Test ikke dine delte mavemuskler FOR ofte!

Har du delte mavemuskler (rectus diastase) kan testen, der viser hvor bred din RD er, være direkte skadelig, hvis du laver den for tit. Læs her hvorfor.

Advarsel: Test ikke dine delte mavemuskler for tit! Det kan nemlig være direkte skadeligt for helingen af delte mavemuskler, hvis du laver testen for tit. Lad mig forklare …

Når du starter genoptræningen af mavemusklerne efter fødslen, er det super brugbart at vide, hvor stor opdelingen af dine mavemuskler er, så du har et udgangspunkt at følge helingen udfra.

Under billedet fortæller jeg, hvorfor du skal passe på …

Pas på det nydannede bindevæv

De nydannede bindevævsstrukturer i linea alba er stadig skrøbelige og kan beskadiges, hvis vi “prikker til dem” i tide og utide.

Baggrund: Når vi tjekker mavemusklerne for rectus diastase, presser vi fingerspidserne let ned i det bindevæv, der løber på langs i midten af mavenmusklerne (linea alba).

Efter graviditeten er dette bindevævsstrøg noget tyndere og mere udstrakt. Det er derfor, de delte mavemuskler opstår (rectus diastase, kortes RD).

Det er dette bindevæv i mavens midterlinje, der skal genopbygges og blive tykkere og mere fast igen, så rectus diastasen lukker sig igen.

Det sker lidt efter lidt, når bindevævet ikke fortsat overbelastes af forkerte bevægelser og stillinger og musklerne bliver stadig stærkere og tager over automatisk i højere og højere grad.

Det er dét, vi sikrer på Flad Mave Online – altså at musklerne via de korrekte træningsøvelser bliver stærke og velfungerende igen, samtidigt med at bindevævet i linea alba får den fornødne ro via vores øgede fokus på kropsholdning, vejrtrækning og hverdagsbevægelser.

Men bindevæv regenererer sig meget langsomt. Så udover at give bindevævet de bedste betingelser for at hele sig, gælder det i høj grad også om at passe godt på de nye strukturer, efterhånden som de bliver dannet. Og det betyder bl.a. ikke at rode rundt med fingrene nede i linea alba alt for ofte!

kvinde tester for delte mavemuskler (rectus diastase)

Lær mere under billedet …

Video: Sådan tester du for delte mavemuskler

Flere faktorer spiller ind på din rectus diastase

At måle din rectus diastase hver dag giver et upræcist billede, fordi flere faktorer spiller ind på måden bindevævet og musklerne føles.

Baggrund: Hver gang bindevævet i linea alba udsættes for (for stort) pres indefra kan de potentielt tage skade.

Et øget bugpres opstår f.eks. når vi hoster, nyser, pudser næse, kaster op, presser nedad, når vi er på WC og den slags herlige sager.

En influenza med mange host og ny kan altså være en hård omgang for delte mavemuskler i heling og være skyld i en tilbagegang (at mellemrummet føles bredere og dybere end det tidligere har været).

Allergi og forstoppelse er også klassiske kæppe i hjulet på en ellers fint helende rectus diastase.

Det samme gælder perioder med flere/tungere løft end normalt. Hvis f.eks. børnene er sløje og har brug for at være nær dig og blive båret mere. Eller hvis manden er bortrejst og du ikke har nogen mulighed for aflastning af alt det fysiske med børn og husholdning.

Læs også: Træn rigtigt efter baby – Ødelæg ikke dine mavemuskler

Helingen af delte mavemuskler aldrig er lineær

Selv hvis vi gør alt “det rigtige” og undgår alt “det forkerte”, så vil livet alligevel spille os et puds ind i mellem – og bremse helingen lidt – og så vil det igen gå den rigtige vej. Det går altid lidt frem og lidt tilbage – det er helt normalt og bør tages i stiv arm.

Helingen af en rectus diastase er en langtsigtet projekt.

Selvom mange oplever hurtige forbedringer af rectus diastasen inden for de første uger/måneder, vil en fuld heling og/eller opnåelse af en funktionel RD ofte tage minimum 8 – 12 måneder. Og man bør være påpasselig med sit bindevæv i minimum denne periode (jvf. punkt 1).

Anderledes på dén tid på måneden

Hormoner har indflydelse på bindevævets blødhed – også hen over din cyklus.

Baggrund: Det er ikke tilfældigt, at der er tidspunkter på måneden, hvor det måske er sværere at få fat i bækkenbunden eller du føler en større tyngdefornemmelse i underlivet.

Vores underliv påvirkes naturligvis hormonelt hen over en menstruationscyklus. Og det kan mærkes især omkring menstruation og ægløsning.

Men også bindevævet i linea alba (hvor din rectus diastase sidder) kan hos nogle kvinder føles forskelligt hen over måneden pga. den flukturerende hormonpåvirkning.

Derfor vil du måske kunne måle en bredere og blødere RD på visse tidspunkter af måneden end andre.

Undgå badevægts-syndromet

En kedel, man stirrer på, kommer aldrig i kog. Det kalder jeg badevægtssyndromet.

For tæt monitorering fører ikke til hurtigere fremgang

Baggrund: Hvis du prøver at tabe dig, er det en dårlig ide at veje dig hver dag. Så kan du være sikker på at nålen på badevægten står bomstille – hvis den da ikke rykker sig den forkerte vej!

(Det er efter min mening i det hele taget en skidt ide at hoppe på badevægten, hvis du vil tabe dig – men det er en anden historie som jeg gemmer til en anden god gang).

Og det samme gælder med din rectus diastase.Blive ikke for optaget af den præcise bredde eller dybde af din RD.

Prøv i stedet at lægge mærke til, hvordan det går med udførelsen af dine øvelser. Er der noget, der føles lidt lettere?

Hold også nøje øje med din kropsholdning. Er det langsomt blevet lidt lettere at sidde med ret ryg ved spisesbordet? Måske bare de første 5 minutter af måltidet?

Det er de her små fremskridt, du skal blive mester i at opdage og også bruge som parametre for, hvordan det går med din RD.

Så vil din vej til heling hele tiden gå fremad – og så bliver det ved med at være sjovt og motiverende.

Læs også: Vigtig viden om delte mavemuskler