Starthjælp til motion efter fødslen

Dansk undersøgelse viser, at hvis gravide og nybagte mødre motionerer, så taber de sig hurtigere, har færre komplikationer ved næste fødsel og har det bedre generelt.

“Nye mødre får ingen starthjælp” lyder en af dagens overskrifter i Politiken, lørdag den 9. november 2013.

“Starthjælp til hvad? … tænkte jeg …. Til bilen, der ikke vil starte? Næ, det er såmænd hjælp til at komme i gang med motion, der menes.

Superfit Mor tilbyder jo netop starthjælp til nybagte mødre – så min interesse var vagt, da jeg faldt over avisartiklen.

Artiklen i Politiken beskriver, hvordan en dansk undersøgelse kort fortalt har vist, at hvis gravide og nybagte mødre motionerer, så taber de sig hurtigere, har færre komplikationer ved næste fødsel og har det bedre generelt. Resultaterne fra den danske undersøgelse ligger også i tråd med flere internationale studier.

Det var Regionshospitalet i Randers, der har gennemført det storstilede projekt “Mor i bevægelse”.

Her blev 65 inaktive gravide tilbudt et gratis træningsforløb med bl.a. holdtræning én gang om ugen fra midt i graviditeten og 5 måneder efter. Kvinderne, der deltog, bevægede sig mere  – med et større vægttab til følge – end kontrolgruppen. Og det var jo skønt!

Men hjertesukket fra personerne bag undersøgelsen var, at der ikke er penge til at give dette gratis træningstilbud til alle gravide. I artiklen siger jordemoder Hanne Hegaard bl.a. at “i store byer er der mange tilbud til nybagte mødre. Det er sværere på landet. Og alle muligheder koster penge”.

Selvfølgelig kunne det være storslået, hvis alle kommuner kunne tilbyde gratis træningsforløb til alle gravide og barslende.

Men i disse tider, hvor der er stemplet “afvist pga. krisen” på de fleste forslag om motion i offentligt regi, så er det altså bare op til den enkelte at holde fanen højt og komme ud og bevæge sig – også under og efter graviditeten.

Det er præcis derfor, at jeg har lavet Superfit Mor på nettet: Så har man mulighed for at få fingrene i træningsprogrammerne uanset, om man sidder i Nuuk eller Næstved.

Og prøv lige at sammenlign udgifterne til træning på f.eks. et efterfødselshold på aftenskolen, i et fitnesscenter eller her på Superfit Mor med, hvad vi bruger at penge på alt muligt andet: Udstyr til baby, take away-mad, julegaver, dullegrej til en selv. Alt sammen ting, vi nødigt vil undvære.

Men hvorfor er muligheden for at gøre noget gøre for en selv og sin krop det første sted, man sparer? Det handler om prioritering. Og – hvis nogen skulle være i tvivl – så er jeg fortaler for, at man prioriterer sin egen sundhed og velvære både, hvad angår penge, tid og engagement.

Jeg mener bestemt, at det kan altså lade sig gøre at få kvalitetstræning til en overkommelig pris. Ikke mindst her på Superfit Mor. Hvis du f.eks. bruger TrilleToning-lydfilen bare to gang om ugen i 5 måneder – så koster det dig under 2,5 kr. pr. træningsgang! Det synes jeg ikke er dyrt, synes du?

Det eneste vi har, der er vigtigere end vores egen sundhed, er vores børns. Og deres ve og vel hænger umanerligt tæt sammen med deres mødres sundhed og glæde.

Jeg synes, at det er skønt at se det øgede fokus, der er kommet på de positive effekter af motion før og efter fødslen. Det breder sig som ringe i vandet fra forskningen, via medierne og fagcirkler til idrætsforeninger, fitnesscentre, arbejdspladser – og lige nu også hjem til dig via internettet.

Men en aktiv graviditet og barsel er altså alt for vigtigt til, at vi må opgive det, fordi det offentlige ikke har ressourcer til at give os det gratis, så snart graviditetstesten lyser positivt.

Så min opfordring må være: “Giv dig selv starthjælp!” Der er hjælp at hente. Spørg din sundhedsplejerske, gå på biblioteket eller kig videre her på Superfitmor.dk.

Læs også: Delte mavemuskler? Hvorfor fortalte ingen mig om det?!?

Artiklen er markeret med følgende tags:

Motion Træning Efterfødselstræning