Rødbede party: Juice, muffins, boller og dessert

Rødbeder er skrup-sunde og har den fineste pink farve. Her er 4 lækre opskrifter på boller, muffins og en dessert – alle baseret på frisk rødebedejuice.

Jeg er vild med den pink farve fra rødbeder! At denne grove rodfrugt også er spækket med sundhed, gør det blot endnu sjovere at bruge den.

Rødbeder er sprængfyldte med gode mineraler som magnesium, calcium og jern. C- og A-vitamin er rødbede også høj på. Rødbeden har et lavt kalorieindhold, men smager dejlig sødt.

I juicer kan man med fordel nemt friske rødbedens lidt flade smag op med lidt citrusfrugt eller tilsætte en anelse bitterhed med tranebær eller havtorn.

Her får du mine seneste kreationer med rødbede. Alle er baseret på rødebedejuice fra min fantastiske slowjuicer.

Jeg har brugt pulpen (det frugtkød, der ellers bare smides ud efter, man har lavet den friske juice) til to slags bagværk. Hvis du helst vil undgå den lille smule bitre smag fra tranebærrene, som jeg har tilsat rødbedejuicen herunder, så skal du lige adskille tranebærpulpen ved at “gribe den”, når den er på vej ud af juicerens pulpaffaldsskakt eller helt udelade den.

Red Carpet Rødebede Juice

  • 4 mellemstore rødbeder (skrællet)
  • 1 appelsin (skrællet)
  • 1 lime (skrællet)
  • 3 store gulerødder (skrællet)
  • 1 rød peber (uden stilk og kernehus)
  • 2/3 dl friske tranebær (skyllede)

Alt køres gennem slowjuiceren. Kan gemmes i køleskab under tætsluttet låg i ca. 48 timer.

Rødbede juice med sugerør
Rødbede juice er sundt

Koldhævede boller med rødbedepulp

  • 2 dl vand
  • 2/3 dl rødbedejuice
  • 1 dl cultura
  • 1 spsk honning
  • 15 g. gær
  • 2 dl pulp (fra juicen herover)
  • 250 g speltmel
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 tsk salt

Rør gæren ud i vandet og tilsæt de våde ingredienser. Bland mel og resten af ingredienserne i. Dæk til med husholdningsfilm og stil i køleskabet natten over.

Næste morgen stilles ovnen på ca. 185° varmluft. Form boller af dejen med to skeer og sæt på en bageplade med bagepapir på. Bages i ca. 20-25 min.

Koldhævede boller med fin pink farve fra rødbede
Lækre boller med rødbede

Sund rødbededessert med chiagrød og banansauce

  • 1 dl mandelmælk
  • 1,5 spsk chiafrø

Chair røres grundigt ud i mandelmælk, tildækkes og stilles i køleskab natten over. Rør evt. et par gange i det i de første par timer, så det ikke klumper.

  • 2 modne bananer
  • 2/3 dl rødbedejuice (fra opskriften herover)
  • 1/3 dl havtorn (frost)
  • 1 passionsfrugt (indmaden)
  • En lille håndfuld frisk mynte
Rødbede dessert med banan

Alt blendes sammen til en fin pink masse. Lægges skiftevis med chiagrøden i et glas. Pyntes med kiwi, havtorn og mynte.

Læs også: Husk C-vitamin, hvis du har delte mavemuskler

Lækre muffins med rødbedepulp

  • 3 æg
  • 0,5 dl olie
  • 1 moden banan (moset)
  • 200 g speltmel
  • 2 dl. pulp (fra juicen herover)
  • 50 g rørsukker
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk kardemomme
  • 0,5 tsk vanillesukker
  • Lidt salt
  • Evt. ca. 0,5 dl vand for rette konsistens

Tænd ovnen på 200° (180° varmluft). Æg, olie og sukker blandes sammen. Tilsæt mel, kardemomme, bagepulver, vanillesukker og slat. Mos bananen og rør sammen med pulpen. Tilsæt det til dejen. Rør evt. lidt ekstra vand eller rødbedejuice, hvis dejen er for fast.

Rødbedemuffins

Kom forsigtigt dejen i muffinsforme og bag i ca. 20 minutter. Afkøl og pynt med melis og havtorn.

Slowjuiceren er konge!

Rødbedejuicen har jeg lavet i en slowjuicer. Én af fordelene ved slowjuiceren er juicens længere holdbarhed. Lav en stor portion juice og gem i lukket beholder i køleskab op til 48 timer.

Det ligner måske hakket kød, men det er dejen til de koldhævede boller! (i midten herunder). Det er pulpen fra rødbedejuicen, der farver dejen så kraftigt.

Rødbede juice under fremstilling
Læs også: Stevia versus sukker

Artiklen er markeret med følgende tags:

Sund mad Opskrifter Opskrifter Sund kost