Hvornår kan man starte mavetræning efter fødslen?

Hvornår må jeg starte mavetræning?" Det spørgsmål får jeg tit fra nybagte mødre. Læs mit svar og få historien om, da jeg selv havde delte mavemuskler.

“Hvornår kan jeg starte på dit mavetræningsprogram efter fødslen?” Det spørgsmål får jeg ofte fra gravide og nybagte mødre. Her giver jeg et svar + historien om, hvordan jeg fik – og senere undgik – delte mavemuskler.

Mavetræning efter baby

I princippet kan man starte Dag 1 efter fødslen. Mange starter inden baby fylder 6 måneder. Og så er der en stor gruppe, der først går i gang, når baby er blevet tumling eller skolebarn.

Det er aldrig for sent at få en stærk og velfungerende kerne med den skønne bonus: Fladere mave og mindre taljemål.

Start tidligt, men blidt

Det er dog en god idé at få gang i træningen relativt kort tid efter fødslen (inden for de første 3-4 måneder), da træningen så understøttes af kroppens naturlige helingsprocess af bl.a. delte mavemuskler (rectus diastase).

Hvis man starter relativt tidligt, undgår man også at tillægge sig alt for mange dårlige vaner ifh kropsholdningen, der fører til ømhed og smerter i f.eks. nakke, skuldre, lænd og bækken.

Dette sker for næsten alle nybagte mødre, hvis vi ikke er opmærksomme på det, fordi vores kroppe typisk er relativt svage og de fysiske krav ubønhørlige (låste stillinger, monotone bevægelser, manglende søvn).

Starter man kort tid efter fødslen, skal man dog regne med at være lidt længere end de anbefalede 2 uger på hvert af programmets 4 niveauer.

Min egen historie om delte mavemuskler

Personligt startede jeg selv op igen på Niveau 0 af Flad Mave Online dagen efter Kristoffer kom til verden sidste år i november.

Under gravidteten havde jeg trænet mine mavemuskler med de særlige maveøvelser for gravide fra Superfit Gravid Online. Så denne gang var min rectus diastase beskeden (2 fingerbredder på Dag 1) i modsætning til efter min første graviditet for snart 6 år siden.

Solskinferie med Kristoffer (10 mdr.)
Solskinferie med Kristoffer (10 mdr.)

Min rectus diastase blev værre med forkert træning

Dengang i 2010 vidste jeg intet om delte mavemuskler. Da jeg var gravid, syntes jeg bare, det var ren underholdning, når min gravide mave lavede den spøjse Toblerone-spids, når jeg spændte maven – jeg anede ikke, at hver gang den spidse mave toner frem, belastes bindevævet i Linea Alba og de delte mavemuskler gøres værre!

Efter Kamille kom til verden i 2010, startede jeg op med almindelig mavetræning (lige og skrå mavebøjninger m.m.) efter nogle uger. Men det hjalp ligesom ikke rigtig noget.

Som at stikke fingrene i blød bolledej!

Ved en tilfældighed fandt jeg ud af, at der er noget, der hedder rectus diastase – delte mavemuskler – som opstår under graviditeten, og som blot gøres værre ved traditionel mavetræning!

Jeg testede mine mavemuskler og resultatet var nedslående.

Ca. 10 uger efter min første fødsel havde jeg en rectus diastase på omkring 4 fingerbredder! Gys! Jeg syntes, det var ækelt at kunne stikke fingrene dybt ned i mavens midterlinje og mærke pulsen dunke i organerne derinde. Bvadr!

Samlede mavemusklerne med øvelser, der senere blev Flad Mave Online

Lang historie kort: Efter megen research, uddannelse, programdesign og testning fik jeg trænet min første rectus diastase helt væk ved hjælp af øvelserne, der nu indgår i Flad Mave Online.

Nu, efter to graviditeter inkl. to komplicerede fødsler + helingsforløb, er min kerne stærkere, mine mavemuskler mere markerede og taljen smallere end nogensinde før. Og det til trods for, at jeg i årevis knoklede løs med “almindelig” mave- og kernetræning, før jeg fik børn.

Mor-maven kræver noget andet end “almindelig” mavetræning

Jeg hører ofte kvinder sige “mavemusklerne bliver aldrig de samme efter en graviditet”. Det er jeg uenig i.

Mavemusklerne kan bestemt vende tilbage til samme (eller bedre) funktion og udseende som før, man fik børn.

Men det kræver en specialdesignet træningsindsats og lidt tålmodighed. Her handler det ikke om “Jo hårdere, des bedre” eller, at det skal gøre ondt, før det bliver godt – snarere tværtimod.

Læs også: 7 brølere nybagte mødre begår, når de vil i form efter fødslen