Allergi: Pas på dine delte mavemuskler i pollensæsonen

Nyseanfald og konstant pudsen næse kan forværre delte mavemuskler markant og på kort tid. Lær hvordan du beskytter dine mavemuskler, når du hoster og nyser.

Pollenallergi kan forværre delte mavemuskler markant og på ret kort tid. Nyseanfald, host og konstant pudsen næse lægger nemlig et stort pres på det skrøbelige bindevæv i linea alba, hvor opdelingen sidder.

Vedvarende belastning af linea alba kan strække bindevævet yderligere og gøre de delte mavemuskler værre.

Hvis du er godt i gang med at samle dine delte mavemuskler, kan nyseanfaldene rive de små nye bindevævesforbindelser fra hinanden igen og sætte dig tilbage i helingsprocessen.

Kvinder pudser næse og passer på sine delte mavemuskler

Bækkenbunden står også for skud, hvis man nyser, pudser næse eller hoster meget i en periode.

Er bækkenbundens muskler ikke stærke nok eller hurtige nok til at spænde op, som de skal, når du f.eks. nyser, kan det nemt føre til irriterende læk af urin. Den større belastning nedad kan også give større nedsynkningsgener i underlivet.

Så der er god grund til at passe på din kerne, hvis du er en af de mange, som er ramt af pollenallergi i denne tid.

Hjælp musklerne til at holde igen

Du kan selv gøre meget for at beskytte dine mavemuskler ved et nyseanfald.

Hvis du holder din krop i neutralstilling – dét jeg også kalder den gode kropsholdning – har dine kernemuskler langt bedre mulighed for at spænde op og holde igen på det øgede pres udad som nyset forårsager. Din kerne arbejder simpelthen bedst i neutralstilling.

Så vi skal med andre ord give kernen så gode arbejdsbetingelser som muligt. Det gælder ikke kun, når vi nyser og pudser næse, men også når vi står, går, sidder, løfter, skubber, trækker, hopper, løber … ja, faktisk er der hele tiden mulighed for at have en god kropsholdning, hvor kernemusklerne arbejder optimalt. Dette er meget vigtigt, hvis du har delte mavemuskler og gerne vil samle dem.

Ret dig op, så kan dine muskler klare mere

Det gælder om at være hurtig, når du mærker, at der er et nys på vej. Måden du holder din krop på har nemlig enorm betydning for, hvor slemt et nys påvirker bindevævet i dine mavemuskler.

Når du står med en god kropsholdning, kan dine kernemuskler – dvs. bl.a. både mavemuskler og bækkenbund – arbejde bedst. Når du IKKE er i neutralstilling, har kernen sværere ved at aktivere sig optimalt, altså dvs. nok og på rette tidspunkt.

Undgå, når du nyser/hoster at:

 • Bøje dig sammen
 • Trække bagdelen ind under dig selv (“halen mellem benene”)
 • Bøje nakken
 • Have kropsvægten tilbage på foden

Forsøg istedet, når du nyser/hoster at:

 • Rette dig op (men nys stadig i albuen)
 • Hav neutral brystkasse
 • Have neutralt bækken
 • Kig frem
 • Støt med en hånd på maven, hvor rectus diastasen* er størst
 • Læg kropsvægten frem på forfoden (Obs: Vip frem fra ankelleddet som en skihopper)
 • Lav en lille forspænding i maven (træk navlen lidt ind mod rygsøjlen) FØR nyset

*Rectus diastase (RD) = Delte mavemuskler

 Støt bindevævet: Hold en hånd på maven

At holde en flad hånd på maven lige, når du nyser, hjælper også for at holde igen og støtte, så presset fra host og nys udad ikke får helt frit spil. 

Læg hånden dér, hvor mavemusklerne er mest delte. Så giver du dit bindevæv i Linea Alba (der hvor de delte mavemuskler ‘sidder’) noget ydre støtte.

Video: Tjek dig selv for delte mavemuskler
Se også: Vil du ha’ en upåklagelig bækkenbund?