Hop ned fra stiletterne, hvis du ønsker dig en flad mave

Højhælede sko modarbejder din flade mave? Find ud af, hvilke kompromiser der gør det knap så slemt at bruge høje hæle.

Vidste du, at høje hæle direkte modarbejder en flad mave efter baby?

Ja, jeg ved det godt … det er ikke gode nyheder, det her. Sorry.

Jeg elsker selv sko – også de høje hæle. Men jeg går sjældent med dem længere. Ser jeg et par fine stilletter i en butik, skal jeg lige hen og løfte på dem; ae dem. Men så bliver de pænt stillet på plads igen.

Faktum er nemlig, at min gode kropsholdning – og dermed også min flade mave og stærke ryg – er mere værd for mig end et par lækre stiletter.

Lad mig forklare: Den gode kropsholdning er altafgørende for den flade mave. Og de høje hæle smadrer dine chancer for en naturlig, god kropsholdning.

Der er en masse grunde til, at en god kropsholdning er vigtig, f.eks. for din rygs sundhed, din bækkenbund og dit åndedræt, men lad os lige nu fokusere på maven.

Mavemuskler i undtagelsestilstand

Du kan træne nok så mange maveøvelser. Men hvis du resten af dagen går rundt med en dårlig kropsholdning, så modarbejder du faktisk alt det super gode, du har gjort for dine mavemuskler med træningsøvelserne – også de korrekte maveøvelser af slagsen, der specifikt er designet til kvinder, der har været gravide.

Den gode kropsholdning træner nemlig også dine mavemuskler til at holde på bugindholdet (alle dine organer osv, der befinder sig inde i din mave), så maven syner mere flad.

Husk at vi her ikke taler om et evt. fedtlag på maven, men udelukkende om den muskeltonus, der er nødvendig for, at din mave holder sig indenfor bukselinningen.

Tag dine kernemuskler i hånden

Når dine dybe mavemuskler fungerer optimalt, spænder de naturligt en lille smule op, når du står, går, løfter, træner osv i henhold til, hvor hårdt, det du laver, er. Lidt på samme måde, som din bækkenbund skal kunne spænde sig hårdt og hurtigt, når du nyser, for at du ikke lækker. Det samme bør ske med dine dybe mavemuskler, når du f.eks. løfter junior op fra tremmesengen.

Når dette kører optimalt, sker spændingen automatisk. Så er det kun, når du f.eks. skal løfte et tungt klaver, løfter i en akavet stilling eller træner med tunge vægte, at du er nødt til meget bevidst at tænke på denne spænding.

Men for LANGT de fleste nybagte mødre fungerer denne automatik dog ikke endnu. Og så er man nødt til at tænke over at spænde med både i bækkenbund og mave f.eks. under et løft.

Læs også: Hvad gør graviditeten ved dine fødder?

Høje hæle dræber kropsholdningen

Problemet er, at det er meget svært – for ikke at sige umuligt – at spænde sine dybe mavemuskler korrekt med en dårlig kropsholdning. Det betyder, at du nemt kommer til at hænge i dine mavemuskler og vænne dem til ikke at have den der lille spænding, der kommer naturligt med den gode holdning.

Har du delte mavemuskler (rectus diastase) efter graviditeten vil en dårlig holdning stensikkert også betyde, at du “vedligeholder” de delte mavemuskler, fordi det skrøbelige bindevæv konstant bliver belastet og ikke får ro til at heles.

Så for at understøtte det gode arbejde du laver med dine maveøvelser, er en god kropsholdning nødvendig. Men hvad har det så med høje hæle at gøre?

Jo, dagens dårlige nyhed er jo, at de høje hæle dræber den gode kropsholdning. Ganske enkelt. Hælene kan lave en masse forskellig ravage, men ofte ser vi, at hælene resulterer i et unaturligt stort svaj (hvilket du allerede er ekstra udsat for efter graviditetens påvirkning af din lænderyg). Det er rigtig skidt for din ryg og for din kropsholdning.

Kædereaktion fra de ømme fødder

Foden en en meget kompleks størrelse med mange knogler og led, der kan forskyde sig i forhold til hinanden. Ikke nok med at hæle hæle kan give ømme fødder.

Måden hvorpå fodens muskler og led bevæger sig, har også en kæmpemæssig negativ betydning længere oppe i kroppen – i ankler, knæ, bækken, hofter, ryg, skuldre, nakke; altså for vores kropsholdning. Foden bør helst bevæge sig så frit og naturligt. Det gør den bestemt ikke med høje hæle!

For hver grad en skohæl løfter din hæl over din forfod, giver det en ændret vinkel i foden, der forplanter sig videre opad. Over tid er dette skyld i egentlige deformiteter i lænd, bækken, knæ og/eller ankler.

Til sammenligning har en almindelig “pæn” herresko har en hæl på 2,5 cm; der resulterer i en vinkel på ca. 12°*

* fra “Alignment Matters” af Katy Bowman.

Tænk på hvad en 12 cm stillethæl, så gør mod din krop!

Hold fest i stiletterne

Personligt synes jeg dog ikke, at vi helt skal droppe hælene. Der er trods alt noget helt særligt ved at træde op i et par stiletter og fuldende en festligt look for en aften.

Men tænk over, hvor meget og hvor længe du bruger dem og se på, om du kan skære ned.

Praktiske fif til, hvordan du passer på fødderne i høje hæle

  1. Brug ikke stiletterne til transport.
    Stik i et par ballerinaer, når du er på vej til fest og hav stiletterne med i tasken. Så slipper du for at stavre gennem tog og metro på høje hæle og allerede være træt i benene, inden du ankommer! Før du drejer om det sidste hjørne, skifter du til de fine stiletter og propper ballerinaerne i tasken – klar til hjemturen.
  2. Høje hæle er ikke arbejdssko.
    Tag også et kig på de mere beskedne hæle, som du måske bruger på arbejdet og står og går i i mange timer. Kunne du finde et par smarte flade sko i stedet?
  3. Negativ hæl er en mulighed.
    Hvad med f.eks. at veksle med et par sko med negativ hæl (hvor skosålen er designet, så hælen er en smule under forfoden)? De fås faktisk efterhånden i ganske pæne udgaver og ikke kun de gamle hippie-versioner.
  4. Af med skoene!
    Hvis du har du mulighed for det, så smid skoene blot et par minutter hver time og lave lidt gymnastik for tæerne. Slip fødderne fri! Det vil din kropsholdning – og i sidste ende din flade mave – takke dig for!
  5. Massér fødderne.
    Giv dagligt dine fødder en lille omgang massage. Brug enten hænderne eller hav f.eks. en tennisbold el.lig. liggende på gulvet under dit skrivebord og rul foden over den og massér på den måde.

Byg din kerne op, så den bedre kan klare en tur i stiletterne

Husk også at forberede din kerne til at gå i stiletter. Jo stærkere din kerne er, des bedre kan den klare den belastning, det er at gå i højhælede sko – uden af den tager skade af det.

Bemærk at jeg her mener, hvordan en god, korrekt opspænding i kernen f.eks. kan beskytte nyligt samlede mavemuskler fra at blive overbelastede igen. Eller hvordan en svag bækkenbund er knap så udsat, når du går med høje hæle, hvis du formår at bevæge dig med en god kropsholdning og fin tonus i hele kernen.

Der vil altid være den uheldige, biomekaniske påvirkning fra de høje hæle – altså at vinklen i foden har en dum indvirkning længere oppe i kroppen, som beskrevet længere oppe i dette indlæg.

Men du kan sørge for, at din kerne er så godt rustet som muligt til at klare strabadserne. Det gør du f.eks. ved at træne med Flad Mave Online eller Superfit Bækkenbund.

Bruger du også de små fif herover til at minimere rovdriften på dine fusser og samtidigt passe bedre på dine mavemuskler.

Læs også: En dårlig kropsholdning gør dig stresset