Er lidt træning bedre end ingen træning?

"Jeg har svært ved at finde overskud til at træne. Om aftenen dratter jeg om på sofaen, så snart børnene sover. Er lidt træning bedre end slet ingen træning?" – Charlotte (mor til 2)

Kære Thora

Det er lidt over et år siden jeg fandt din fantastiske hjemmeside og forsøgte at komme i gang med dine maveøvelser, da jeg stadigvæk ligner en, der er gravid, selvom det er over et år siden, jeg fødte.

Desværre går det ikke så godt med træningen. Har du nogle gode råd til at komme i gang igen og kunne gennemføre?

Er lidt træning bedre i stedet for ingen træning? Altså kan jeg komme i mål med en halv time ugentligt, når det virker uoverskueligt med de tre gange ugentligt?

Jeg dratter om på sofaen, så snart børnene sover eller går tidligt i seng. Vi er ofte ramt af sygdom og der er hyppigt natteroderi med begge børn, så derfor bliver det ofte til tv-kiggeri med chokoladespisning.

Mvh. Charlotte (mor til to børn på hhv. 4 år og 17 md.)

LÆS THORAS SVAR UNDER BILLEDET

Kære Charlotte,

​Tusind tak for dit spørgsmål. Hvor er det godt, at du skriver! For JA, jeg er masser af gode råd til, hvordan du kommer i gang – og ikke mindst bliver ved – med mavetræningen!

Allerførst skal du vide, at du bestemt ikke er alene om at have problemer med at komme i gang og blive ved. Det handler ikke om manglende viljestyrke. Alle mødre med små børn er på et eller andet tidspunkt udfordret på søvnkontoen og/eller med sløje børn.

Mange – hvis ikke alle! – oplever at måtte drosle ned for træningen eller helt sætte den på stand by i en periode, hvor man er ekstra presset. Det er HELT normalt.

Kunsten er selvfølgelig at komme hurtigt i gang igen efter ufrivillige pauser og ikke blive hængende undtagelsestilstanden som der tit opstår, når familien er ramt af snot og feber og man selv skal fungere på et minimum af søvn.

Jeg vil ALTID sige, at lidt træning er bedre end ingen træning! Absolut! Her er hvorfor:

  1. Rid på en bølge af succes. Det handler om at skabe nye vaner for dig selv, men samtidig lade dig selv få en succesoplevelse med træningen. I Flad Mave Online anbefaler jeg 3-5 træningspas pr. uge. Men hvis succeskriteriet er 5 x træningspas om ugen, kan dette blive svært for dig at honorere. Du slår måske dig selv oven i hovedet, fordi “du har rygrad som en regnorm”. Det vil hurtigt føre til, at du får dårlig samvittighed – verdens dårligste motivation til at fortsætte.

    Løsning: Sæt barren lidt lavere. Lad ét måske to træningspas om ugen være dit succeskriterie. Det er alt. Husk at klappe dig selv på skulderen, når du klarer dette. Du kan altid lave mere, ja. Men lad være i den første uge eller to. Her skal du KUN kunne overkomme det ene, evt. de to træningspas. Efter kort tid vil du helst sikkert ​begynde at “spotte” muligheder og tidspunkter for træning. Når du er klar – kan du sætte barren lidt højere til 2-3 træningspas pr. uge. Eller lade være! Det ultimativt vigtigste er, at du er tilfreds med din indsats i forhold til, hvad du satte dig for.

    I Flad Mave Online er træningen anlagt i runder på hvert niveau. På det første niveau (Niveau 0) tager én runde kun 9 minutter.​ Jeg anbefaler, at man træner 1-3 runder pr. træningspas. Dvs. på Niveau 0 er der 9 – 27 minutters træning pr. gang.​ Efter en længere pause fra programmet starter du altid igen på Niveau 0. Får man rigtigt fat i teknikken og vejrtrækningen vil én runde på Niveau 0 være rigeligt til at kunne mærke, at øvelserne får fat! Så alt du skal finde her i første omgang er 9 minutter – SØLLE NI MINUTTER!

    Bonustip: Overhold aftaler med dig selv, som du ville gøre det overfor andre. Dvs. når du har lovet dig selv 1-2 træningspas i de næste to uger … så er det dælme dét, du gør​. Som hvis det var en venindes kat, du havde lovet at fodre to gange i den næste uge – den aftale kunne du aldrig drømme om at droppe. Heller ikke hvis du var udmattet og sofaen hængte fast på ryggen af dig, vel?
  2. Vær effekt-detektiv. Jeg hører igen og igen, hvordan deltagere på mit maveprogram oplever markante forandringer allerede efter 1-2 uger! Det betyder selvfølgelig ikke, at maven er flad for altid på 14 dage eller at evt. delte mavemuskler kan samle sig på en weekend. Slet ikke.​ Men de første mærkbare og målbare resultater er bare sindsygt vigtige ifh. motivationen!

    Det kender du helt sikkert fra dig selv også i andre sammenhænge: Hvis du kan se, at der er mening med din indsats – så er det meget lettere at fortsætte. Faktisk er vores muskler ganske taknemmelige at arbejde med. Når vi først går i gang med at bruge dem korrekt, er de rigtig hurtige til at komme i sving!​ Selv muskler, der ikke har været brugt i årevis!.

    Løsning: Hold ved den mængde træning, du har sat dig for, i f.eks. to uger. Plot træningspassene ind i kalenderen og overhold aftalerne med dig selv (se forrige punkt). I disse to uger skal du så være “effekt-detektiv”! Vær hyper-opmærksom på alle de små, positive effekter, som mavetræningen har allerede indenfor disse to uger. Det kan være bedre kropsholdning, bedre fordøjelse, en ny oplevelse af kontakt til hele kernen (inkl. bækkenbunden) og meget mere.​ Disse små positive effekter vil indfinde sig FØR din flade mave, men er ufattelig vigtige ikke at ignorere! Det er disse små, fantastiske forandringer, der vil få dig til at lægge dig på træningsmåtten trods trætheden, når ungerne er lagt og som vil bære dig igennem hver øvelse med fin teknik.

    Bonustip: Jeg anbefaler altid, at man måler sig om livet med et almindeligt målebånd, når man starter mavetræningen. For at have et udgangspunkt og for at få BEVIS for, hvor effektiv vores træning er! Mange deltagere kan rapporterer, at de er blevet adskillige centimeter mindre om livet allerede tidligt i forløbet. Og husk: dette er ikke fedtvæv, der forsvinder. Det arbejder vi ikke med i vores maveprogram. Det er ganske enkelt, fordi vores muskler er blevet mere kompakte, fordi vi er begyndt at aktivere dem korrekt.

Som du kan se, mener jeg, at det meget handler om motivation til at lægge sig på træningsmåtten og få klaret sine øvelser.

Men der er også en praktisk dimension i det, når vi har små børn i huset. Her gælder det om at tænke i muligheder fremfor begrænsninger.

Mange klarer træningen, når ungerne er puttet – så er der ro til det. Men kunne man træne i weekenden, mens børnene er til stede?

Det kan godt være, at de vil “være med”, men ofte mister de interessen for at kravle op på mor eller ender med at synes det er hyggeligt, at hun rumsterer rundt nede på deres “territorium” på gulvet :-)

Jeg håber, at mit svar hjælper dig godt i gang med træningen, Charlotte.

Mange hilsner fra Thora​

Læs også: 5 tegn på at dine mavemuskler er desperate