Delte mavemuskler: Gør bæreselen rectus diastase værre?

At bære baby i bæresele kan trække helingen af delte mavemuskler i langdrag og i værste fald forværre tilstanden. Men lidt omtanke gør det muligt alligevel.

Kan delte mavemuskler forværres, hvis man bærer sin baby i bæresele eller vikle?

Det spørgsmål får jeg ofte fra nybagte mødre, der har brug for at have hænderne frie, mens de alligevel har guldklumpen tæt på sig.

Det korte svar er desværre ja. En bæresele kan faktisk forhale helingen af delte mavemuskler og i værste fald endda gøre tilstanden værre.

Men inden du sælger din bæresele på Den Blå Avis, så læs videre. For med lidt omtanke, kan det godt lade sig gøre, at bære baby i sele/vikle og alligevel passe på din egen krop.

At blive båret er guld værd for baby – men hvad med mor?

Masser af undersøgelser viser, at det er sundt for baby at blive båret i bæresele eller vikle. Nærværet med mor eller far reducerer bl.a. stress hos babyen, forbedrer søvnmønsteret og styrker babys balance – samtidigt kan det være guld værd for mor/barn-relationen.

Men hvad med din krop? Har den nu også godt af, at du går med baby på maven eller ryggen i en bæresele/vikle? Og hvad hvis man kæmper med delte mavemuskler (rectus diastase)? Er bæreselen så helt no go eller hvad?

Min egen personlige erfaring og min faglige viden og research på området peger desværre på, at det kan være meget svært at holde en god kropsholdning, når man bærer baby i sele/vikle.

I bund og grund handler om, hvorvidt man kan holde en fornuftig kropsholdning, mens man bærer sit barn i selen/viklen.

Bæresele vanskeliggør god kropsholdning

Typisk er vi som nybagte mødre jo ret udfordrede ifh. svage kernemuskler (især mave, ryg og bækkenbund). Vores kropsholdning er i forvejen ude af balance pga. graviditeten. Derfor kommer vi let til at hænge i en dårlig holdning.

Med en guldklump i bæreselen har vi tendens til at indtage en kropsholdning, der er langt fra optimal, hvilket automatisk sætter de “forkerte” muskler på overarbejde.

En dårlig kropsholdning bliver let en en ond cirkel: Jo mere vi er i en dårlig kropsholdning, der ikke bruger kernemusklerne korrekt, des sværere er det for os at opretholde en god kropsholdning, når vi bevidst prøver.

Det er ligesom babyer med fladt baghoved: Når det først er der, falder hovedet automatisk ned i det lille “hak” og det bliver sværere og sværere at vende tendensen.

Ekstra hård ved delte mavemuskler (rectus diastase)

Er dine mavemuskler stadig delte efter graviditeten, er det endnu vigtigere, at du har en god kropsholdning hovedparten af dine vågne timer.

Udover at en dårlig kropsholdning bl.a. kan føre til smerter i lænd, bækken, skuldre og nakke, så er en dårlig kropsholdning med til at vedligeholde delte mavemuskler.

Det tager altså betydeligt længere tid at samle en rectus diastase, hvis man ikke også arbejder med at have en bedre kropsholdning det meste af tiden!

Test dig selv: Sådan tjekker du om dine mavemuskler er delte

Det er fordi, det er i den gode kropsholdning (det, der også kaldes neutral stilling), at vores kernemuskler fungerer bedst.

Vil man samle sine delte mavemuskler, er det altafgørende, at kernemusklerne kommer tilbage til deres optimale funktion og styrke så hurtigt som muligt efter fødslen.

På den måde kan musklerne nemlig tage presset fra det skrøbelige bindevæv i linea alba (der hvor opdelingen af mavemusklerne sidder) og dermed beskytte bindevævet, mens det lige så stille heles op.

Så inden man putter baby i bæreselen, er det smart at tage sig nogle forholdsregler, så vi stadig kan høste fordelene ved selen uden, at det forsinker helingen af mavemusklerne.

Læner kroppen som modvægt til den værdifulde last

I en god kropsholdning/neutralstilling skal man kunne trække en lodlinje nogenlunde lodret ned gennem kroppen fra toppen af hovedet, gennem øreflip, midt gennem skulderleddet og videre gennem hofteleddet.

Typisk vil overkroppen have tendens til at læne den sig væk fra der, hvor baby sidder som en slags modvægt. Så sidder baby foran, forflyttes din brystkasse bagud.

Sidder baby bag på din ryg, tipper vi ofte fremad, måske helt nede fra hoften og vi runder måske også i selve rygsøjlen.

Prøv at se på billederne herunder. Kvindernes kropsholdning ligger ganske langt fra den røde lodlinje, der indikerer neutralstilling.

OBS: Det er ikke superlet at se, fordi kvinderne på billederne her begge har drejet sig lidt og derfor ikke står lige med siden til kameraet– men du kan sikkert se, hvad jeg mener.

Bæresele på ryggen med lodlinje
Bæresele på maven med lodlinje

Styr udenom de situationer, der er værst for kropsholdningen

Hvis du gerne vi bruge bæreselen (eller er nødsaget til det, som mange mødre jo rent faktisk er!), så er det vigtigt, at man styrer udenom de værste situationer, hvor viklen/selen gør det ekstra svært at holde en god kropsholdning. Det er f.eks. under træning og ved relativt fysisk anstrengende husholdningsarbejde (støvsugning, gulvvask osv).

Forsøg at have en så lodret kropsstilling som muligt. Du kan fint gå en tur med baby i selen. Men prøv i starten ikke at multitaske for meget. Undgå f.eks. at have baby i sele, mens du shopper, laver mad el.lig.

Væn dig først til at være opmærksom på, hvordan du bevæger din krop med selen på og hvilke faldgruber, der er for din egen kropsholdning.

Det er heller ikke smart at have baby i selen i længere perioder af gangen, fordi de muskler, der er aktive, når vi holder en god kropsholdning, hurtigt bliver trætte, når vi ikke er vant til at bruge dem.

Så falder vi hurtigt sammen i ryggen, vipper bækkenet i en uheldig stilling eller spænder uhensigtsmæssigt i skuldrene – bare for at nævne nogle af de mange kompensationsstrategier kroppen må ty til, når den udsættes for belastninger, den ikke kan klare.

Grunden til, at vi rigtig gerne vil undgå disse kompensationsstrategier i de dårlige kropsholdninger er jo, at kernemusklerne ikke kan arbejde optimalt her. Og kompensationsstrategier ender næsten altid med ømhed, smerter eller skader – og kraftig forsinkelse af helingsprocessen ved delte mavemuskler.

Video: Se mere om den gode kropsholdning

5 råd, hvis du bruger bæresele

  • Hav fokus på din egen kropsholdning.
  • Brug ikke bæreselen for lang tid af gangen – max 30 minutter (gradvist bygget op).
  • Undgå hårdere fysisk aktivitet, mens du har baby i selen (træningsøvelser, støvsugning osv.) – i hvert fald indtil evt. delte mavemuskler er helet op.
  • Sørg for, at bæreselen er ordentligt indstillet – Sidder den forkert, vil selen typisk trække dig endnu mere i retning af dårlig kropsholdning. Kontakt evt. en slyngevejleder for kompetent vejledning.
  • Bonusråd: Også når du bærer baby i dine arme (altså uden sele/vikle) er det vigtigt at have en god kropsholdning! Læs mere om, at undgå babypukkel og hvordan du bedst bærer din tumling.
Læs også: Bær din tumling, så det ikke skader DIN krop