarigt ikke modtager en besked om, at nu skal den trække sig sammen.

Men hvorfor kollapser vi så ikke bare på én gang, men begynder at ryste i stedet, spørger du måske.

Det er fordi alle celler ikke modtager beskeder på én gang – der er hele tiden nogle muskelceller, der trækker sig sammen og nogle der slapper af – ja, så bliver det til denne sitrende rysten i stedet for ét stort kollaps.

Bare rolig … det bliver bedre!

Det er typisk hos nybegyndere og under øvelser, hvor vi skal generere masser af kraft, at denne sitren opstår.

Kroppen tilpasser sig og typisk vil denne rysten aftage efterhånden som du bliver stærkere i en øvelse.

Ofte er det jo sådan at kroppen også kvitterer SÅ hård træning med DOMS (delayed onset muscle soreness) – altså muskelømhed et par dage efter træning. Oplever du dette, er det vigtigt lige at lægge en hviledag ind i mellem træningerne, så musklerne kan nå at komme sig inden det går løs igen.

Læs mere: Har du ømme muskler efter træning?

Så man kan godt sige, at denne rysten vidner om, at du har godt fat i musklerne.

Om det så er de HELT rigtige muskler, vi har fat i her ifm. maveprogrammet, skal vi stadig være omhyggelige med.

Fordi det kan jo stadig godt være de “forkerte” muskler/de kompenserende muskler (der typisk tager over for en svag kerne), som er i gang med at blive udtrættede – altså hvis vi arbejder med forkert teknik.

Dehydrering kan også være en faktor, da “vandmangel på celleplan” også godt kan lave rav i signalerne til sammen trækning i musklerne.

Så sørg altid for at drikke nok med vand – især her i sommervarmen!

Mange hilsner,

Thora​

P.S. Du kan forøvrigt læse mere her om planker ifh. delte mavemuskler.

Læs mere: Drik mere vand i varmen

Stil dit spørgsmål i brevkassen