Gør din morgenmad dig tyk?

Lær tricket, der gør din morgenmad til ren supermor-power!

Vil du gerne smide de sidste babykilo, men kommer du konstant til at spise meget mere end du egentlig har sat dig for? Ville du ønske, at du havde mere viljestyrke?

Her er den gode nyhed: Det er slet ikke sikkert, at din overspisning har noget med viljestyrke at gøre! Så lad være med at slå dig selv oven i hovedet.

Det lille trick til powermorgenmad for supermødre nederst i dette indlæg gør det lettere for dig at undgå overspisning og holde energien oppe hele dagen. Men først lidt om, hvorfor så mange af os overspiser.

Sødt til morgen fører til sødt hele dagen

Vores appetit styres i høj grad på biokemisk niveau af sammensætningen og mængden af de næringsstoffer, vi indtager.

Visse næringsstoffer kan med stor sandsynlighed få os til at spise mere og altså skrue op for vores appetit og få os til at overspise – til trods for vores gode intentioner om at holde lidt igen. Det gælder i høj grad for sukker.

Masser af forskning har vist, at sukker kan have en stimulerende effekt på appetitten.

Så snart vi smager sukker, stimuleres hjernen til, at vi vil have mere sukker. Det ligger ganske enkelt i vores gener (og altså ikke nødvendigvis fordi, du har rygrad som en regnorm).

For mange millioner år siden måtte vores forfædre holde sig til, når de havde adgang til sukker i form af modne frugter. Det betød nemlig, at det var sommer og at vinteren var lige om hjørnet.

Vores forfædre måtte sørge for at spise godt med sukker og lagre det som fedt på kroppen, der skulle få dem gennem vinteren. Ret smart for vores forfædre – knap så smart for os i dag.

Læs også: Derfor elsker vi sukker

Problemet er, at vi ikke længere har begrænset adgang til sukker, men har mulighed for at spise sukker hver eneste dag året rundt.

Når jeg siger sukker, så mener jeg her alt, der har et højt indhold af raffineret sukker, fruktose eller glukose, der giver masser af hurtige kulhydrater.

Powermorgenmad til supermødre

Undersøgelser viser, at hvis din morgenmad udelukkende består af hurtige kulhydrater fra sukkerkilder, har du større risiko for at overspise resten af dagen*.

En ren sukker-morgenmad kunne f.eks. være cornflakes, havregrød, juice eller franskbrød med syltetøj.

Hvis du derimod spiser godt med protein til morgenmad, undgå du at falde i sukkerskålen senere på dagen og du undgår også lettere at spise for meget. Også selvom de to morgenmadsvalg (den sukkerrige og den proteinrige) måtte indeholde samme antal kalorier.

Protein-morgenmad kunne f.eks. bestå af et par æg eller en skål skyr.

Læs også: Sådan bliver du mæt på mindre

Det er ikke fordi, der slet ikke må indgå kulhydrater i din morgenmad. Det må der gerne. Bare sørg for, at de stammer fra f.eks. fuldkorn og grøntsager eller frugt.

Sådan en powerprotein-morgenmad for supermødre vil holde dig kørende trods søvnunderskud og endda sørge for, at du undgår at overspise i løbet af dagen.

Udfra et sundhedsmæssigt perspektiv er det også smart at holde sig til “rene”, uforarbejdede råvarer og også sørge for at spise en smule sundt fedt til alle måltider og snacks.

 Sukkerfrie dage booster din “viljestyrke”

Prøv at se, hvad der sker med din viljestyrke, hvis du holder dig fra alt sukker i f.eks. 4-5 dage. Du vil blive overrasket over, hvordan du pludselig skifter regnorme-rygraden ud med masser af det, du før ville kalde viljestyrke.

Dette betyder ikke, at du aldrig mere kan spise et stykke slik eller noget andet sødt – slet ikke! Det skal blot være i afstemte mængder, så din appetit ikke kører af sporet – og det er dig, der bestemmer hvornår og hvor meget!

Vil det ikke være fedt at være fri for de ærgelser, du efterfølgende har, når du har overspist?

Det er en berusende frihed ikke at være slave af sukkerskålen.

Men din vilje er sådan set den samme. Du har bare vristet dig fri af den genetisk disponerede sukker-afhængighed. Og du vil samtidigt markant øge dine chancer for at tabe de sidste babykilo.

Det er bl.a. disse ting, vi arbejder med, i kostdelen af Superfit Mor’s Online Bootcamp.

* Kilde: http://www.nutritionj.com/content/13/1/80

Læs også: 6 årsager til, at du ikke smider de sidste babykilo