Proteinbrød med grøntsager. Vent, hvad?? Det smager jo som kage!
Sukkerfrit. Spækket med protein og gode næringsstoffer fra grøntsager. Hvem skulle tro, at noget så sundt, kunne smage SÅ godt?
Ind i mellem rammer mine eksperimenter i køkkenet altså plet! (hvis jeg selv skal sige det). De sidste par dage, har jeg eksperimenteret med proteinbrød med grøntsager i forskellige versioner.
Nu kalder jeg det brød. Men børnene kalder det kage – og jeg skal ikke være den, der retter dem i dén opfattelse! 😂
Proteinbrød smager herligt og det giver en endnu bedre fornemmelse i maven, at der sniger sig masser af sunde næringsstoffer med ned, når man sætter det lækre proteinbrød til livs.
Sukkerfri og fyldt med protein
Jeg tilsætter ikke sukker i mit proteinbrød, men der kommer et dejligt strejf af sød vanille fra proteinpulveret.
Proteinindholdet i det her brød er højt pga. æg, skyr og selvfølgelig proteinpulveret. Det giver en rigtig god mæthedsfornemmelse og er perfekt både for folk, der træner og/eller vil tabe sig.
Her i huset plejer vi at spise brødet ‘bart’ altså uden noget på. Men man kan fint putte lidt smør og syltetøj på eller honning.
Under billedet kommer basis-opskriften på mit proteinbrød, der rækker til én rugbrødsform. Længere nede får du et par idéer til variationer, som du selv kan lege videre med.
Basisopskrift på proteinbrød – Ingredienser
- 4 æg
- 1 dl proteinpulver med vanillesmag
- 4 toppede spiseskeer skyr
- 150 g havregryn
- 100 g fuldkornsspelt eller fuldkornshvedemel eller grahamsmel
- 2 store gulerødder
- Ca. 12 cm squash
- Et lille skvæt olivenolie (kan udelades)
- 1,5 tsk bagepulver
- Et drys salt
Fremgangsmåde– Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Pisk æg og proteinpulver godt sammen. Tilsæt skyr.
Skræl og riv gulerødderne på den fine side af rivejernet. Riv også squash-stykket på den fine side og bland de revne gulerødder og squash i dejen. Rør evt. et skvæt olie i.
Bland bagepulveret og salt sammen med mel og havregryn og tilsæt lidt af gangen til dejen.
Rør dejen godt sammen – du behøver ikke røremaskine eller elpisker. Det er nok at give den gas med en gaffel i dejen (= spar opvask).
Hæld dejen i en rugbrødsform. Jeg bruger en silokoneform, så jeg ikke behøver smøre den. Men man kan også fint lægge et stykke bagepapir i formen, så proteinbrødet ikke sidder fast i formen.
Bag proteinbrødet i 30-35 minutter. Ovne varmer forskelligt, så tjek allerede til brøddet efter ca. 20-25 minutter.
C-vitamin-bombe versionen
Brug samme basisopskrift som herover, men tilsæt også 2-3 spsk rensede og finthakkede hyben.
Hyben er sprængfyldt med C-vitamin. Faktisk er der omkring 1000 mg C-vitamin/100 g hyben! Til sammenligning er der 179 mg C-vitamin/100 g i rød peberfrugt og “kun” 54 mg C-vitamin/100 g i appelsin.
Hvis du har delte mavemuskler, er der ekstra god grund til at tilsætte lidt hyben til dit proteinbrød.
C-vitamin er nemlig af afgørende betydning for sundt bindevæv bl.a. i Linea Alba, der er det bindevævsstrøg, som løber langs mavens midterlinje og er dér, hvor rectus diastasen (de delte mavemuskler) “sidder”.
Den (endnu) mere kageagtige version
Brug samme basisopskrift som herover, men i stedet for proteinpulver med vanillesmag, bruger du proteinpulver med chokoladesmag.
Tilsæt evt også et skvæt Stevia eller 2 tsk honning til dejen.
Kunne du lide denne artikel? Del den!