4 teknikker, der beskytter din kerne ved løft

Efter du har født er det vigtigt, at du beskytter din kerne, når du løfter. Ellers kan du gøre evt. delte mavemuskler værre og belaste bækkenbunden.

Efter du har født, er det vigtigt, at du passer på din ryg, mavemuskler og bækkenbund, når du løfter – især hvis du har delte mavemuskler (rectus diastase).

Her er 4 løfteteknikker, hvor du er i neutralstilling med din overkrop.

Hvorfor er neutralstilling vigtig?

Når vi vil få kernen til at blive stærk igen og samle evt.  delte mavemuskler er det ikke kunvores træningsøvelser, der er vigtige.

I neutralstilling er det lettest for dine kernemuskler (dvs. især dine mavemuskler og bækkenbund) at blive aktiveret korrekt.

NB: 100 % neutralstilling er en fin rettesnor at have i baghovedet, når man arbejder med sine bevægemønstre. Men i praksis giver det mere mening at tale om en “neutralzone”, som et område vi bør sigte efter at bevæge os ud fra – især når vi er lidt svage efter graviditet, utrænet eller har haft en decideret skade.

Video: Lad mig demonstrere de 4 teknikker

Vores hverdagsbevægelser – og derunder LØFT – er topvigtige at lave med den korrekte kerneaktivering og i neutralstilling.

På den måde passer vi nemlig bedst på bindevævet i maven og kernemusklerne har de bedste arbejdsbetingelser under belastningen.

Mange gentagelser kræver omhyggelig teknik

Især løft vi laver mange gange i løbet af en dag – f.eks. når vi samler legetøj op fra gulvet. Selvom en legoklods jo ikke vejer noget, er selve bevægelsen ned til gulvet vigtig at få gjort korrekt, når den sker så tit.

Læs også: 21 praktiske tips, der skåner din morkrop

Tunge løft kræver ekstra beskyttelse

Omvendt er det også utrolig vigtigt, at du bruger korrekt løfteteknik ved større belastninger – f.eks. når du løfter en tung tumling op. 

Én ekstra ting: Husk gerne at puste ud når belastningen er størst, dvs. idet du løfter junior (eller hvad det nu er, du løfter) op fra gulvet! Og som minimum: Hold aldrig vejret, når du løfter!

Læs også: Løft baby korrekt op fra gulvet