Christina (mor til 2): Hvorfor ser min navle mærkelig ud? - Superfit Mor

GRATIS GAVER : Få mine
4 bedste maveøvelser til efter fødslen + 5 dages Mini-Kursus

Ja tak, send dem straks

 • Christina (mor til 2): Hvorfor ser min navle mærkelig ud?

  Skrevet d. 18 maj, 2020 af i kategorien Bindevæv, Delte mavemuskler, Flad mave

  “Min navle ser stadig underlig ud her 10 måneder efter, jeg fødte mit andet barn. Den er ligesom større og bredere og buler mere ud end før.

  Jeg har stadig delte mavemuskler (3,5 fingerbredder), men det er i bedring (jeg startede på 4,5/5 fingerbredder, da jeg begyndte på Flad Mave-programmet for 2 måneder siden!).

  Efter mit første barn samlede mine mavemuskler sig af sig selv og min navle så hurtigt normal ud igen. Kan min bulenavle hænge sammen med de delte mavemuskler? “

  – Christina, deltager på Flad Mave Online

  Læs Thoras svar under billedet …

  Hej Christina,

  Ja, navlen er tit lidt af en sladrehank i forhold til, hvad der sker inde bagved i kulisserne i bindevævet. På mange af os, der har fået børn, ser navlen lidt anderledes ud end den gjorde før, vi blev gravide – også når de delte mavemuskler er helt væk og kernen + bindevævet helt ok igen. 

  Når man er højgravid, ser navlen også tit meget anderledes ud end normalt. Hos mange gravide “popper” navlen ud og bliver en outie-navle.

  Ofte er dette et tegn på, at den gravide har en eller anden grad af delte mavemuskler, som man bør tage hensyn til ift. bevægelse, motion og kropsholdning.

  Først et fun facts om navlen

  Vores egen navle er jo en fysisk souvenir fra dengang, vi hang sammen med vores mor via navlestrengen.

  Navlestrengen fører jo blod frem og tilbage mellem foster og moderkage, mens vi er inde i maven.

  Når vi kommer til verden og trækker vejret for første gang, forsnævres blodårerne i navlestrengen af sig selv, så blodtilførslen stopper.

  Blodårerne i navlestrengen trækker sig som sagt sammen og danner ligamenter, der består af  bindevæv.

  Disse ligamenter er fortsat fæstet på bagsiden af din navle og bliver en del af kredsløbssystemet i bækkenet, der leverer blod til bl.a. din blære.

  Prøv at stikke en finger ned i din navle …

  Så vil du sandsynligvis mærke en prikkende fornemmelse i omegnen af blæren. Det er pga. denne forbindelse mellem bagsiden af navlen og blodforsyningen i blæreområdet.

  Den ydre del af navlen (altså det vi kan se), har ikke nogen fysiologisk funktion som sådan.

  Og hvorvidt man har en “outie” eller en “innie” (en navlen, der hhv. buler lidt ud eller går indad), må anses som en tilfældighed ift. hvordan arvævet fra, da navlenstrengen blev klippet, helede op.

  Navlens bagvæg “sidder” midt i de delte mavemuskler

  Når man har delte mavemuskler, bliver hele det bindevævsstrøg (linea alba) som navlen også er en del af, bredere, tyndere og mere udstrakt.

  Og det vil næsten altid også kunne ses på navlen ved at hele området omkring navlen forbliver bredere og evt. væv, der før var nede i navlen, nu kommer tilsyne længere op ved mavens overflade.

  Dette vil forbedres markant i takt med, at dine delte mavemuskler heler op. Men mange af os vil som sagt have en navle, der ser lidt anderledes ud end før.

  Det er heller ikke ualmindeligt, at navlen ændrer lidt karakter i forhold til, hvornår på måneden det er i din cyklus.

  Under ægløsning og lige før menstruation gør vores hormoner os blødere i vævet (bl.a. i RD’en) Det påvirker også navlen og kan gøre, at den ser mere funky ud på disse tidspunkter af måneden.

  Kh,
  Thora / Superfit Mor

  LÆS OGSÅ: Hvordan kommer jeg ‘maveblæver’ til livs?

  Nysgerrig? Se andres resultater med online træning

Det er ikke muligt at kommentere denne artikel.