Ignorerer du vigtige symptomer? Vurdér din kerne (ærligt)
Delte mavemuskler eller bækkenbundsproblemer går ikke væk, selvom symptomerne ignoreres. Tag bestik af dine symptomer med en egenvurdering, når du starter dit genoptræningsforløb.
Før du starter genoptræning af din kerne efter graviditet, så tag bestik af dit udgangspunkt. Spring ikke dette vigtige skridt over. Det er altafgørende for, at du kommer i mål med din kerne.
Når du starter forløbet med at genoptræne dine mavemuskler eller bækkenbund, er det vigtigt med en vurdering af dit udgangspunkt.
Både så vi kan se, hvor vi primært skal sætte ind, men naturligvis også så vi kan følge vores fremgang. Når du træner på egen hånd, er det vigtigt, at du selv kan lave sådan en egenvurdering.
Vigtigst er det, at vi vurderer, om der er:
- Smerte.
- Delte mavemuskler (rectus diastase).
- Problemer/dysfunktionalitet i bækkenbunden.
- Problemer/dysfunktionalitet i fordøjelsen.
Alle disse tegn eller symptomer er små spor, der fortæller os noget om, hvad den egentlige årsag til, at du f.eks. stadig ser gravid ud, selvom baby for længst er ude.
Egenvurdering kan være scary
Men ind i mellem hører jeg fra mine deltagere, at de er tilbageholdende eller lidt bange for at teste sine mavemuskler eller lave denne egenvurdering af bækkenbundens funktion (se længere nede).
Dels fordi de måske er usikre på, om de gør noget forkert. Dels fordi det kan virke skræmmende sådan at få sort på hvidt, hvor “galt” det egentlig står til.
Det får somme tider disse kvinder til helt af springe egenvurderingen over.
At ignorere disse små tegn og dysfunktionaliteter får dem ikke til at gå i sig selv! Alle symptomer som f.eks. smerte, inkontinens, bulemave eller fordøjelsesproblemer er alle sammen din krop, der prøver at fortælle dig noget.
Vurdér dine mavemuskler, før du starter træning
På alle mine online programmer er en vurdering af udgangspunktet vigtigt.
Men især hvis du starter med Flad Mave Online eller Superfit Bækkenbund, så fylder disse indledende “knæbøjninger” med egenvurdering en del.
Vi får nemlig vigtig viden, når vi tager os tid til at lave en grundig egenvurdering, før vi kaster os over selve genoptræningen.
I Flad Mave Online koncentrerer vi os især om ét symptom på den svage kerne, nemlig delte mavemuskler (rectus diastase).
Selve fremgangsmåden du bruger til at teste dine mavemuskler på, kan du se i denne video.
Er rectus diastasen mindre end forventet?
Hvis du har holdt dig lidt tilbage fra at teste dine delte mavemuskler, så tag mod til dig og gør det alligevel. Det er så værdifuld viden, du får ved at lave testen.
Måske opdager du, at din rectus diastase ikke er så stor som du frygtede. Det er jo super positivt.
Så har vi ikke så meget med et bindevævsproblem at gøre.
Men hvis du alligvel kan konstatere, at din mave buler meget og du måske også har rygsmerter og problemer med bækkenbunden, så er det ikke i delte mavemuskler vi skal finde svaret.
Så er det måske snarere et problem med den generelle styrke og koordination i kernemuskulaturen. Eller måske betyder dine rygsmerter, at der kompenseres et andet sted i kroppen.
Er rectus diastasen større end forventet?
Det kan være, at du finder en større opdeling end forventet, når du laver RD-testen. Måske kan du få 5-6 fingre eller mere ned i “hullet”, når du måler. Det kan være super frustrerende, men for mange også et wake up call, der virkelig får dem til at skride til handling.
Der ER en grund til, at maven stadig ser gravid ud eller at kroppen ikke fungerer som den skal – og her er “beviset”. Det er ikke længere muligt at lade som om, det ikke er der. Nu skal der gøres noget! Og det er en kraftig motivationsfaktor for mange.
Detektivarbejdet giver håb
For de fleste kvinder er det dog også meget relevant at kigge på andre symptomer end blot de delte mavemuskler, når maven buler mere end, hvad eventuelt ekstra fedtvæv måtte stå for.
Disse tegn på, hvor den er “gal” med din kerne, er ikke altid så tydelige at finde som en rectus diastase er. Det er bl.a. dette detektivarbejde, vi laver på en 1:1 session.
Kig f.eks. på dine rygsmerter. Hvornår har du smerter? Er det især i forbindelse med træthed? Eller er det fra morgenstunden af? Er det i specifikke situationer f.eks. når du arbejder ved computeren eller når du bader børn i badekarret?
Alle disse clues giver til sammen et fingerpeg om, hvor vi skal sætte ind. Det kan f.eks. være en muskulær ubalance mellem for- og bagsiden af din hals og nakke, vi skal arbejde med.
Med generelt fokus på alignment af kropsholdningen, bedre kontakt til kernen samt specifikke stræk- og bevægelighedsøvelser vil tit kunne løse disse smerteproblematikker … og lede videre til, at din kerne får lov til at få de bedste arbejdsbetingelser, så dit knokleri på træningsmåtten endelig vil give pote!
Prøv selv: Lav en egenvurdering nu
I mit online program Superfit Bækkenbund har vi en todelt egenvurdering, hvor man skal vurdere en lang række symptomer i hhv. 1. uge og 8. uge af forløbet.
Herunder kan du hente det første skema for Egenvurdering af symptomer fra Superfit Bækkenbund og selv lave en grundig vurdering af gener og symptomer i din bækkenbund.
DOWNLOAD: Egenvurdering af symptomer · Superfit Bækkenbund · Uge 1
Dette skema for egenvurdering er uhyre vigtigt for at få et overblik og så vi bedre kan følge de små, positive forandringer, der lidt efter lidt viser sig på din vej til mere styrke og bedre funktion i din bækkenbund.
Smerte er din krop, der prøver at fortælle dig noget
At ignorere alle disse små tegn og dysfunktionaliteter får dem ikke til at gå i sig selv! Alle symptomer som f.eks. smerte, inkontinens, bulemave eller fordøjelsesproblemer er alle sammen din krop, der prøver at fortælle dig noget.
Det kan f.eks. være, at du er en lille smule inkontinent (altså at du lækker lidt urin), når du træner. Måske ikke ved al slags træning og måske ikke hele tiden. Måske kun til sidst på din løbetur eller, når du træner bestemte crossfit-øvelser og måske er det kun nogle dage.
Alle disse detaljer ved dine symptomer er vigtige at få udredt, så vi ved, hvor og hvordan vi specifikt skal sætte ind for at forbedre dem.
Ignorer du symptomer giver det større problem senere
Men sagen er, at hvis du vælger at vende det blinde øje til disse “små symptomer”, risikerer du, at de bygger sig op.
Om nogle år vil små-tisseriet ved træning måske være blevet til tyngde eller endda decideret underlivsprolaps!
På dét tidspunkt vil du måske tænke, at det kom ud af det blå … men det gjorde det bare ikke.
Din krop har forsøgt at fortælle dig noget længe via symptomerne, men det er gradvist blevet værre og værre fordi du ikke fik lyttet og taget hånd om problemet.
Det kan være overvældende at smøge ærmerne op og grundigt lave denne egenvurdering. Det hjælper aldrig at stikke hovedet i busken.
Stikker hovedet i busken af frygt for at skulle stoppe træning helt
Mange meget aktive kvinder vil meget nødigt lægge deres løb eller crossfit på hylden pga. en inkontinens eller delte mavemuskler. Det kan jeg godt forstå.
Disse veltrænede kvinder putter hellere et bind i trusserne, der fanger urinlækagerne og fortsætter med at træne, som de altid har gjort – og fejer symptomerne ind under gulvtæppet med et ‘sådan er det altid, efter man har født’.
Det er det ikke!
Og det er heldigvis heller ikke nødvendigt at al træning skal være “skånetræning” for evigt.
Men der ER brug for en periode med fokus på genoptræning af kernen først, før man kan vende tilbage til sin yndlingssport for fuld kraft.
Du kan sammenligne din kerne med fundamentet på dit hus. Hvis det slår revner og er tyndt, vil alt det fine arbejde du laver på kvisten og det nye badeværelse, du sætter ind, slet ikke så stå stabilt og flot, som det kunne.
Jeg siger det så tit: Det hele hænger sammen!
Det gælder i særlig høj grad, når vi har med en svag kerne at gøre, for den danner fundamentet for al bevægelse og mange funktioner i din krop.
Artiklen er markeret med følgende tags:
Bækkenbund Test for delte mavemuskler Delte mavemuskler Bækkenbund Rectus diastase KernemusklerKunne du lide denne artikel? Del den!