“Kan man træne maven flad?”

Efter graviditet oplever mange kvinder, at maven buler meget – og betydeligt mere end hvad evt. fedtvæv måtte "stå for". Kan maven blive flad via træning?

Martin har på mailen stillet mig spørgsmålet “Kan man træne maven flad?”.

Jeg ved ikke, om det er Martin selv, der vil have flad mave eller han spørger på vegne af kvinden i sit liv.

Men da det jo er kvinders mavemuskler, der er mit speciale, tillader jeg mig lade mit svar handle om kvinders maver – og specifikt om kvinder, der har været gravide og fået børn, kan træne maven flad.

Kan man få flad mave af træning?

Hvad gør graviditet ved chancerne for flad mave?

Efter graviditet ser vi ofte, at mavemusklernes tonus er svækket, dels pga. det lange periode, hvor de har været meget udspilet under graviditeten og dels pga. mulig inaktivitet i kernemusklerne under især den sidste del af graviditeten.

Bindevævet i mavens midterlinje er ofte også blevet strakt tyndere og er svagere, så der er opstået det, man kalder rectus diastase eller delte mavemuskler.

Begge disse tilstande kan føre til, at maven buler meget – og betydeligt mere end hvad evt. ovenpåliggende fedtvæv “står for”.

Det er det, vi somme tider refererer til som “mor-topmaven”, da bulen oftes sidder fra navlen og ned, men i princippet også kan sidde længere oppe på maven.

Vi fremelsker flad mave med de rette øvelser

Både delte mavemuskler og den generelle svage kerne afhjælpes ved at arbejde muskulært med specifikke øvelser, der “vækker” kernen igen.

Kernens muskler består af de dybeste mave- og rygmuskler, bækkenbunden og åndedrætsmusklen.

Disse fire muskelgrupper arbejder tæt sammen (når de ellers fungerer, som de skal!) og stabiliserer hele kropskernen som et anker, der gør alle bevægelser og stillinger mere effektive og mere sikre ifh. at undgå skader.

Når man vil genoptræne svage kernemuskler, er det yderst vigtigt, at de overhovedet får lov at komme på banen igen og ikke “overdøves” af større, og pt. stærkere muskler, der kompenserer for den svage kerne (f.eks. lænd, hoftebøjere, baller, skuldre eller helt op til nakkemusklerne).

Det er lidt en balancegang, fordi det er så vigtigt ikke at gå for hurtigt eller for intensivt frem.

Derfor er progression gennem øvelser fra relativt simple, isolerede kerneøvelser til hårdere og mere integrerede øvelser super vigtig. Det er bl.a. derfor, at vi arbejder med de forskellige niveauer i Flad Mave Online.

Læs også: Stor tønde eller kompakt korset? Fix dysfunktionelle mavemuskler

Mavens omkreds mindskes og maven flader ud

Men når man først begynder at arbejde med de rigtige øvelser, er det meget almindeligt, at mavens omkreds mindskes (taljemålet) og at maven ser fladere ud. Dette vel at mærke UDEN, at der er sket et tab af fedtvæv, men kun via det muskulære arbejde.

Især den her fornemmelse af at “ligne en gravid” eller konstant føle sig oppustet, som mine online deltagere rapporterer tilbage om, har ændret sig til det bedre, når de har arbejdet med øvelserne i Flad Mave Online i lidt tid.

Så ja, man kan godt træne maven flad

Men det er klart, at de fremskridt der sker med mavemuskler, kommer endnu bedre til sin ret, hvis der ikke ligger et FOR tyk lag fedtvæv ovenpå musklerne.

I mit maveprogram, Flad Mave Online, arbejder vi stort set kun muskulært (vha træningsøvelser og med ekstra fokus på hverdagsbevægelser) og ikke ret meget med tab af fedtvæv.

Vi har kun ét kapitel i maveprogrammets manual om kost og det handler primært om, hvordan man undgå oppustethed o.lig. – igen så de muskulære fremskridt får lov at komme til sin ret.

Men mange af deltagerne får jo blod på tanden, når de ser den forskel øvelserne alene gør – og begynder at justere på deres kost, så der også begynder at ryge nogle kilo. Men det er som sagt ikke det primære fokus i programmet her.

Se hvordan andre kvinder har trænet maven flad